Nascuta la Giurgiu – Romania la data de 10 Iulie 1933, a absolvit cursurile de regie de opera ale Conservatorului de Muzica din Bucuresti in anul 1957; profesori: Panait Victor Cotescu, Eugen Gropsianu, (asistent Hero Lupescu) la cursurile de regie professor Jean Ranzescu la “clasa de opera”.
Din anul 1957 pana in prezent a depus o activitate neintrerupta in calitate de regizor artistic, atat in cadrul Televiziunii Romane, cat si pe majoritatea scenelor lirice din Romania.
In calitate de regizor artistic si realizator la Televiziunea Romana, timp de 45 de ani a realizat un numar impresionant de emisiuni si filme muzicale acoperind intreaga gama de genuri: de la folclor si varietati pana la spectacole de opera (montate special pentru televiziune), spectacole de teatru, filme – eseu, filme – portret ale marilor interpreti romani si straini, care ne-au vizitat tara cu diverse prilejuri. Dintre acestea, aproximativ 150 de filme si emisiuni inregistrate au fost difuzate si in strainatate. Deasemenea, a realizat – in calitate de regizor artistic – filme in coproductie cu N.C.R.V. Olanda.
Unele dintre filmele realizate, au obtinut importante premii si distinctii internationale, cum sunt:Premiul I “Harpa de Aur” (Dublin – Irlanda); Premiul I “Curcubeul de Aur” (Moscova); Premiul special al juriului (Praga – Cehoslovacia); mentiuni la Festivalul din Montreux – Elvetia, Dublin – Irlanda, etc. A fost de mai multe ori invitata – in calitate de specialist – in jurii internationale ale unor Festivaluri de film si emisiuni TV.
Paralel cu activitatea din Televiziune, a montat un numar de peste 50 de titluri de opera si opereta pe majoritatea scenelor din Romania cat si la TVR. Cateva exemple: “Ariadna la Naxos” de R. Strauss (Opera Nationala Romana); “Carmen” de G. Bizet si “Inger si Demon” de T. Jarda (Opera Romana Cluj-Napoca); “M-me Butterfly” de G. Puccini, (spectacol de debut–1957 la Opera Timisoara), “Manon” de J. Massenet, “Pescuitorii de perle” de G. Bizet, “Othello” de G. Verdi, “Turandot” de G. Puccini (Opera – Timisoara); “Nabucco” si “Bal mascat” (in 1992 si 2001) de G. Verdi, “Regele Istros” de I. Szarvady (Opera – Constanta); “Sange vienez” de J. Strauss (Teatrul de Opereta “Ion Dacian” – Bucuresti); “Boema” de G. Puccini, “Don Pasquale” si “Fica regimentului” de G. Donizetti, “Casa cu trei fete” de Fr. Schubert, “Oratoriul Nasterii Domnului” de P. Constantinescu, “Cenusareasa” de G. Rossini, “Paiate” de R. Leoncavallo, “Cavaleria rusticana” de P. Mascagni, “Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart, “Casatorie secreta” de D. Cimarosa, “Barbierul din Sevilla” de G. Rosini, “Vanzatorul de pasari” de K. Zeller, “Don Giovanni” de W.A. Mozart, “Rigoletto” de G. Verdi(Opera – Brasov), “Cosi fan tutte” (1961) de W.A.Mozart, “Lieschen si Frtzchen” (1961) de J. Offenbach, “Papusile lui Don Pedro” (1964) de M. de Falla, “Alexandru Lapusneanu” (1965) de A. Zirra, “Sange Vienez” (1965) de J. Strauss, “Mireasa vanduta” (1966) de Smetana, “Pana Lesnea Rusalim” (1972) de P. Constantinescu, “Ecaterina Teodoroiu” (1974) de E. Lerescu, “Orpheu” si “Oedip” (1975), “La Cenerentola” (1995) de G. Rosinni, “I Pagliacci” (1996) de R. Leoncavallo; (lucrari realizate integral la Televiziunea Romana).
