Biografie

Dan Voiculescu (n. 25 septembrie 1946) este un economist, om de afaceri și politician român. Este Vicepreședinte al Senatului României și președintele fondator al Partidului Conservator (fost Partidul Umanist Român).

Conform autobiografiei publicată pe pagina web oficială, s-a născut într-o familie modestă, tatăl fiind instalator iar mama casnică. A crescut în cartierul bucureștean Bariera Vergului, lângă Patinoarul 23 August, unde a practicat hochei pe gheață. În 1969 a satisfăcut serviciul militar la o unitate militară din Focșani.

Înainte de revoluția din 1989 a locuit într-o casă cu chirie la stat, și avea o Dacie luată în rate. Lucrând în comerțul exterior, din diurna de 7 dolari/zi a reușit - conform aceleiași autobiografii - să strângă pe parcursul a 21 de ani 30 de mii de dolari, pe care i-a depus la BRCE, și care au fost capitalul de pornire a grupului GRIVCO.

A fost ajutat foarte mult de Fouad Sanbar, patronul Crescent.

Înainte de 1989 a lucrat în domeniul comerțului exterior, conducând în anii optzeci firma Crescent, care avea relații privilegiate cu Securitatea, în concret cu Întreprinderea de Comerț Exterior "Dunărea", condusă de colonelul Constantin Gavril. S-a vehiculat ideea că firma Crescent, firmă mixtă româno-cipriotă, ar fi fost un paravan prin care Ceaușescu scotea bani din țară într-un cont secret. În 1990 un grup de experți canadieni angajați de Guvernul României pentru a da de urma banilor lui Ceaușescu, a propus arestarea lui Dan Voiculescu, dar investigațiile lor au fost oprite în mod nejustificat.

Parlamentul însă a adoptat, la data de 14 octombrie 2008, raportul Comisiei parlamentare de anchetă pentru investigări și clarificări referitoare la conturile lui Nicolae Ceaușescu, concluzia finală fiind că fostul șef de stat nu a avut conturi sau averi depozitate în străinătate.

"În doi ani de activitate, am invitat diferite persoane care au făcut parte din sistemul de stat de atunci, oameni din BCRE, jurnaliști care s-au ocupat de acest subiect. De altfel, tot raportul cuprinde mărturiile acestor persoane. Concluziile sunt bazate pe aceste mărturii. Concluzia comună a tuturor celor audiați a fost că Nicolae Ceaușescu nu a avut conturi în afara țării", a declarat președintele comisiei de anchetă, senatorul Sabin Cutaș, la Mediafax.

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a confirmat prin decizia luată în unanimitate în iunie 2006, colaborarea lui Dan Voiculescu, sub numele conspirativ Felix, cu Securitatea ca poliție politică.

După 1990 a înființat Holdingul Grivco, cea mai cunoscută companie a grupului de firme fiind Trustul Intact, care include posturile de televiziune Antena 1 (generalist), Antena 3 (de știri) și Euforia TV (lifestyle), ziarele Jurnalul Național și Gazeta Sporturilor, postul de radio Romantic FM. A atins primul milion de dolari in anul 1996, fiind format din circa 400.000 dividende de la GRIVCO si circa 600.000 dividende de la Antena1. Trustul a fost cedat fiicei sale, Camelia Voiculescu, în urma intenției lui Dan Voiculescu din iunie 2006 de a ocupa funcția de vice-premier în guvernul Tăriceanu, din partea Partidului Conservator, post din care demisionase George Copos. Acest lucru nu s-a întâmplat din cauza scandalului Felix. În afară de investițiile media, Dan Voiculescu a mai fost patronul și altor afaceri, notabile fiind cele din domeniul energetic.

Dan Voiculescu este unul dintre cei mai bogați oameni din România, cu o avere estimată la 1,5- 1,6 miliarde de euro, potrivit Top 300 cei mai bogați români lansat de revista Capital, în luna octombrie 2009. Trustul de presă Intact, fondat de Dan Voiculescu, cuprinde televiziunile Antena 1, Antena 2, Antena 3, Euforia TV și GSP TV, radiourile Romantic și Radio ZU, precum și publicațiile Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, Financiarul, Săptămâna Financiară, dar și mai multe reviste. Conform Top 300 realizat de Capital, dezvoltarea activității posturilor de televiziune și lansarea GSP TV și a postului de radio ZU, precum și consolidarea presei scrise s-au numărat printre principalele direcții ce au marcat afacerile grupului în 2008.

În aprilie 2007, Comisia parlamentară condusă de senatorul Dan Voiculescu a reușit, pentru prima oară în istoria post-decembristă a României, suspendarea unui președinte în funcție. Raportul întocmit de "Comisia Voiculescu" a fost adoptat, în Parlamentul României, cu 322 de voturi "pentru" și 108 "împotrivă", președintele Traian Băsescu fiind astfel suspendat din funcție.La referendumul ce a urmat, Traian Băsescu a fost reconfirmat în funcția de președinte.

În septembrie 2007, Dan Voiculescu a demisionat din funcția de senator, în semn de protest față de blocarea, în Parlamentul României, a unor legi importante cu caracter social. Era vorba despre promovarea proiectelor sale referitoare la prelungirea contractelor chiriașilor din casele naționalizate, reducerea TVA-ului pentru produsele alimentare, fondul de solidaritate pentru pensionari și neimpozitarea profitului reinvestit, legi menite sa aducă un plus de bani pensionarilor cu venituri mici, să scadă prețurile la alimentele de bază sau să ajute firmele să-și reinvestească profitul.

În noiembrie 2008, cu ocazia primelor alegeri desfășurate in sistem uninominal, Dan Voiculescu a revenit în Parlamentul României, fiind unul dintre cei doi parlamentari ai PC, obținând 21.708 voturi în colegiul 8 din București, iar în decembrie 2008 a fost ales vicepreședinte al Senatului României, cu 83 de voturi pentru și 2 împotrivă.

La sfâșitul anului 2008 Dan Voiculescu a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție pentru nereguli la privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare. Dosarul a fost trimis la Înalta Curte de Casație și Justiție, având în vedere calitatea lui Voiculescu de membru al parlamentului.

Prima sa soție a fost Zsófia Égető, de origine ungară, născută din părinți originari din județul Covasna, care s-au mutat la București la începutul anilor 1940. Égető Zsófia s-a născut în 1948, a urmat cursurile Academiei de Științe Economice (ASE), unde era student și Dan Voiculescu. S-au căsătorit la începutul anilor 1970.[8] La începutul anilor 2000, după 30 ani de căsnicie, a rămas văduv. Din 2001 s-a retras oficial din afaceri, lăsând administrarea trustului Intact în seama fiicelor sale. Voiculescu a încercat să-și promoveze imaginea publică, scriind un blog și publicând jurnale online, fără legături cu Trustul Intact.

Are două fete și patru nepoți: Dan, Guenther, Mara, Evelyn și Dănuț.

În prezent, are o relație stabilă cu Liana Voiculescu (numele este o simplă coincidență).