Biografie

Dorin Anastasiu s-a născut la Craiova, în ziua de 6 iulie 1943. Fiul lui Nicolae Vintilă Anastasiu, ofițer în armata regală a României (la rândul să fiu al generalului Alexe Anastasiu) și a Mariei Florica Anastasiu (născută Marinescu), cântăreață și dansatoare la Teatrul de Revistă ”Alhambra”, a cunoscut de mic greutățile războiului. Pe când avea 3 ani, regimul comunist a confiscat averile părinților și familia a fost mutată la comun cu alte familii în situații similare. Moștenește talentul muzical de la părinți, mama sa fiind cea care îi deschide apetitul pentru muzică și actorie[1]. Între anii 1954-1957 a urmat Școala de coregrafie din București, iar în 1961 a terminat liceul “Ion Neculce”. În 1967 a absolvit Facultatea de Instalații, din cadrul Institutului de Construcții, București. În paralel, începe activitatea de artist amator la Casa de Cultură a Tineretului “I.V.Stalin” și în echipa artistică de amatori din cadrul Intreprinderii de Instalații București. Totodata urmează și cursurile Școlii Populare de Artă din București (secția de teatru – profesor Cornelia Mănescu și secția de muzică ușoară – profesor Florica Orăscu).

În 1966, obține premiul I pe București și apoi pe țară la Festivalul Studențesc. În anul 1967 debutează la Radio cu melodia “Ploaia și noi” (Vasile Vasilache jr.), iar în anul următor vine și debutul în televiziune, la emisiunea “Emoții în premieră”. Acesta a fost începutul unei colaborari constante cu radioul și televiziunea. Din anul 1968 colaborează, pentru ca ulterior să fie angajat la Teatrul Ion Vasilescu din București, unde participă, în calitate de solist vocal și actor, la numeroase spectacole. Aici o cunoaște pe viitoarea lui soție, Doina, pe atunci prim-balerină la acest teatru. În același an, joacă împreună în spectacolul De la Bach, la Tom Jones. Ajunge pe culmile gloriei odată cu câștigarea premiului I la secțiunea ”Interpretare” a festivalului național de muzică ușoară Mamaia. Doina și Dorin se căsătoresc în anul 1970 și în același an vine pe lume și primul lor copil, Virgil Alexandru Anastasiu. În anul 1979, se naște și fiica lor, Raluca.

În anii ‘80, se transferă la Estrada Armatei, unde participă la spectacole și la numeroase turnee. În paralel, colaborează si cu Teatrul de revistă „Constantin Tănase”. Pe lânga numeroasele apariții TV, efectuează și o serie de turnee în țări precum U.R.S.S, Polonia, Bulgaria, Tunisia, Congo, Camerun, Germania, Austria, Spania și Israel.

În anul 1991 se angajează la Teatrului “Alexandru Davila” din Pitesti, prin intermediul căruia participă la Festivalul Teatrelor de Revistă în anul 1994, obținând premiul I.

În perioada 1993-1995, colaborează cu postul TV Antena 1, ca redactor-prezentator al emisiunii Memoria Cântecului Francez (în colaborare cu Miruna Dima). În cele 20 de episoade, emisiunea prezintă portrete dedicate marilor chansonetiști francezi ai anilor `60-`70. În aceiași calitate, realizează și emisiunea Cântecul Francez? De ce nu!, prezentând portrete ale cântăreților francezi contemporani.

Între anii 1997-1998, colaborează cu Televiziunea Română, ca redactor al emisiunii Portret în oglindă (în colaborare cu Nicoleta Păun), realizând un ciclu de emisiuni dedicate compozitorilor români.

În 1999, participă ca profesor de canto și redactor la emisiunile Ploaia de stele și Ploaia steluțelor, realizate de TVR în colaborare cu Prime Time World (Valeriu Lazarov), pregătind concurenții pentru debut.

După anul 2000, aparițiile la televiziune devin tot mai sporadice, fiind invitat la diferite emisiuni de la posturile PROTV, ANTENA 1, EUFORIA,TVRM, DDTV, TVR1, NATIONAL TV, TVR INTERNATIONAL, iar colaborările pe partea de redactor încetează. Dorin Anastasiu continuă să lucreze pentru tot restul vieții ca profesor de canto, pregătind copii si tineri pentru diferite emisiuni și concursuri. Pe 17 septembrie 2021, încetează din viață, după o scurtă suferință.

Deși a înregistrat sute de melodii, una dintre marile sale tristeți a fost că nu a reușit, în 50 de ani de carieră, să lanseze decât un singur album - Bună seara, Iglesias!, în 1982, în care interpreta în limba română melodii ale cunoscutului interpret spaniol Julio Iglesias. Mini LP-ul Dorin Anastasiu din 1969 promitea o carieră discografică bogată, dar diferitele conflicte avute cu mulți dintre compozitorii și oamenii care ar fi putut să-l ajute în acest sens, pe lângă înclinarea sa către procrastinare, au făcut ca acest vis să nu i se îndeplinească[3]. În 1973, o piesă în interpretarea sa a apărut pe un LP conținând patru dintre cele mai de succes melodii din musicalul Bună seara, domnule Wilde!. După Revoluție, ca majoritatea colegilor săi de generație, s-a pierdut în hățișul caselor de discuri noi apărute. 

Dorin Anastasiu a participat și a câștigat de-a lungul carierei sale numeroase premii la festivaluri de muzică naționale si internaționale:

Festivalul Național Studențesc (1968) – Premiul I pe București, premiul I pe țară Festivalul Internațional al Cântecului pentru Tineret Soci U.R.S.S. (1968) – premiul II – cu melodia Chemarea vieții Festivalul Național Mamaia (1969) – premiul I (secțiunea interpretare) – cu piesele Merci, Bécaud și Plop înfrânt Festivalul Internațional “Cerbul de Aur” – Brasov (1970) Festivalului de la Mamaia (edițiile ‘83, ’84, ’85, ’87, ’89) Festivalul Melodii (edițiile ’80, ’81, ’82 ) Festivalul “Cântarea României” (toate edițiile) Festivalul Internațional din Ulan Bator (Mongolia) Festivalul International al Cantecului Ostășesc (Polonia) Festivalul Teatrelor de Revistă (1994) – premiul I

Dragostea pentru cinematografie se concretizează prin participarea, în 1977, la realizarea coloanei sonore a filmului Mama, în regia Elisabetei Bostan. Apoi, obține rolul “Un invitat” din filmul Pe malul stâng al Dunării Albastre în regia Malvinei Ursianu. Primul rol mai substanțial în care apare este însă Lampadie Brustur din filmele Cucoana Chirița și Chirița în Iași, în regia lui Mircea Drăgan. După Revoluție, Dorin Anastasiu dublează numeroase desene animate pentru postul TV Antena 1, iar în 2011, interpretează rolul “Spoon“, în varianta dublată în limba română a filmului de animație de mare succes Rango.