Biografie

Actorul de origine americană Brad Dourif s-a născut în zodia peștilor, la 18 martie 1950 în Huntington, West Virginia. Prestează pe scenă din anii 1975 până în prezent și a fost căsătorit cu femeia de afaceri Joni Dourif de care în prezent este divorțat, au împreună două fiice, Kristina Dourif si Fiona Dourif.

Numele de botez al actorului este Bradford Claude ''Brad'' Dourif și s-a făcut cunoscut publicului cu prestațiile sale deosebite din filmele de televiziune și cinematograf inclusiv rolul fratelui mai tânăr din ''Ragtime'', ori rolul lui Billy Bibbit din ''One Flew Over te Cuckoo's Nest''.

A fost Hazel Motes din "Wise Blood", Grima Wormtongue din "The Lord of The Rings" și Doc Cochran din seria de televiziune HBO "Deadwood". L-a portretizat pe Saavedro de pe jocul video "Myst III: Exile" și a fost Betazoid Lon Suder din seria de televiziune "Star Trek: Voyager". Este fiul lui Jean Dourif, un fost colecționar de artă care a deținut și o fabrică de vopseluri și coloranți industriali. Jean Dourif a murit în anii 1953 când Brad avea numai trei ani, iar mama sa, actrița Joan Dourif, născută Bradford, s-a recăsătorit cu campionul jucător de golf William C. Campbell care a contribuit din plin la creșterea și educarea lui Brad și a celor cinci copii, patru fete și un băiat, frații săi.

Din 1963 până în 1965 a frecventat cursurile "Aiken Preparatory School" din Aiken, South Carolina. În timpul școlii a manifestat interes pentru teatru și artă în același timp, dezvoltându-și aceste abilități. Deși a devenit un artist desăvărșit în scurt timp, actoria i-a captat atenția definitiv și a devenit un actor desăvârșit mai ales datorită mamei sale care lucra în acest domeniu, într-un teatru comunitar.

După absolvirea "Aiken school" a urmat apoi cursurile "Fountain Valley School" din Colorado Springs, Colorado și a absolvit în 1969. Și-a dat startul ca actor prestând în piesele de teatru organizate în școală și apoi cu "Huntington Community Players", perioadă în care urma cursurile "Marshall University of Huntington".

La vârsta de 19 ani și-a părăsit orașul său natal mutându-se la New York unde a lucrat cu "The Circle Repertory Company". Începând cu 1970 Dourif a început să apară Off-Broadway, la Woodstock, New York în producții cu succes imediat la public obținând și câteva recenzii favorabile carierei sale de mai târziu.

După ce a fost observat de către regizorul Milos Forman cariera sa a cunoscut o ascensiune imediată primind din ce în ce mai multe roluri. A avut o predilecție impresionantă pentru blockbustere. După o carieră bogată în cinematografie a revenit la New York, unde a continuat stagiul său de actor profesionist, predând actorie și regie la Columbya University până în 1988 când s-a mutat la New York. În ciuda eforturilor sale de a juca ''typecasting'' a primit adeseori roluri de personaje excentrice sau rele, de oameni cu probleme psihice ori lunatici.

În 1984 a făcut echipă cu regizorul David Lynch pentru "Dune" și "Blue Velvet" lansat în anii 1986. Brad Dourif locuiește în prezent în Manhattan. Îi place să cânte la "didgeridoo" un instrument muzical australian. Este unchiul lui Nat Friedman. A fost vocea celebrei păpuși ucigașe Chucky. A fost descris ca având ochii foarte vii și sălbatici.

Are un nepot, Caden Kalani Kahalewai Dourif - Tanoue născut în 2001. A fost nominalizat și a câștigat numeroase premii și distincții internaționale. Cea mai importantă performață a sa a fost nominalizarea la Oscar din 1976 pentru cel mai bun actor, pentru rolul din filmul "Zbor deasupra unui cuib de cuci" lansat în anii 1975, rol pentru care a câștigat "Golden Globe" în 1976 la categoria "Best Acting Debut in a Motion Picture - Male".