Comentarii Comentează
  • tucurasu
    pe 18 Noiembrie 2009 13:30
    A fost cel de-al saptelea copil si ultimul in familia lui Gheorghe M. Barliba(14.03.1890-08.04.1970) si a Anicai(n. Grigore_din Vanatori Neamt,familia Barliba fiind o familie veche mentionata in documente inca din 1753.Casatoria celor doi,Gheorghe (29 ani) si Anica(18 ani),s-a oficiat la Primaria din Vanatori-Neamt in ziua de 10.10.1918,ora 16.
    Constantin,mezinul familiei Barliba,a vazut lumina zilei in ziua de 20 mai 1937,la Vanatori,unde a descifrat tainele scris-cititului la Scoala Arhimadrit Chiriac Nicolau si tot aici a urmat si clasele gimnaziale(5-7),dupa ce a intrerupt un an,dupa clasa a patra,revenind la scoala la insistentele directorului de atunci prof. Constantin V. Papuc.In vacante,era nelipsit din formatiile artistice care se organizau la Caminul Cultural.
    Dupa absolvirea liceului si efectuarea stagiului militar,va reveni la Piatra-Neamt(se pare ca instructor artisticla Casa de Cultura).O cunoaste pe Leopoldina Balanuta care l-a indemnat sa dea examen la I.A.T.C.I.L.Caragiale.La absolvireeste repartizat la Teatrul Victor Ion Popa din Barlad,de unde se va transfera,in scurt timp la Teatrul Nationaldin Iasi.Se va casatori cu Violeta Varlam(studenta la Drept),care la absolvire se va intoarce in Bucurestiunde o va urma si actorul care se va angaja la Teatrul Ion Creanga.Aici va ramane timp de 15 ani pana la trecerea in vesnicie.Va urma divortul si, la scurt timp,moartea Violetei.Se va recasatori cu actrita Elena Tutulan cu care are un copil Cristina-Elena(n.11.06.1980).
    Constantin Barliba a incetat din viata intr-un spital din Bucuresti,dupa o banala operatie,in ziua de 02.06.1990.Este inmormantat in Cimitirul Bisericii Adormirea Maicii Domnului din satul natal.
    Dupa o activitate de 30 ani pusa in slujba teatrului romanesc,Constantin Barliba are un palmares alcatuit de numeroase roluri pe care le-a interpretat in teatrele prin care a trecut,precum si in cele peste 30 de filme in care a jucat.
    Amintim: Toamna Bobocilor,Iarna Bobocilor,Agentul Straniu,Buletin de Bucuresti,Lumini si Umbre,Cerul incepe la etajul 13,Ultimile zile ale verii,Nelu,Drumet in calea lupilor, etc.
    Faptul ca a lucrat cu mari personalitati ale filmului si ale teatrului romanesc(Radu Beligan,Ion Lucian,Marin Moraru,Octavian Cotescu,Draga Olteanu-Matei)impreuna cu care a organizat la Vanatori Neamt,in satul sau natal,o intalnire cu elevii Scolii nr.1,precum si faptul ca s-a bucurat de aprecierea unor nume de referinta ca Teofil Valcu si Mircea Danieliuc,cel care l-a distribuit in filmul Cursa,demonstreaza ca n-a fost lipsit de valoare,ci dimpotriva.