Biografie

Burt Lancaster. "Mr Muscles and Teeth", cum a fost botezat de presa mai tarziu din pricina constitutiei atletice si mobilitatii deosebite, s-a nascut pe 2 Noiembrie 1913 la New York.

In copilarie si adolescenta Burt a petrecut mult timp pe strazile cartierului East Haarlem unde tatal impartea posta. Acolo si-a dezvoltat acea mult mediatizata constitutie atat de apreciata mai tarziu. Afinitatile pentru gimnastica i-au oferit oportunitatea sa absolve DeWitt Clinton High School. Cariera artistica a inceput-o intr-o trupa de circ. Un accident l-a facut pe tanarul acrobat sa abandoneze trapezul. Venise si razboiul si tanarul s-a inrolat in United States Army. Dupa trecerea in rezerva a urmat un scurt intermezzo pe Broadway unde i s-a oferit un rol in A Sound of Hunting, dar din pacate n-a fost un succes. In urma unui casting la Hollywood a fost remarcat de un agent si distribuit in filmul The Killers.

Din nou cel care atragea cel mai mult era fizicul sau. A primit roluri in drame, thrillere, filme de aventuri si de razboi. Doua dintre ele The Flame and the Arrow si The Crimson Pirate s-au bucurat de un succes deosebit fiind chiar din lumea circului. Lui Burt i s-a oferit prilejul de a iesi cu adevarat la rampa primind roluri principale. In 1953 actorul joaca alaturi de Deborah Kerr in From Here to Eternity primul sau blockbuster. A devenit unul dintre cei mai cautati actori datorita fizicului, glasului placut, dictiei impecabile si manierelor elegante. A fost prieten cu aproape toti marii actori ai generatiei sale. A refuzat o continuare dupa Ben-Hur unde ar fi fost remunerat cu o suma fabuloasa pentru acea data un milion de dolari.

A refuzat deasemeni rolul titular din Patton si pe cel al lui Vito Corleone din The Goodfather. In schimb ne-a lasat alte creatii nemuritoare: Mike Ribble din Trapeze (regia Carol Reed iar lumea circului), Bill Starbuck din The Rainmaker(regia Joseph Anthony), The Rev. Anthony Anderson din The Devil's Disciple (regia Guy Hamilton), dar mai ales Prince Don Fabrizio Salina din Il Gattopardo (regia Luchino Visconti) si Dr. Ernst Janning din Judgment at Nuremberg (regia Stanley Kramer). Castigand premiile Oscar, Golden Globe, Bafta, trofee la Venetia (Copa Volpi) si Berlin (Silver Berlin Bear) a realizat un deziderat ravnit de multi actori. A castigat un Oscar ca producator in 1955 cu Marty (regia Delbert Mann). Pe plan politic s-a situat pe pozitii liberale, atragandu-si antipatia Presedintelui Ronald Nixon (a fost pus de colaboratorii acestuia pe "Enemies List" alaturi de Gene Hackman si Paul Newman). A fost alaturi de dr. Martin Luther King in lupta pasnica pentru drepturi civile.

S-a situat de partea acelor care condamnau interventia din Vietnam si cereau intoarcerea "copiilor Americii" acasa. A sprijinit candidatura pentru Senat a lui George McGovern si pentru Presedentie a lui Michael Dukakis. Viata personala nu a fost lipsita de suisuri si coborasuri fiind casatorit de trei ori si avand cinci urmasi. A primit o stea pe Hollywood Walk of Fame at 6801 Hollywood Blvd.