×
Utilizator
×
Biografie

Dev Patel, nascut pe 23 aprilie 1990, e un actor britanic, precum si maestru in arte martiale. Ca actor este cunoscut pentru personajul sau Anwar Kharral din serialul pentru adolescenti Skins si ca principalul protagonist, Jamal Malik, in mult aclamata si premiata productie a lui Danny Boyle, Slumdog Millionaire (2008), pentru care Patel a castigat un numar de premii incluzand premiul “Critics' Choice Award” si “Screen Actors Guild Award”. De asemenea, a fost nominalizat la Premiile BAFTA pentru Cel Mai Bun Actor in Rol Principal. Ca maestru de arte martiale, are centura neagra la Taekwondo si a fost medaliat cu bronz in 2004 la campionatele “AIMAA World Championships” in Dublin.

Dev Patel s-a nascut in Harrow, Anglia, ambii parinti indieni, nascuti in Nairobi, Kenya. Ambii au emigrat din Kenya separat in adolescenta intalnindu-se doar in Londra, cand le-a fost aranjata casatoria. Mama sa, Anita, este ingrijitoare si tatal sau, Raj, este consultant IT. E de religie hindusa din nastere si are o sora mai mare pe numele ei Komal.

Patel a crescut in Rayners Lane, Harrow, si a inceput studiile la Longfield Primary School. Primul rol a fost Sir Andrew Aguecheek in productia scolara dupa comedia lui Shakespeare, Twelfth Night.

Patel a primit premiul pentru cel mai bun actor pentru rolul sau si, dupa afirmatiile sale, acela a fost momentul in care a realizat ca isi doreste sa devina actor. Mai tarziu a mers la liceul “Whitmore High School”, unde a primit un A* pentru rolul sau din drama GCSE, cu care a impresiionat intreaga audienta.

Patel spunea ca in copilarie era foarte energic si obisnuia sa aiba probleme din cauza asta. Mama sa l-a inscris la o scoala de ate martiale ca sa gaseasca un mod de a-i canaliza energia. Patel incepea pentru prima data sa practice karate, ceea ce ii placea, insa clubul nu ii aducea satisfactie. Patel a incepus sa se antreneze la “Rayners Lane Academy of Taekwon-do” in 2000.

A concurat frecvent la campionate nationale si internationale cum ar fi in 2004, AIMAA (Action International Martial Arts Association) World Championships in Dublin, unde a castigat medalia de bronz. World Championships (Campionatele mondiale) au avut loc in octombrie 2004, el avand pe atunci centura rosie si concura la categoria juniori contra centuri: rosie si neagra.

S-a calificat in semifinale unde a pierdut in fata unui concurent cu centura neagra, dar a castigat in final medalia de bronz. Mai tarziu, pe 11 martie 2006, a obtinut primul dan la centura neagra.

Patel si-a inceput cariera in actorie spre sfarsitul lui 2006, cand a dat o proba pentru serialul Skins. Mama sa a vazut anuntul pentru casting in ziar si l-a dus sa dea o proba desi a doua zi avea un examen. Dupa doua probe a fost ales pentru rolul Anwar Kharral, un adolescent britanic de origine pakistaneza.

Potrivit afirmatilor colegilor sai de platou, Mike Bailey (Sid Jenkins) si Hannah Murray (Cassie Ainsworth), crearea personajului Anwar a fost in mare parte bazata pe personalitatea lui Patel, iar rolul a fost scris special pentru el dupa ce a fost ales sa joace in Skins. Patel, care nu avea experienta profesionala in actorie, afirma ca in prima zi nu stia exact ce avea de facut.

Prima serie Skins a fost lansata in ianuarie 2007 si a ajuns sa castige premiul Rose d'Or pentru drama in 2008. Patel si-a reluat rolul sau Anwar pentru a doua serie din Skins, care a fost lansata in februarie 2008. A doua serie din serialul Skins a castigat premiul “Philips Audience Award” la editia din 2009 a Premiilor BAFTA Pentru Televiziune care a avut loc in luna aprilie.

Patel a debutat pe marile ecrane dupa ce a fost ales pentru rolul Jamal Malik, personajul central in filmul lui Danny Boyle, Slumdog Millionaire. Personajul Jamal Malik e un baiat Indian- musulman, nascut si crescut in saracimea Mumbaiului, India.

Boyle a avut de ales dintre sute de actori dar a gasit Bollywood-ul ca un izvor de “eroi puternici si frumosi”, nicidecum caracterul personajului cautat. Fiica de 17 ani a lui Boyle, Caitlin, i l-a aratat pe Patel la televiziunea britanica in grupul serialului Skins, din care facea parte.

Dupa cinci probe pentru rol, actorul a fost in final ales in august 2007. Producatorul a facut alegerea originala pentru rol: Ruslaan Mumtaz, prea aratos pentru personajul ce se vroia in film. Boyle nu isi dorea o imagine a eroului de la bun inceput, ci aceasta sa se “castige” pe parcursul povestii. Ca sa se pregateasca pentru rol Pater l-a insotit pe Boyle prin prin suburbiile din Dharavi ca sa observe locatiile de filmare. Deasemenea a lucrat cate o zi intr-un call-center si un hotel, la spalat vase.

Dupa lansarea filmului Slumdog Millionaire la sfarsitul anului 2008, Patel a primit o serie de premii pentru prestatia sa, printre care: “British Independent Film Award”, “National Board of Review (NBR) Award”, ”Chicago Film Critics Association Award”, si doua premii “Black Reel Awards” pentru Cel Mai Bun Actor In Rol Principal.

Patel a mai fost nominalizat pentru “Best Supporting Actor” in 2009 ca urmare a acordarii premiilor “Screen Actors Guild (SAG) Awards”. Premiul a fost acordat postmortem actorului Heath Ledger pentru rolul din filmul “The Dark Knight”, totusi Patel a castigat premiul “Screen Actors Guild Award”, pentru prestatia deosebita, distinctie care a impatit-o ca restul echipei din Slumdog Millionaire. Pe 8 ianuarie 2009, Patel a castigat premiul “Critics' Choice Award” pentru Cel Mai Bun Debutant si la premiile BAFTA.

In 2008, Patel a dat probe pentru un rol in filmul lui M. Night Shyamalan, The Last Airbender, o adaptare a seriei animate Avatar.