Biografie

 

Condoleezza Rice (născută la 14 noiembrie 1954 la Birmingham în Alabama) a fost secretar de stat (ministru de externe SUA) al Statelor Unite ale Americii între ianuarie 2005 - ianuarie 2009. Între 2001 și 2005 a ocupat funcția de consilier pe probleme de securitate națională al lui George W. Bush, funcție ce a fost ocupată ulterior de Stephen Hadley. Adjunctul lui Rice a fost Robert Zoellick. Condoleezza Rice s-a născut într-o familie afro-americană.

Tatăl Condoleezzei Rice a fost consilier de orientare pedagogică și pastor al bisericii prezbiteriene. Mama sa a fost profesoară de muzică.

Rice vorbește rusa, franceza și spaniolă și a lucrat ca profesor de științe politice și trezorier la Universitatea Stanford. Specialistă în relațiile internaționale, a acumulat cunoștințe semnificative despre Rusia, Europa de Est și republicile din fosta URSS. A făcut parte din consiliul de administrație al companiei petroliere Chevron.

Condoleezza Rice a fost o colaboratoare preferată a lui Brent Scowcroft. Membră a guvernului federal în timpul președinției lui George W. Bush, a devenit consilier prezidențial pe probleme de securitate națională la 22 ianuarie 2001 și a ocupat această funcție până în ianuarie 2005, când l-a înlocuit pe Coli. Unele dintre primele acțiuni întreprinse de noul secretar au fost vizitele în Europa din februarie 2005, menite să aplaneze divergențele euro-americane și să pregătească vizita lui Bush pe "Bătrânul continent".

În iunie 2005, în temeiul discursului inaugural al lui Bush din ianuarie 2005, privind extinderea democrației, Condoleezza Rice a declarat într-un discurs la Universitatea Americană din Cairo că Egiptul este unul dintre cei mai prețioși parteneri arabi ai SUA în Orientul Mijlociu. Ea a lansat cu această ocazie o acuzație la adresa președintelui Hosni Mubarak, a cărui inițiativă de introducere a multi-partitismului în alegerile prezidențiale a calificat-o drept insuficientă. Rice a cerut alegeri "libere, corecte și transparente", "statul de drept în locul decretelor de urgență", "un sistem judiciar independent în locul unei justiții arbitrare" și "protecția militanților pașnici pentru democrație".

Cu această ocazie, a recunoscut că "timp de șaizeci de ani, Statele Unite au căutat stabilitatea în Orientul Mijlociu cu prețul democrației, însă în cele din urmă nu au obținut nici una nici alta".

În iulie 2005, după congresul de "Cooperare comercială și economică între Statele Unite și Africa subsahariană", Condoleezza Rice a anunțat înființarea unui program de ajutor pentru continentul african denumit "fondul pentru diversificarea economiei africane", precizând că "Statele Unite sunt principalii furnizori de ajutor bilateral în Africa" cu o sumă de 3,2 miliarde de dolari în 2004. 

În decembrie 2005, Condoleezza Rice a întreprins uo vizita în Europa pentru a lămuri tema centrelor de detenție CIA pe teritoriul unor state din Europa de Est. În cadrul acestei vizite, pe data de 6 decembrie 2005 a venit în România, unde a fost primită de președintele Traian Băsescu.

In anul 2007 a fost premiata cu premiul Eric-M.-Warburg Award.