Bryan Adams s-a nascut la 5 noiembrie 1959 in Ontario, Canada din parinti englezi, insa are si radacini malteze.
In perioada anilor 1960, tatal lui Bryan, care este diplomat de cariera, muta familia in mai multe locuri de pe glob.
Bryan isi petrece adolescenta in Portugalia, la 25 de kilometri de Lisabona, astfel ca artistul invata limba portugheza.
Ca adolescent, Adams isi face de unul singur o cultura muzicala. Intr-un dialog cu unul dintre redactorii celebrei reviste Rolling Stone, muzicianul recunoaste: "In liceu eram atat de pasionat de muzica incat nu acordam niciun fel de atentie fetelor. "
La varsta de 16 ani Bryan Adams paraseste scoala si canta in cluburi de nopate cu trupe precum Shock and Sweeney Todd, cu care lanseaza albumul If Wishes Were Horses.
Pentru a supravietui, Adams spala vase in restaurante, vinde hrana pentru animale si lucreaza in magazine de muzica.
Intr-o zi artistul il cunoaste inntr-un magazin de muzica din Vancouver pe bateristul Jim Vallance. Intalnirea duce la o colaborare muzicala intre cei doi, care dureaza si astazi.
Cei doi incep sa compuna piese si sa inregistreze casete demo.
In 1978, la varsta de 18 ani, Bryan Adams trimite cateva piese pe o caseta demo, casei de discuri A&M Records din Toronto, cu care semneaza in scurt timp un contract simbolic, pe 1 dolar.
Cateva dintre pisele compuse in 1978 rezista chiar si astazi. Printre ele "I'm Ready" (inregistrata pentru albumul Cuts Like a Knife dar si pentru MTV Unplugged) si "Remember", care apare pe primul sau album.
Cele doua pise sunt preluate si cantate si de alti artisti chair inainte ca primul album Bryan Adams sa fie lansat.
Primul album se numeste chiar Bryan Adams si este lansat in februarie 1980 si marcheaza durabila colaborare muzicala dintre muzician si Jim Vallance.
Cu exceptia pieselor "Remember" si "Wastin' Time" , majoritatea pieselor sunt inregistrate in perioada octombrie-noiembrie 1979 la Manta Studios din Toronto.
Albumul primeste distinctia Discul de Aur in Canada in anul 1986.
La inceputul anilor 1980 Adams si Vallance compun cateva piese pentru trupa lui Vallance, Prism.
Printre ele, "Don't Let Him Know", care devine singurul succes de Billboard Top 40 pentru aceasta trupa.
Al doilea album al lui Bryan Adams, You Want It You Got It , este inregistrat la New York in doar doua saptamani.
Discul este lansat in 1981, si cuontine hitul radio "Lonely Nights".
Totusi, succesul incepe sa apara abia odata cu cel de-al treilea album, Cuts Like A Knife, lansat la inceputul anului 1983. Albumul ii aduce canadianului patru piese de top, cea mai de succes dintre ele fiind chiar piesa care da titlul albumului.
Discul ajunge pe locul opt in clasamentul Billboard, iar cateva dintre piesele de pe Cuts Like A Knife, sunt cantate chiar si astazi in concerte, ramanand printre favoritele artistului.
Reckless, albumul cu numarul patru, este lansat pe 5 noiembrie 1985, chiar in ziua in care Bryan Adams implineste 25 de ani. Discul ajunge No. 1 in clasamentul Billboard, si aduce nu mai putin de sase hituri. Printre acestea se afla Run to You, Summer of '69 si prima piesa care ajunge no. 1 , "Heaven".
Toate cele sase piese urca in Top 20 in Canada, iar albumul Reckless primeste cinci Discuri de Platina in Statele Unite.
In 1984, Tina Turner inregistreaza impreuna cu Adams duetul "It's Only Love". Piesa devine repede un succes la posturile de radio si este nominalizata la Premiile Grammy la categoria "Cel mai bun duet Rock".
Varianta live castiga in anul 1986 MTV Video Music Award pentru cea mai buna performanta live.
In anul 1987 Bryan Adams vine cu un nou album care primeste Discul de Platina, Into the Fire.
Acesta este ultimul album compus in totalitate de Adams impreuna cu Vallance, insa multe dintre piesele compuse pentru acest disc raman sa fie incluse pe Waking up the Neighbours.
