Biografie

Cillian Murphy s-a nascut pe 25 mai 1976 in Douglas, Irlanda. Tatal sau era inspector scolar, iar mama, profesoara de franceza. Are 3 frati mai mici.

Cillian s-a inscris la Facultatea de Drept, insa in anul 4 si-a descoperit pasiunea pentru actorie. A inceput sa joace in piese de teatru, dar o vreme a considerat actoria un simplu hobby.

In 1998 a debutat pe marele ecran, in filmul "The Tale of Sweety Barrett". A afirmat insa ca prefera teatrul si ca actorii de top trebuie sa mentina un echilibru intre aparitiile din piese de teatru si cele din filme. In 2000 a acceptat rolul din drama "On the Edge", al unui bolnav psihic cu tendinte sinucigase, datorita inmultirii alarmante a cazurilor de sinucidere si boli psihice in randul irlandezilor tineri.

In urma rolului din "28 Days Later" a devenit celebru la nivel mondial. In anul 2004 s-a casatorit cu Yvonne. Cei doi locuiesc in Londra. Prenumele sau se pronunta "Chilian". Desi este vegetarian, a invatat sa transeze carne pentru rolul sau de macelar din filmul "Fata cu cercelul de perla" (2003).

A participat la o auditie pentru rolul lui Batman din "Batman Begins" (2005), insa rolul i-a fost acordat lui Christian Bale. Totusi regizorul Christopher Nolan a fost impresionat de prestatia lui Cillian si i-a oferit un alt rol in film, cel al lui Jonathan Crane/Scarecrow.