Claude Chabrol s-a nascut pe 24.06.1930 la Paris, într-o familie cu traditie de Farmacisti, dar a crescut la bunicii sai, în satul Sardent, din Departamentul Creuse, în Regiunea Limousin, La 13 ani a initiat un club de film, într-un hambar.
Dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, a revenit la Paris, unde a urmat Liceul si Literatura la Sorbona. A început si un studiu de Drept, si Farmacia, dar frecventeaza si Cinemateca franceza, si la un cerc de cinema, înfiintat de André Bazin, la "Café de la Comédie". Împreuna cu Éric Rohmer, a scris o "Monografie", în 1956, despre idolul lui, Alfred Hitchcock. La sfârsitul anilor '50, era critic de film, la vestita revista, "Cahiers du Cinéma", si în Departamentul de Presa, al firmei americane "20th Century Fox".
Desi familia lui nu i-a permis sa rumeze la "Institut des Hautes Études Cinématographiques" (IDHEC), si n-avea nici experienta ca asistent de regie, a prezentat prima sa lucrare "Le beau Serge" (1958), în care apar Jean-Claude Brialy si Bernadette Lafont, la "Festivalul de Film" de la Locarno, turnat în satul bunicilor sai. Aceasta pelicula se deschide seria de filme a "Noului Val", "Nouvelles Vagues", a unui mod de a privi, distantat si ironic, comportamentul si "morala" oamenilor, abisul si ambiguitatea caracterelor umane. Este si reactia regizorilor proveniti din jurnalism, care nu mai vor filme prea "simple", "previzibile", comerciale.
Daca în primul film, Chabrol s-a ocupat de nenorocirea ivita dintr-un incest, în al doilea sau film, "Les Cousins", în care apare si Stéphane Audran, care va deveni, în 1964, a doua sa sotie, dar se savârseste si prima crima..., lucrare, în care complexele si gelozia joaca un rol.
Cu banii primei sale sotii foarte bogate, Agnès Goute, cu care se faceau - din plictiseala, doar petreceri decadente, cu cei mosteniti de la bunica ei, si cu ceea ce a câstigat din cele 2 filme, înfiinteaza firma de productie "AJYM", un acronim format din prenumele sotiei, Agnès, si ai celor doi fii, Jean-Yves si Matthieu, cu care va produce primele filme ale lui Éric Rohmer, Philippe de Broca si Jacques Rivette.
În al 3-lea film din acelasi an, "A double Tour", se remarca Jean-Paul Belmondo... Urmeaza "Les bonnes Femmes", din mediul vânzatoarelor nemultumite si plictisite, care încearca sa evadeze cumva din cotidian... În 1961 toarna un episod din Filmul "Les sept Péchés capiteaux", "Cele sapte Pacate capitale", si anume "L'Avarice" ("Avaritia")...
În 1962 toarna primul sau psiho-thriller "L’Oeil du Malin", "Ochiul Răului". Aici este vorba de infidelitate, de o intriga din interes etc. În acelasi an face filmul "Landru", despre vestitul anticar ucigas Henri Désiré Landru, supranumit "Barba albastra de Gambais", care a sedus, escrocat si omorât la Paris, 10 femei si un baiat, în 1919, si a fost executat în 1922. Cel târziu de la urmatorul film din 1962, "Les plus belless Escroqueries du Monde", episodul "L’Homme qui vendit la Tour Eiffel" ("Barbatul, care a vândut Turnul Eiffel"), stim ca "Femeile sunt de vina"...
Urmeaza o serie de filme, mai mult sau mai putin bune, respectiv renumite, precum "Que la Bête meure" ("Bestia trebuie sa moară") (1969), "Le Bouchet" ("Măcelarul") (1970), "Les Noces rouges" ("Nunta sângeroasa") (1973), "Les Fantômes du Chapelier" ("Fantomele Palarierului") (1982) etc.
În "Les Innocents aux Maines sales", "Inocentii cu Mâinile murdare", în rolurile principale, joaca actorul american Rod Steiger, si Romy Schneider, 1975.
A filmat subiecte din Gustav Flaubert, Henry James, Henry Miller, Georges Simenon, Patricia Highsmith...
Pe lânga ca muncea mai tot timpul, era maoist si gourmet, asa ca-si alegea locurile de filmare prin preajma unor restauranter bune.
Daca Stéphane Audran, a fost actrita si muza, care l-a inspirat cel mai mult, daruindu-i un fiu, Thomas, în 1983 se casatoreste cu Aurore Pajot, o fosta secretara de platou, care gatea bine, spre deplina lui multumire...
Filmele lui Claude Chabrol nu sunt pe placul oricui, fiind asemeni celor ale regizorului englez Alfred Hitchcock, "sinuoase", "întortocheate", pline de "mister" si "surprize", pe alocuri "sângeroase", al carui adept a fost si regizorul german Rainer Werner Fassbinder...
A decedat pe 12.09.2010 la Paris.
Acest regizor este principalul reprezentant al Noului val francez. Preferă thrillerul în stil Alfred Hichcock.
Actrița sa preferată, Stephane Audran, i-a fost o perioadă soție.