Live! Live! Live!, materialul lansat un an mai tarziu, este inregistrarea completa a concertului sustinut de Bryan in Belgia la Werchter, in vara anului 1988. Concertul este transmis de o televiziune in Canada, iar de MTV in toata lumea.
Unul intre cele mai de succes albume ale artistului, Waking up the Neighbours este o coproductie Adams si Robert Lange.
Discul este lansat in septembrie 1991 si include super-hitul "(Everything I Do) I Do It for You", care apare si pe coloana sonora a filmului "Robin Hood: Printul Hotilor", cu Kevin Costner in rolul principal.
Atat alumul cat si single-ul ajung No. 1 in toata lumea in 1991 si 1992. "(Everything I Do) I Do It for You", doboara recordul si petrece 16 saptamani pe primul loc in Marea Britanie si 17 saptamani in Statele Unite.
Un alt record este cel de vanzari - peste 3 milioane de copii numai in Statele Unite.
Deasemenea, este pentru prima data cadn radiourile din rtoata lumea difuzeaza piese apartinand unui artist canadian.
Adams castiga in anul 1991 premiul Grammy pentru cea mai buna piesa de pe coloana sonora a unui film, bineinteles hitul "(Everything I Do) I Do It for You".
Este timpul pentru un nou album Bryan Adams. De data aceasta un Best Of, o colectie a celor mai bune piese de pana acum.
So Far So Good are drept cap de afis piesa "Please Forgive Me", o balada rock. Si piesa si albumul sunt lansate in anul 1993.
"Please Forgive Me" ajunge No. 1 in Canada, Australia si multe alte tari, iar album primeste nu mai putin de cinci discuri de platina in Statele Unite.
Tot in 1993, canadianul inregistreaza un nou hit. "All for Love", piesa cantata impreuna cu Sting si Rod Stewart, face parte de pe coloana sonora a fimului "Cei Trei Muschetari", cu Kiefer Sutherland si Charlie Sheen.
Piesa ajunge repede pe primul loc in topurile muzicale.
In 1995 Bryan Adams publica o carte care, deasemenea, se bucura de succes printre fanii sai.
Urmeaza trei ani foarte prolifici pentru muzician. Intre 1996 si 1999, artistul lanseaza cate un album in fiecare an.
In vara anului 1996 vine albumul "18 Til I Die", care contine si hitul cu iz de flamenco "Have You Ever Really Loved a Woman?". Piesa este cantata impreuna cu chitaristul spaniol Paco De Lucia si este inclusa in coloana sonora a filmului Don Juan DeMarco, cu Johnny Depp si Marlon Brando in rolurile principale.
"Have You Ever Really Loved a Woman?" este al treilea hit al lui Bryan Adams care ajunge No. 1 in Australia si Canada si ii aduce canadianului o noua nominalizare la Premiile Oscar. Discul inregistreaza vanzari de peste 1 milion de exemplare in Statele Unite.
Bryan Adams MTV Unplugged este lansat in iarna anului 1997, On a Day Like Today vine in toamna lui 1998, iar The Best of Me este lansat in toata lumea in 1999, mai putin in Statele Unite unde este lansat la inceputul anului 2002.
In toata aceasta perioada Adams colaboreaza si cu alti muzicieni. Canta "Rock Steady" impreuna cu Bonnie Raitt, "I Finally Found Someone" cu Barbra Streisand, piesa care ajunge No. 1 in Irlanda si aduce artistului a treia nominalizare la Oscar si "When You're Gone" cu Melanie C. Aceasta piesa urca pe podiumul clasamentelor muzicale britanice.
In anul 2000, Bryan Adams pune vocea pe piesa "Don't Give Up" inregistrata de Chicane. Un alt succes - canadianul ajunge din nou No. 1 in Marea Britanie.
In 2002 Adams lanseza impreuna cu Hans Zimmer The Spirit: Stallion of the Cimarron DreamWorks, care este recompensat cu Discul de Aur in Statele Unite.
Doi ani mai tarziu, in 2004, artsitul aduce publicului primul album de studio dupa sase ani.
Room Service urca pana pe locul in Marea Britanie si devine No. 1 in Europa, cu vanzari de 440. 000 de exemplare in prima saptamana.
In 2005 este momentul pentru Anthology, un set de doua CD-uri. Primul este o retrospectiva a hiturilor sale de la inceputul carierei, iar al doilea disc contine piese mai putin cunoscute din cei 25 de ani de cariera.
Tot acum lanseaza si DVD-ul Live in Lisabona.
