Biografie

Bob Gunton s-a nascut la data de 15.11.1945 in Santa Monica, California, ca fiu al lui Rose Marie si al lui Robert Patrick Gunton. A studiat la Mater Dei High School din California, the Paulist Seminary St Peter's College din Baltimore si la University of California. Imediat dupa absolvirea facultatii, Gunton s-a inrolat in armata pentru urmatorii 2 ani, fiind medaliat cu Viet Service Medal and Bronze Star. Dupa intoarcerea din armata, Gunton a cochetat cu teatrul, primul sau rol fiind in Who I Am din 1971. A mai jucat in piesele : King of Hearts, Evita, Big River, How I Got That Story, Sweeney Todd, fiind recompensat cu Drama Desk Award pentru rolul din Evita si cu un premiu Obie pentru Sweeney Todd.

Primul rol al lui Gunton pentru marele ecran a fost in pelicula lui Allan J. Pakula "Rollover" (1981). Cariera lui s-a impartit intre teatru si televiziune, printre cele mai notabile aparitii fiind in : A Woman Called Jackie, Unconquered, Glory, Mission of the Shark, The Public Eye, Born of the Fourth July, Wild Palms, Patriot Games, Murder in the Heartland, Sinatra, The Swashank Redemption, Midnight in the Garden of Good and Evil, The Broken Arrow, Perfect Storm, Patch Adams.

Bob Gunton este cunoscut pentru rolul capitanului Benjamin Maxwell din Star Trek (1991), iar in filmul Inchisoarea Ingerilor din 1994 a interpretat rolul sefului inchisorii Shawshank - Warden Samuel Norton.

Din 2000, Gunton a aparut mai mult in seriale de televiziune, printre care : Nip/Tuck, Judging Amy, Monk, Criminal Minds, Desperate Housewives, Iron-Jawed Angels.

In anul 2007 incepe colaborarea cu Kiefer Sutherland in realizarea filmului 24 Redemtion si a sezoanelor 7 si 8 (perioada 2007-2010) din celebrul serial 24 de ore, in care interpreteaza rolul secretarului apararii in cadrul presedentiei SUA - Ethan Kanin.

Intre anii 2010 - 2016 a interpretat rolul generalului William Collins in serialul Royal Pains, iar din 2017 este prezent in sezonul 18 din serialul Lege si Ordine.