Comentarii Comentează
 • user-5c86e9fe3c67c
  pe 03 Octombrie 2019 22:02
  .. dragi prieteni, de la Cinemagia : n-am avut nicio legătură cu filmul "Dincolo de brazi" - un film de razboi, realizat de Mircea Drăgan, pe care dealtminteri aveam să-l cunosc abia.. peste ani - în 1963 cînd avea să-mi fie profesor la clasa de Regie de film din cadrul I.A.T.C. - "I.L.Caragiale" din Bucuresti ! .. Primul meu "contact" cu Cinematografia a fost în anul 1956, cu ocazia realizării filmului al regizorilor Andrei Blaier şi Sinişa Ivetici, "ORA H", după o povestire ( "Muzicuța cu schimbător") de Nicuță Tănase ( scriitor şi jurnalist din acea vreme), filmul fiind preluat încă din timpul filmărilor de către Studioul Cinematografic "Bucureşti" şi devenit, de la un film "de diplomă de metraj-mediu" un "lung metraj artistic" . Cu toată prietenia ! .. şi cu rugămintea colegială pe care vi-o adresez : atunci cînd scrieți despre .. realizatori de filme, .. regizori, actori, scenarişti, compozitori de muzică de filme, Case de filme sau Studiouri de producție - la Cinematografia romînă mă refer - e bine, .. şi corect să citiți Genericele filmelor, aşa cum au fost acestea prezentate publicului, în cinematografe, sau să solicitați celor de la Arhiva Națională de Filme ( şi chiaŕ să-i contactați pe regizori sau pe actori - în măsura în care sunt în viață) să vă furnizeze informații legate de filme, în conformitate cu Genericele cu care filmele au fost proiectate pentru publicul larg, indiferent de perioada în care au fost difuzate în Cinematografe,.. pentru că numai şi numai Genericul unui film este "Actul de Identitate" al oricarui film - fie acesta de lung-metraj, de scurt-metraj, .. artistic, documentar sau de animație !
  - şi încă două -trei "amănunte", poate prea puțin semnificative pentru dvs . : filmul "Drumeț in calea lupilor" a avut premiera în luna aprilie 1990, nicidecum în 1988, în acelaşi an fiind selecționat la Festivalul cinenatografic de la Montreal ! .. Iar despre premii, exceptîndu-le pe cele acordate de A.CIN ( cea de odinioară, azi U.CIN ) :
  "Apoi s-a născut orasul" - 1972, Premiul Special al Festivalului de la Tessaloniki, 1972 ;
  "ZIDUL" -1975, Marele Premiu al Festivalului Tînărului Film Politic European, Bruxelless - în anul 1978
  "IMPOSIBILA IUBIRE" - 1984, Marele Premiu al Festivalului Neorealist de Avangardă, şi Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină, acordat actriței romînce Tora Vasilescu - Avellino, Italia, 1972 !
  .. - dacă tot vă numiți : Cinemagia !
 • victor_homescu
  pe 03 Decembrie 2017 11:28
  A fost distins de Asociaţia Cineaştilor din România (ACIN) cu premiul Opera Prima pentru filmul de scurt metraj Apoi s-a născut oraşul (1972),cu premiul pentru film documentar pentru filmul Aproape totul despre grâu (1979) şi cu premiul special al juriului pentru filmul Imposibila iubire (1984).
  Nota 9.
 • Iulidesprefilme
  pe 20 Ianuarie 2013 09:50
  Din filmografia sa, cred că sunt de selectat Imposibila iubire şi Drumeţ în calea lupilor...