Biografie

D.B. Sweeney (Aladar) este vocea acestui colorat personaj cretacic caruia ii da o combinatie de incredere, carisma si compassiune ce ii permite sa fie conducatorul cand soarta il cheama.

Sweeney isi vede personajul ca fiind "foarte optimist si de-o mare puritate". El tinde sa fie ancora care ii da povesti fundamentul sau emotional. "Mi l-am imaginat pe Aladar ca fiind cel mai in varsta baiat din liceu care organiza totul si era intr-adevar grozav. El a venit sa ramana calm si sa fie entuziast. Este foarte responsabil. Imi placea foarte mult sa vin la studio si sa fiu "el" timp de vreo patru ore. Era acea persoana minunata pe care te puteai baza cu adevarat".

"De asemeni asteptam fiecare sedinta pentru ca vroiam sa vad ce mai facusera cu personajul meu din punct de vedere al animatiei", adauga Sweeney. "Era foarte emotionant sa participi la ceva asa de special si sa creezi un personaj care sper ca va trai pentru totdeauna. La inceput a trebuit sa fac cateva schimbari in momentul in care am aflat ca voi interpreta un iguanodon pentru ca visam sa fiu un triceratops sau un alt tip de dinozaur. Dar, pana la urma ma bucur ca am interpretat acest personaj atragator".

Conform spuselor actorului, "cel mai rau la sesiunile de inregistrari este ca esti singur si te uiti atat acolo unde sunt tehnicienii, cat si acolo unde sunt regizorii si producatorii. Spui replici de cateva ori la rand si apoi urmeaza o perioada de liniste care dureaza intre 20 de secunde si un minut. Ca si actor ai tendinta sa o iei putin razna si te gandesti "pe cine au de gand sa cheme ca sa ma inlocuiasca?" De fapt, ei doar incearca sa aleaga secventa pe care o considera mai buna si iti spun cum sa te descurci mai bine in sesiunile urmatoare".

"Cand joci rolul unui dinozaur, primesti niste indicatii foarte ciudate uneori", spune Sweeney. "Imi amintesc ca Ralph Zondag mi-a spus odata, "Tine minte, D.B., cantaresti 3 tone". Trebuie sa gasesti solutii pentru tot felul de astfel de lucruri si sa iti dai seama cum sa le dai regizorilor ceea ce vor.

"Sa fac vocea pentru un film de animatie Disney a fost o experienta extraordinara", adauga Sweeney. "Ca actor, iti da ocazia sa fii mai mare decat ai voie sa fii intr-un film de actiune".

Nascut in New York, Sweeney a aparut pe Broadway si in piese de teatru.

De curand, el a avut rolul lui Biff in productia ACT Seattle "Death of a Salesman".

Filme in care a jucat: "Gardens of Stone", "Memphis Belle", "Fire in the Sky", "The Cutting Edge", "Roommates" si "Eight Men Out". Pentru televiziune a jucat rolul lui Dish Boggett in miniserialul "Lonesome Dove", cel al lui Chance Harper in "Strange Luck". Alte seriale: "C-16 FBI" si "Harsh Realm".