In luna iulie 2005, Bryan Adams canta in supershow-ul Live 8 din Onatrio, Canada.
Apoi produce coloana sonora a serialului Tv Stacked in care joaca Pamela Anderson.
Aproape doi ani mai tarziu, in mai 2007, Adams isi anunta fanii ca albumul programat sa fie lansat la finalul anului se amana pana in martie 2008, cand va fi sustinut printr-un turneu.
Bryan Adams continua sa lucreze in cinematografie, cantand pe soundtrach-ul filmului The Guardian in care joaca actorii Kevin Costner si Ashton Kutcher. Piesa "Never Let Go" devine punct de reper al peliculei.
Artistul compune si Never Gonna Break My Faith, o piesa cantata de Aretha Franklin si Mary J. Blige si care se aude pe coloana sonora a filmului Bobby. Hitul ii aduce lui Adams o nominalizare la Globurile de Aur 2007.
In ceea ce priveste show-urile live, artistul continua sa concerteze si pune la cale un nou turneu care va cuprinde 11 locatii.
Cat despre viata personala, Bryan este vegetarian convins si locuieste in acest moment in Anglia, asta dupa ce o buna perioada a locuit in Franta.
Este un fan inrait al clubului de fotbal Chelsea Londra, echipa careia ii dedica piesa "We're Gonna Win" de pe albumul 18 Til I Die.
Adams isi deschide propriul studio de inregistrai in Canada, in orasul Vancouver.
In discursul sustinut la ceremonia de acceptare a locului sau in Canadian Music Hall of Fame la premiile Juno din 2006, Bryan Adams spune lumii intregi ca cel mai bun prieten al sau este chiatristul Keith Scott, alaturi de care canta de 25 de ani.
Spre deosebire de majoritatea muzicieilor, Adams nu apeleaza la rotatia instrumentistilor din trupa care il sustine. Are o trupa omogena cu care canta in mod regulat, trupa din care fac parte chitaristul Keith Scott, tobosarul Mickey Curry, Gary Breit la clape si Norm Fisher la chitara bass.
Scott si Curry lucreaza cu artistul canadian inca de la inceputul anilor 1980, iar Fisher si Breit s-au alaturat trupei in anul 2000.
Inca din anii '80 Bryan Adams este cunoscut drept un activist social, chiar si azi participand la concerte si actiuni organizate pentru strangerea de fonduri pentru diferite cauze.
Prima actiune notabila are loc in anul 1985, cand deschide concertul Live Aid din Philadelphia, Statele Unite.
In iunie 1986 artistul participa la turneul de doua saptamani"A Conspiracy Of Hope", organizat de Amnesty International, unde canta alaturi de Sting, U2 si Peter Gabriel.
Urmatoarea aparitie este in 1987 la Rock For Amnesty, alaturi de Paul McCartney, Sting si Dire Straits.
Bryan Adams ajuta si la comemorarea caderii Zidului Berlinului, cand se alatura in 1990 lui Roger Waters in concertul The Wall in Berlin, Germania.
La 29 ianuarie 2005, Bryan Adams se alatura muzicienilor care canta in Toronto pentru ajutorarea urmasilor victimelor cutremurului din Oceanul Indian din anul 2004.
La 20 de ani dupa aparitia la Live Aid in Statele Unite, muzicianul ia parte la Live 8 in Ontario. Apoi merge in Qatar si reuseste sa strabga suma de 2. 600. 000 din concerte dar si din licitatia unei chitari cu autografele celor mai mari muzicieni din lume.
Banii adunati in Qatar in campania "Reach Out to Asia" ajung la cei mai putin privilegiati de pe acest contient. Campania ajuta si cateva proiecte ale lui Bryan Adams printre care reconstruire unei scoli in Thailanda si constructia unu centru sportiv in Sri Lanka, ambele tari fiind devastate de tsunami-ul din Oceanul Indian.
Exact un an mai tarziu, pe 29 ianuarie 2006, muzicianul devine primul artist occidental care canta in Karachi, Pakistan, contribuind si aici adunarea de fonduri pentru copiii care nu isi permit dar vor sa mearga la scoala. O parte din suma adunata ajunge si la victimele di Pakistan ale aceluiasi tsunami.
In toamna anului trecut, Adams ar fi trebuit sa ia parte in Tel Aviv si Jericho la seria de concerte OneVoice Movement, pentru a sensibiliza si ajuta la calmarea conflictului Israeliano-palestinian.
Concertul pentru pace este anulat insa din ratiuni de securitate.
