Biografie

Barry Levinson, nascut in 6 aprilie 1942 este un binecunoscut regizor, scenarist, actor si producator American de film si televiziune, celebru datorita filmelor Bugsy, The Natural sau Rain Man.

S-a nascut in Baltimore, Maryland, intr-o familie de evrei rusi. Isi petrece primii ani ai vietii in Baltimore, unde absolva Forest Park Senior High School, apoi se inscrie la Baltimore City Community College si American University in Washington, D.C., inainte sa se mute la Los Angeles pentru a se angaja ca actor si scenarist, impartind la un moment dat apartamentul cu George Jung, viitorul celebru traficant de droguri si membru al Cartelului de la Medellin care va fi portretizat mult mai tarziu de Levinson in filmul Blow, cu Johnny Deep in rolul principal.

Cariera sa incepe ca scenarist al mai multor emisiuni de divertisment printer care amintim: The Marty Feldman Comedy Machine, The Lohman and Barkley Show, The Tim Conway Show, sau The Carol Burnett Show, avand un oarecare success si deschizandu-i drumul spre cinematografie. Lucreaza ca scenarist sau coscenarist la comedia lui Mel Brooks, Silent Movie (1976), High Anxiety (1977), in care detine si un mic rol de bellboy, pecum si la filmul nominalizat la Oscar pentru scenariu (scris in colaborare cu sotia sa Valerie Curtin) …All Justice for All (1979). Debutul sau ca regizor se produce in 1982 odata cu aparitia filmuluii Dinner, la care a contribuit si ca scenarist fiind nominalizat a doua oara (de aceasta data singur), la sectiunea Best Screenplay a premiilor Oscar. Acest film a fost primul dintr-o serie filmata in locurile sale natale din Baltimore, celelalte fiind Tin Men (1987), care-I avea in distributie pe Richard Dreyfuss si Danny De Vito, saga unei familii de emigranti, Avalon (1990), in distributia caruia Elijah Wood apare pentru prima oara pe ecrane si Liberty Heights (1999).

Cel mai mare success, atat de box-office, cat si de critica a fost Rain Man (1988), cu Dustin Hoffman si Tom Cruise, film care este nominalizat la 4 premii Oscar, Levinson castigand premiul pentru Cel mai Bun Regizor. De notat ca acesta detine si un rol in acest film. Un alt film notabil marca Barry Levinson este si drama The Natural, in care rolul principal il detine Robert Redford. Alte filme de referinta sunt Good Morning, Vietnam (1987) si Toys (1992), in ambele interpretul principal fiind Robin Willims, dar si mult laudatul de catre critica de specialitate, Bugsy din 1991 cu Waren Beatty.

In 1997 apare Wag the Dog in care Dustin Hoffman ii da replica lui Robert de Niro in comedia politica despre cum poti fabrica un razboi intr-un studio de film. Este de asemenea coscenarist la comedia Tootsie din 1982.

A fost partener cu Mark Johnson la compania Baltimore Pictures pana in 1994 cand drumurile lor s-au despartit. Levinson a fost producator sau producator executive in filme de success precum The Perfect Storm, regizat de Wolfgang Petersen (2000), Analyze That (2002), cu Robert De Niro si Billy Chrystal sau Possession (2002). Detine o casa de productie de televiziune impreuna cu Tom Fontana, (The Levinson/Fontana Company) si in calitate de producator executive lucreaza la seriale precum Homicide: Life on the Street care ruleaza din 1993 pana in 1999, dar si seria de success Oz a canalului HBO.

In 2003 publica romanul semi-autobiografic Sixty-Six, a carui actiune se petrece in anii ’60 in Baltimore.
Intre anii 1975 – 1982 a fost casatorit cu scenarista Valerie Curtin, iar din 1983 este casatorit cu pictorita Dianna Rhodes cu care are doi copii Sam Levinson si Jack Levinson. Este tatal vitreg al altor doi copii Michelle Levinson si Patrick Levinson.

In ultimul timp, Levinson a regizat documentarul PoliWood, care a avut premiera la Festivalul de la Tribeca din 2009. In prezent, locuieste cu sotia sa si cu cei doi fii in Redding, Connecticut din 2002.

A câstigat Oscarul pentru regia filmului Rainman, cu Dustin Hoffmann si Tom Criuse.

Levinson a fost numit Regizorul anului în 1998, iar în 1999, Universitatea din Washington i-a acordat titlul de Doctor honoris causa în Arte Frumoase.