Biografie

Christopher Lee a avut numeroase roluri pe marile ecrane si televiziune, dar faima a venit o data cu trecerea sa la Hammer Film Productions. Aici a jucat in filme precum: The Curse of Frankenstein (1957), Dracula (1958), The Mummy (1959) si The Hound of the Baskervilles (1959). Avand propria companie de productie, Charlemagne Productions, Ltd., Lee a creat Nothing But the Night (1972) si To the Devil a Daughter (1976). Cariera sa a reinviat la inceputul anilor 2000 cu ajutorul personajului Saruman din trilogia Stapanul Inelelor.

Sir Christopher Frank Carandini Lee, actor și cântăreț englez, s-a născut la 27 mai 1922, în Belgravia, Westminster, Londra. Este fiul locotenentului-colonel Geoffrey Trollope Lee, din Regimentul 60 al Infanteriei Regale, și al soției sale, Contessa Estelle Marie (născută Carandini di Sarzano). Mama lui Lee a fost o celebră frumusețe edwardiană, care a fost pictată de Sir John Lavery, ca și de Oswald Birley și Olive Snell, și după care Clare F. Sheridan a realizat o sculptură. Străbunicul matern al lui Lee a fost refugiat politic italian, a cărui soție, străbunica lui Lee, a fost cântăreața engleză de operă Marie Carandini (născută Burgess). Lee s-a remarcat pentru rolurile din filmele horror și cele negative.

Părinții lui s-a desprțit când Lee era foarte tânăr și mama i-a luat pe el și pe sora lui în Elveția. După ce s-a înscris la Academia D-rei Fisher din Wengen a interpretat primul său rol negativ, Rumpelstiltskin. Familia s-a întors la Londra, unde Lee a urmat cursurile școlii particulare Wagner. Mama sa s-a căsătorit cu Harcourt "Ingle" Rose, bancher și vâr vitreg al lui Ian Fleming, autorul romanelor din seria James Bond. Lee a urmat o vreme cursurile Summer Fields School, o școală pregătitoare pentru Oxford (celebră pentru că a trimis mulți studenți la Eton). Lee a solicitat o bursă la Eton, însă a fost refuzat, după care a urmat cursurile la Wellington College, Berkshire, unde a câștigat o bursă pentru studii clasice, studiind greaca veche și latina.

În timpul celui de al Doilea Război Mondia, Lee s-a înrolat ca voluntar pentru forțele finlandeze din iarna lui 1939. El și alți voluntari britanici au fost ținuți departe de câmpul de luptă, însă a primit echipament de iarnă și a fost repartizat la serviciul de gardă, la o distanță sigură de linia frontului. A fost înrolat în Aviația Regală și în serviciile de informații, inclusiv ca ofițer de informații în Grupul din Deșert în Nordul Africii. S-a antrenat în Africa de Sud ca pilot, însă a fost nevoit să renunțe din cauza problemelor de vedere. În cele din urmă a fost staționat în Africa de Nord, ca ofițer de cifru în Regimentul 260 din Aviația Regală și a participat cu acesta la campanii în Sicilia și Italia. A activat în Serviciul de Operațiuni Speciale, însă a refuzat întotdeauna să dea amânunte despre acesta.

După război, Lee, care vorbește cursiv franceza și germana, printre alte limbi, a fost detașat la Centrul de Înregistrare a Criminalilor de Război și Suspecților. Aici s-a ocupat de urmărirea criminalilor de război naziști. Despre perioada petrecută în această organizație, Lee a declarat: "Ni se dădeau dosare cu ceea ce aceștia au făcut și ni s-a spus să-i găsim, să-i interogăm cât de mult putem și să-i predăm autorităților competente... Am văzut lagărele de concentrare. Unele fuseseră curățate. Altele nu." Apoi, Lee s-a retras din Aviația Regală la sfârșitul războiului, având rangul de Locotenent, și s-a apucat de actorie.

În 1947 Lee a câștigat un contract de șapte ani cu Rank Organisation, după ce a discutat despre interesul său în actori cu vărul de-al doilea al mamei sale, Nicolo Carandini, Ambasador italian. Carandini i-a spus lui Lee că are actoria în sânge, ca și străbunica sa, Marie Carandini, celebră cântăreață de operă, fapt de care Lee nu-și dădea seama. A debutat în filme în "Coridorul oglinzilor", în 1947-al lui Terence Young, romance gotic.

S-a lansat cu adevărat în 1952, când Douglas Fairbanks Jr. a început să facă filme la Studiourile Naționale Britanice. Lee a declarat că a fost distribuit în roluri diferite, apărând chiar alături de Buster Keaton, această perioadă dovedindu-se a fi foarte bună pentru instruirea sa. Tot în 1952 apare și în filmul lui John Houston, "Moulin Rouge", care a fost nominalizat la Oscar. În următorul deceniu a realizat aproape 30 de filme, interpretând în special personaje de acțiune.

Lee a jucat în "Blestemul lui Frankenstein" (1957), interpretându-l pe monstrul lui Frankenstein, în timp ce Peter Cushing a jucat rolului Baronului. Apoi a jucat, cu Boris Karloff, în "Coridoarele însângerate" (1958), și în Dracula (1958). În 1959 a jucat în filmul "Unchiul meu este vampir".