La mijlocul anilor 1990, Bryan Adams pune la cale impreuna cu presedintele Greenpeace, o alta campanie de strangere de fonduri, de data aceasta pentru salvarea balenelor si a habitatului lor.
Dupa un concert in Iordania la Amman, artistul ii face fericiti pe fanii sai de acolo, recunoscand intr-un interviu televizat ca nu este un suporter al invaziei americane in Iraq.
In primavara anului 2005, Participa la un eveniment organizat la Londra si ajuta la colectarea sumei de 500. 000 de dolari, destinati ajutoraii copiilor refugiatilor palestinieni.
In aceeasi zi este numit ambasador al Printului, distinctie onorifica acordata de Printul Charles celor care se implica in ajutoarea semenilor.
Apoi ii vine o alta idee. Organizeaza o licitatie in urma careia castigatorul va canta live, alaturi de el intr-un concert. Reuseste sa aduen inca 100. 000 de dolari destinati unei fundatii care se ocupa de copiii cu nevoi speciale dar si Spitalului Universitar din Londra.
Pe langa muzica, film si activitati caritabile Bryan Adams are timp si pentru marele sau hobby - fotografia.
Fotografiile semnate de muzicianul canadian sunt publicate in reviste de renume precumVogue, L'uomo Vogue, Vanity Fair, Harper's Bazaar, Esquire si Interview magazine printre altele.
Alte lucrari ale sale sunt publicate in revista Zoo Magazine, o revista germana specializata pe arta si moda.
La 1 iunie 2005, Bryan Adams publica prima sa carte de fotografii in Statele Unite. Careta se numeste American Women si este o colaborare cu Calvin Klein.
Mai multe procente din vanzarile cartii sunt destinate, bineinteles, scopurilor caritabile si ajung in conturile unui spital din New York, care se ocupa de bolnavii de cancer.
Mai devreme , in decembrie 1999, lansase o alta carte de fotogafii, Made in Canada, si inca una, Haven, publicata in anul 2000. Toate aceste carti sunt dedicate unei prietena care a murit de cancer la san.
Ca fotograf, Bryan Adams a lucrat de-a lungul timpului cu nume celebre precum Robert Plant, Joss Stone, Placido Domingo, Celine Dion, Moby, Amy Winehouse , Morrissey. Mickey Rourke, Lindsay Lohan, Kate Moss, Pink, Harry Belafonte, Cindy Crawford, Helena Bonham Carter, Victoria Beckham, Elle MacPherson si multi altii.
In noiembrie 2000 Bryan canta pe scena impreuna cu legendara trupa "The Who" la "Royal Albert Hall" In Londra. Este produs un DVD, iar fotografiile lui Adams apar pe coperta discului.
In 2002 este invitat ca fotograf la Nunta de Aur a reginei Elisabetha a ll-a aMarii Britanii. Una dintre fotografiii devine timpbru postal in Canada, doi ani mai tarziu.
O alta fotografie realizata de muzician, in care apar regina Elizabeth a II-a si Printul Philip este expusa chiar si astazi in National Portrait Gallery din Londra.
In 2006, artistul primeste preiul Gold pentru editorialul fotografic ce il are drept subiect pe carismaticul actor Mickey Rourke.
Bryan Adams, legenda canadiana se intoarce in 2008 la muzica.
Albumul "11" vine cu un nou suingle dar si cun un nou concept de turneu:11 concerte in 11 tari de-a lungul a 11 zile.
Primul single de pe "11", "I Thought I'd Seen Everything" este o piesa rock vesela in cel mai pur stil Bryan Adams.
Discul a fost inregistra in mare parte in camere de hotel, in culisele scenelor pe care a cantat in ultimii doi ani si il readuce ca si colaborator pe vechiul amic Jim Vallance, care isi pune amprenta pe trei piese.
Poate vor deveni la fel de celebre precum "Heaven", "Summer of '69 si "Run To You".
Specialistii spun ca "11" este o noua borna in cariera de peste 25 de ani a lui Bryan Adams. Piesele tin ascultatorul in priza si aduc buna dispozitie si energie.
"11" pare destinat sa aduca noi piese perfecte pentru a fi cantate live alaturi de clasicele hituri al canadianului dedicat cauzelor nobile si pasionat de arta fotografica.
Si pentru ca tabloul revenirii sa fie complet Bryan Adams pregateste si o expozitie fotografica, "Modern Muses", la National Portrait Gallery, in Londra.