×
Utilizator
×
Biografie

Constantin Codrescu s-a născut pe 5 septembrie 1931 la Huși, jud. Falciu (azi județul Vaslui). A absolvit „Institutul de Teatru” din București în 1951. Între 1968-76 a fost asistentul prof. Ion Cojar la "IATC".

Până în 1989 a avut o importantă activitate teatrală și multiple apariții la televizune, fiind și colaborator permanent al redacției Teatru la „Radio”, timp de 45 de ani. Translează de pe scenă în film un patetism cu note emfatice ce pune în vedetă personajele de plan doi pe care le interpretează. Un rol principal de referință este cel al lui Ghiță, din "La Moara cu Noroc" regizat de Victor Iliu.

A fost căsătorit cu Marga Butuc, care a devenit apoi soția lui Eugen Barbu.

Intre 1976 - 1989 a fost prof. la "Institutul de Teatru" din Târgu-Mureș, oraș al cărui cetățean de onoare este, unde a particpat la înființarea secției române, apoi director al Teatrului „Maria Filotti” din Brăila și al Teatrului din Sfântu Gheorghe (județul Covasna), unde de asemenea a fost un pionier al teatrului românesc.

Din 1996, profesor universitar la Facultatea de Teatru a [Universității Ecologice], iar din 2003, profesor universitar la Facultatea de Teatru a [Universității Spiru Haret].

Cele două volume de memorii ale marelui actor, regizor și pedagog Constantin Codrescu („Pribeag prin Viața mea”, editura Betta, 2009) uimesc, indignează și întristează.