În 1965 a reluat rolul lui Dracula, în "Prințul întunericului". Au urmat, în 1968, "Dracula s-a sculat din mormânt", în 1969, "Gustul sângelui lui Dracula", și în 1970 "Cicatricele lui Dracula", toate având succes.

Lee a interpretat și personajul Sherlock Holmes, în mai multe filme. A jucat și într-un film german, "Misterul orhideei roșii" (1962), interpretând rolul în germană, limbă pe care a învățat-o în Elveția.

Timp de 20 de ani a apărut în mai multe filme horror. Apoi, pe la mijlocul anilor 1970, a apărut într-un film din seria James Bond, în rol negativ-Lee a excelat în astfel de roluri.

În 1977 a plecat din Anglia în America, încercând să evite să fie distribuit doar în filme horror. Apare în "Aeroportul" din 1977.

După 2000 apare în trilogia "Stăpânul inelelor", interpretând personajul Saruman.

Christopher Lee este unul din colaboratorii preferați ai lui Tim Burton, apărând în multe din filmele sale: "Sleepy Hollow", "Mireasa Moartă" , "Charlie și Fabrica de ciocolată", "Umbre întunecate".

În 2007 a colaborat cu Burton pentru "Sweeney Todd", interpretând spiritul uneia din victimele bărbierului diabolic, Gentleman Ghost. Alături de Anthony Head, a cântat "Balada lui Sweeney Todd", care este reluată în Epilog. Cântecele au fost înregistrate însă ulterior s-a renunțat la apariția lor în film.

În 2009 apare în filmul lui Stephen Poliakoff, "Glorious 39", alături de Julie Christie, Bill Nighy, Romola Garai și David Tennant, apoi în filmul "Triage", alături de Colin Farrel și Paz Vega, și în comedia "Boogie Woogie", alături de Amanda Seyfried, Gillian Anderson, Stellan Skarsgard și Joanna Lumley.

În 2010 a realizat vocea pentru Jabberwocky, în "Alice în Țara Minunilor" al lui Tim Burton, apărând alături de Johnny Depp și Helena Bohnam Carter.

Lee a câștigat premiul "Spirit of Hammer", care i-a fost decernat de Tony Iommi. A căștigat și Premiul Steiger, în Germania, și în 2011 a primit premiul BAFTA.

Lee a avut și numeroase contribuții la dublaje de filme, deoarece vorbește cursiv engleza, italiana, franceza, spaniola și germana, și are bune cunoștințe de suedeză, rusă și greacă. A realizat vocea lui Thor în dublajul în germană a filmului Valhalla, a Regerlui Haggard-atât versiunea în engleză cât și cea în germană în adaptarea animației "The Last Unicorn", în 1982.

În "Zece negri mititei, după Agatha Christie (1965) a realizat vocea înregistrată a lui "U.N.Owen".

Christopher Lee are și o carieră muzicală remarcabilă, având o voce plăcută de bas. Cea mai importantă evoluție într-un film muzical a fost cea din "The Return of Captain Invincible" (1983).

A interpretat și genul metal și a primit "Spirit of Metal", pentru albumul intitulat Charlemagne.

Sir Christopher Lee a fost numit Comandor al Venerabilului Ordin Saint John, în 1997. La 16 iunie 2001, de ziua Reginei, a fost numit Comandor al Ordinului Imperiului Britanic, "pentru servicii în domeniul actoriei". În 2009 a fost înnobilat "Knight Bachelor", de către Prințul Charles. A primit Medalia de Aur Bram Stoker din partea Societății Filosofice Trinity College, al cărui Președinte a fost Stoker. Guvernul francez i-a acordat titlul de Comandor al Ordinului Artelor și Literelor, în 2011.

Familia Carandini, strămoșii materni ai lui Lee, au primit dreptul de a purta blazonul Sfântului Imperiu Roman, din partea împăratului Frederik Barbarossa. Lee este văr vitreg cu Ian Fleming, autorul romanelor james Bond, și rudă îndepărtată cu generalul Robert E. Lee și cu astronomul John Lee.

Este căsătorit cu Birgit ("Gitte") Lee, fostă fotomodel, daneză, din 1961. Au o fiică, Christina Erika Carandini Lee, care s-a căsătorit cu Juan Francisco Aneiros Rodriguez în iulie 2011. Lee este unchiul actriței britanice Harriet Walter.

Diferit de ceea ce se crede, Lee nu deține o bibliotecă plină de cărți oculte. În cadrul unui discurs la Universitatea din Dublin, pe 8 noiembrie 2011, a spus, atrâgându-le atenția studenților contra practicilor oculte, că "nu vă pierdeți doar mințile.. vă pierdeți sufletele".

Lee este remarcat datorită staturii sale impunătoare, de 1.95 m. El și soția sa Birgit au fost considerați printre cele mai bine îmbrăcate cupluri în vârstă de peste 50 de ani, de către Guardian, în martie 2013.

Lee este suporter al Partidului Conservator Britanic.