Dan Bădărău s-a nascut la Turnu Severin, in 19.12.1960.
Studii: I.A.T.C. „I.L.Caragiale” București, 1984, clasa prof. Olga Tudorache.
Căsătorit cu actrița Camelia Maxim (Teatrul Bulandra București), nu au copii.
Încă din studenție a jucat câteva roluri importante: Matei Boiu („Suflete tari” de Camil Petrescu), Henric V și Richard III de Shakespeare, Tuzenbach („Trei surori” de A.P.Cehov). A colaborat cu Dragoș Galgoțiu, cu care, peste ani, va colabora admirabil la Teatrul Odeon, unde este angajat de la plecarea din Oradea.
Fizic plăcut, o statură înaltă, sportivă, ochi albaștri, blond, este ceea ce se cheamă un „exemplar reușit”. Dar, mult mai important, este inteligent, acordă timp mult lecturii și pregătirii corporale și psihice, este foarte serios și muncitor. Debutul său la Oradea s-a petrecut în spectacolul „Satul blestemat” de Mircea Bradu, cu un rol dificil (Sculă-rea), o compoziție lucrată impecabil: un țăran autentic, și prost și viclean și rău, dar și bun, la nevoie.
S-a făcut apoi, din nou, remarcat (personajul Z), în spectacolul „Apa” de Dumitru Solomon, în regia lui Victor Ioan Frunză, spectacol distins cu Marele Premiu și Premiul de regie la Săptămâna teatrului scurt (ediția a VI-a, 1984). Tot sub îndrumarea lui a jucat un rol plin de farmec și umor, Fifi în „Examen de bacalaureat” („Fata morgana”) de Dumitru Solomon. În rolul principal Daniel Corban din spectacolul „Capcana” de Robert Thomas (în regia lui Sergiu Savin), Dan Bădărău a jucat cu aplomb, cu fantezie, lăsând loc misterului necesar în piesele polițiste. Un cronicar a observat că Dan Bădărău a fost un interpret „energic, temperamental”, cu un joc nuanțat. Actorul nu s-a dezmințit: cu aceeași dăruire, creativitate, sensibilitate, talent, inteligență și rafinament, el continuă să joace roluri de mare întindere la Teatrul Odeon București, în spectacole de mare anvergură, semnate de regizori valoroși ca Dragoș Galgoțiu, Alexandru Dabija, Alexander Hausvater, Mihai Măniuțiu.