A manifestat o mare apetenta pentru lucrari coral – simfonice pe care le-a transpus in spectacole. Astfel “ Legenda Manastirii Argesukui” (“Mesterul Manole”) de Iacob Muresianu, care a fost cantata pentru prima data pe Campia Libertatii de la Blaj. Pana la montarea pe scena Operei din Brasov, ea nu a mai fost cantata si nici dupa acia. Deasemeni in calitate de regizor artistic a prezentat sub forma de “spectacol” (in premiera absoluta la Brasov si apoi la Opera Nationala Romana, “Oratoriul Nasterii Domnului” de Paul Constantinescu impreuna cu colectivul Operei din Brasov.
Total cca. 50 de titluri de opera si opereta (integrale) pe scenele de opera din tara, pe film (sau pe viu) la Televiziune; cca. 60 de titluri de referinta de filme (alb-negru sau color) si inregistrari magnetice (alb-negru sau color) destinate productiei interne si exportului sau participarii la festivaluri internationale (materiale pentru “Arhiva de Aur” ale Televiziunii Romane).
Dintre aceste titluri, operele “La Cenerentola” si “I Pagliacci” au fost realizate ca filme de catre Televiziune Romana (regizor Carmen Dobrescu), avand ca destinatie prioritara circuitul international,primul obtinand si Premiul Compozitorilor si Muzicologilor, precum si al APTR (1995)pentru cel mai bun film de opera realizat.
Pe parcursul anilor, cu operele: “Regele Istros” (J.Szarvady), “Crai Nou” (C. Porumbescu), “La sezatoare” (T. Brediceanu), “Mesterul Manole” (I. Muresianu), “Inger si Demon” (T. Jarda) a obtinut premile I ale Festivalurilor Nationale, obtinand in acelasi timp multiple distinctii Nationale, pentru promovarea creatiei muzicale romanesti clasice si contemporane. In anul 1978 premiul “Uniunii Cinestilor”pentru “Mester Valah”.
O preocupare deosebita a constituit-o promovarea tinerilor generatii de solisti, instrumentisti, coristi, regizori, dirijori etc.
Astfel, pe scena din Brasov, au debutat sub indrumarea mea solisti ca: Nely Miricioiu, Felicia Filip, Theodor Ciurdea, Leontina Vaduva-Ciobanu, Anca DamaceanuLiliana Dumitrache, Marian Pop, Oana Andra Ulieru, Claudia Codreanu , Lacramioara si Syefan Schuller, Adrian Marcan, Gabriela Hazarian, Valentin Marele, , Marius Manea etc., regizori: Daniel Pralea Blaga, dirijori Dan Ratiu, Koichiro Kammo etc.
Dintre acestia multi se afla la Brasov, la Bucuresti facand in acelasi timp, glorie artei lirice romanrsti pe cele mai mari scene ale lumii (State Opera – Viena, Opera Mare din Paris, Covent Garden – Londra, Scala – Milano, Metropolitan – New-York.
In cei 45 de ani de activitate artistica a prestat si o activitate didactica universitara la Conservatorul de Muzica din Bucuresti (lector), si Profesor Universitar (Catedra “Clasa de opera”) la Facultatea de Muzica a Universitatii “Transilvania” din Brasov.
