Biografie

Actorul David Wayne Spade, fiul lui Wayne Spade – reprezentant vanzari si Judy Todd – scriitor si editor de revista, s-a nascut in Birmingham, Michigan, USA la 22 iulie 1964, dar a crescut in Scottsdale - Arizona. La scurt timp dupa ce familia se muta in Arizona, tatal ii paraseste. Mama se recasatoreste, dar tatal vitreg se sinucide pe cand David avea 17 ani. Este cel mai mic dintre cei trei baieti ai familiei. Asadar mai are doi frati, Bryan și Andrew (Andy), ultimul fiind sotul creatoarei de moda din New York Kate Spade.

Desi si-a luat diploma in afaceri la Arizona State University in 1986 a fost mereu o fire distrata, debutand in domeniul comediei in cluburi si localuri de stand-up comedy. Dar debutul in film l-a avut intr-un rol secundar din “Police Academy 4: Citizens on Patrol” (1987). In 1990, la indemnul prietenilor si cu ajutorul actorului de comedie Dennis Miller, si-a facut debutul si ca scenarist pentru spectacolul tv "Saturday Night Live" (difuzat intre 1990-1996), care de altfel l-a facut celebru. Desi cea mai mare parte a echipei a parasit spectacolul in 1995, el a mai ramas un an pentru a ajuta la tranzitia catre noua distrubutie. A revenit in aceasta emisiune tv ca actor invitat in doua episoade ulterioare, unul in 1998 iar altul in 2005.

A jucat in filme si seriale de comedie si a fost vocea mai multor personaje de desen animat cum ar fi: “Rugrats. The Movie”, “The Emperor’s New Groove”, „Sammy”, „Beavis and Butt-head”, „Spyro The Dragon” etc. In 1997 a fost nominalizat la Globul de aur si Emmy pentru serialul de comedie “Just Shoot Me!”, care a avut sapte sezoane intre anii 1997-2003. Tot la categoria premii, in 2003 a fost gazda a doua decernari de premii, respectiv Teen Choice Awards si SpikeTV 's Video Game Awards. Din 2002 pana in 2006 a aparut regulat in reclame pentru Capital One alaturi de Nate Torrence. Din 2004 devine actor in filmul “8 Simples Rules” dupa moartea faimosului actor de comedie John Ritter care facea parte din distributia acestui film. Pe 5 septembrie 2005 David Spade primeste o stea pe celebrul Hollywood Walk of Fame si tot in acel an devine gazda unui nou spectacol de comedie - The Showbiz Show (with David Spade) care s-a incheiat in 2007. In prezent interpreteaza rolul lui Russell in comedia Rules of Engagement difuzata de CBS. Dar nu toate filmele actorului au fost apreciate. Criticii de film nu au primit foarte bine unele dintre acestea, cum ar fi de exemplu “Joe Dirt” sau, in special, “Dickie Roberts: Former Child Star”.

In viata personala a avut relatii cu mai multe actrite ca Jillian Grace, cu care are o fiica – Harper, Flynn Boyle, Kristy Swanson sau Nicollette Sheridan. De asemenea a ramas cu o sensibilitate mare la lumina din cauza filmarilor la “Black Sheep” motiv pentru care de atunci trebuie sa poarte intotdeauna palarie sau sapca. S-a remarcat si prin gesturi filantropice, donand bani politiei din orasul in care a crescut (Arizona) precum și armatei americane.

Are o stea pentru film, în partea de sud, aria 7000, pe Bulevardul Hollywood, Walk of Fame.