Pe parcursul acestei lungi activitati, cu cert profil profesional – artistic, a detinut si posturi de conducere (management) – director al Teatrului Liric Brasov (Opera – Brasov), institutie cu care a participat la mai multe turnee internationale in: Luxemburg, Germania, Olanda, Austria, Marea Britanie, Elvetia si Italia, cu spectacolele: “Buna seara Domnule Kalman!” (spectacol de opereta colaj), “Rigoletto” de G. Verdi, “Spectacol Concert” de arii,duete si coruri de opere, “Cenusareasa” de G. Rosinni, “I Pagliacci” de R. Leoncavallo, “Cavaleria rusticana” de P. Mascagni, “La figlia del regimento”, “Don Pasquale” si “Viva la Mamma” de G. Donizetti, in anii 1982, 1993, 1995, 1996 si 1997, opera “La nozze di Figaro” de W.A. Mozart in 1998, si “Il barbieri di Seviglia” de G. Rosini, “Il matrimonio segretto” de D. Cimarosa in 1999. “Nunta lui Figaro” si “Don Giovanni” in 2000 au fost prezentate si in cadrul “Festivalului Mozart” dela Salzburgcu un foarte mare succes de public si presa.
Nota bene: dupa 45 de ani, Opera din Brasov este prima si ultima institutie de gen din Romania, pana in present, invitata cu un spectacol de Mozart in orasul sau natal (martie 2000la Feest Salle) in regia mea, conducerea muzicala Ilarion Ionescu-Galati, scenografia Horia Popescu.
In anul 1999 am primit titlul de“Cetatea de Onoare”al Brasovului.
In anul 1998 am primit“Premiul criticii muzicale – O viata dedicata artei lirice”acordat de Uniunea Criticilor, Redactorilor si Realizatorilor Muzicali din Romania si Colegiul Criticilor Muzicali “Mihail Jora”
In anul 2002 prin decretul 977/29.11.2002 am primit “Ordinul National PENTRU MERIT in gradul de Cavaler”de catre Presedintele Romaniei.
In afara premiilor si distiinctiilor enumerate, am mai obtinut: “Ordinil Muncii” clasa- III-a, in 1967 (dcret nr. 27); “Medalia Comemorativa” in 1969 (decret 560), 1972 (decret 480), 1974 (decret 140) si 1984 (decret 186); “Diploma de Onoare – Cu ocazia implinirii a 40 de ani de activitate”in 1997,acordata de catre Ministerul Culturii.
Cateva din cele mai importante filme (alb-negru si color), emisiuni pe banda magnetica si emisiuni “pe viu” (din toate domeniile): “Armonii si ritmuri milenare” – film eseu folcloric , alb-megru – 1968.Premiul I – “Harpa de aur” – Dublin (Irlanda) -1968; “Romantism la alegere”-1968 – film alg-negru, concurentii Festivalului International “Cerbul de aur” 1968; “Elegie pontica”– de Th. Grigoriu - 1969 – film alb-negru; “Anotimpurile” –de Vivaldi -1969 –film alb-negru; “Cabana melodiilor” – 1969 film alb-negru cu concurentii Festivalului International “Cerbul de aur” -1969; “Recitat in alb si negru” -1969 – “Cerbul de aur”; “Electronii in lumina reflectoarelor” -1970 –film alb-negru de varietati prezentat laFestivalul International de la Montreux (Elvetia) 1970; “Portret Paul Kletsky” –film alb-negru 1971; “O repetitie cu Sergiu Celebitaghe” –film alb-negru -1972; “Festivalul George Enescu” –film alb-negru (editia a V-a) -1971; “Imagini de pe o fresca”-film alb-negru cu corul “Madrigal”; “Pana Lesnea Rusalim” –de P. Constantinescu –film alb-negru (opera integrala cu colectivul Operei Romanr din Cluj-Napoca) -1972; “Aplauze penrtu romani” –film alb-negru cu Orchiestra Simfonica “Banatul” in Italia – 1973 ; “Omagiul lui Brancusi” –pe muzica de T. Olah –film alb-negru –Mentiune Speciala a Juriului –Praga (Cehoslovacia) -1973; “Rapsodie de iarna” –film color folkloric prezentat laFestivalul International “Harpa de aur” –Dublin (Irlanda) -1974; “Ecaterina Teodoroiu” – E. Ferescu – inregistrare magnetic alb-negru, 1974; “Geneza”– film color cu Ghe. Zamfir – eseu cinematografic –Premiul 1 “Curcubeul de Aur” – Moscova 1975; “Orpheu”(ciclul “Copa D’opere”) – inregistrare magnetic alb-negru – 1975, cuprinzand Teatru TV – “Orpheu in infern” de T. Williams, “Orpheu” de Gluck,etc; “Oedip” –“Oedip” si opera “Oedip” de George Enescu, etc.; “Mesteru Manole”- (ciclul “Copa D’operw”) – inregeistrare magnetic alb-negru – 1977, cuprinzand Teatru TV – “Mesterul Manole” de L. Blaga so opera “Mesterul Manole” de Gh. Dumitrescu, etc; “Prietenul meu batranul fotograf” – film de divertizment – color in coproductie cu NCRV – Olanda 1978; “Mester valah” – film musical, eseucinematografic – Premiul ACIN 1978; “Bucuresti – Amsterdam, Str. Beethoven” – film musical color, inregistrare magnetic in colaborare cu NCRV – Olanda – 1980; “Imbratisarea fratelui” – de Alex. Philipide – Teatru TV – 1978; “Burebista” – de E. Poenaru – Teatru TV – 1979; “Povestea lemnului care canta” – film musical folkloric color – 1990; “Copacii prieteniei” – film color cu Dumitru Farcasu – 1990; “Recital N. Herlea” – inregistrare magnetic color – 1990; “Orasele Euterphei” – inregistrare magnetic, color – 1990, prezentata la Festivalul International de Muzica – Moscova 1990; “Bicentenarul Amadeus” – inregistrare magnetic color – 1990; “Ileana Cotrubas in concert de adio” – inregistrare magnetic color – Lisabona 1991; “Recital de lieduri – Christa Ludwig” – inregistrare magnetic color – 1991; “Thereza Berganza, in exclusivitate in Romania” – inregistrare magnetic color – 1991; “Recital Ludovic Spiess – Pucini” – inregistrare magnetic color – 1991; “Ileana Cotrubas, despre ea insasi” – inregistrare magnetic color – 1991; “Recital Viorica Cortez” – inregistrare magnetic color – 1991; “Recital Silvia Voinea” – inregistrare magnetic color – 1991; “Recital Liliana Bizineche la Porto si Lisabona” – inregistrare magnetic color – 1991; “Recital Angela Burlacu” – inregistrare magnetic color – 1992; “Recital Michaela Agache” – inregistrare magnetic color – 1992; “Recital Florenta Marinescu” – inregistrare magnetic color – 1992; “Recital Melania Ghioalda la Muzeul Cotroceni” – inregistrare magnetic color – 1993; “Recital Emilia Opre” – inregistrare magnetic color – 1993; “Recital David Ohanesian” – inregistrare magnetic color – 1993; “Recetal Liliana Dumitrache” – inregistrare magnetic color – 1993; “Recital Iulia Buciuceanu” – inregistrare magnetic color – 1993; “Recital Simina Ivan” – inregistrare magnetic color – 1993; “Recital Carman Oprisan” – inregistrare magnetic color – 1993; “La Cenerentola” – de G. Rossini, film-opera, color, realizat la TVR – 1995, premiat cu “cel mai bun spectacol de opera-film de Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor” in 1995 si de catre ATPR in 1996; “I Paglacci” – de R. Leoncavallo, film-opera, color, realizat la TVR – 1996.
Cateva din cele mai importante lucrari de opera sau opereta realizate integral la TV in perioada emisiunilor “pe viu”: “Cosi fan tutte” de W. A. Mozart – 1961; “Lieschen si Fritzchen” – de Offenbach – 1961; “Papusile lui Don Pedro” – de M. De Falla – 1964; “Alexandru Lapusneanu” – de A. Zirra – 1965; “Sange vienez” – de J. Strauss – 1965; “Mireasa vamduta” – de Smetana – 1966.