Biografie

Apreciata actrita de comedie a teatrului si filmului romanesc s-a nascut in 24 octombrie 1933, in Bucuresti, a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale" in 1956 iar in septembrie acelasi an a debutat in piesa "Ziaristii" de Alexandru Mirodan.

Actrita Draga Olteanu Matei ne-a incantat si ne-a facut sa zambim in multe filme, piese de teatru, scenete la emisiuni TV. Poate ca cei mai tineri nu o cunosc prea bine, dar cei care sunt deja adulti isi amintesc cu placere de dansa.

Parte integrantă a generatiei de aur a teatrului românesc, Draga Olteanu Matei a strîns în palmares cam toate distinctiile la care poate rîvni un artist. A jucat în 90 de filme, în peste 50 piese de teatru ( În Valea Cucului, Înșir-te mărgărite, Omul care a văzut moartea, Interviu, Simfonia patetică, Adam și Eva, Tartuffe, Azilul de noapte, Autorul e în sală, Avarul, Caleașca de aur, Căruța cu paiațe, Căsătoria, Coana Chirița, Crimă pentru pământ, Jocul de-a vacanța, Pisica în noaptea Anului Nou, Gaițele, Travesti, Ștafeta nevăzută, Rețeta fericirii, Domnișoara Nastasia, Hagi Tudose, etc.) peste 90 de roluri in film (Golgota, Explozia, Toamna bobocilor, Iarna bobocilor, Nea Marin miliardar, Prieteni fără grai, Frații Jderi, Un surâs în plină vară, Astă seară dansăm în familie, Punguța cu doi bani, Haiducii, Zestrea domniței Ralu, Acțiunea "Autobuzul", Ilustrate cu flori de câmp, Filip cel bun, Coana Chirița (scenaristă și interpretă), Chirița în Iași (scenarista și interpreta), Patima (scenaristă și interpretă), Dumbrava minunată (scenaristă și interpretă), etc.)si a scris scenariile pentru filmele „Patima“ si „Dumbrava Minunată“, 100 roluri in TV. (Baltagul, Gaițele, Nasturele și absolutul, Don Quijote, Piticul din gradina de vară, Cadavrul viu, Mara, Hagi Tudose, Minunile Sfântului Sisoe, Leacuri la durerea de cap, Cuscrele, Ministerul comediei, Articolul 214, etc).

Îi plac trandafirii galbeni si toamna.

Dupa pensionarea sa din Teatrul National din Bucuresti in 1992 se retrage pe meleagurile natale, la Piatra Neamt si datorita evacuarii din casa sa de la București, care a fost obținută de proprietar, actrița septuagenară a decis că e momentul să revină la locurile sale natale. De mai bine de doi ani, Draga Olteanu Matei s-a stabilit la Piatra Neamț, orașul copilăriei sale , unde infiinteaza o Companie teatrala de amatori " Teatrul Vostru" pentru care afirma " Acest teatru pentru amatori este sufletul meu" cu care are spectacole de succes atat in tara cat si in strainatate, apare in show-uri de televiziune unde este apreciata si sarbatorita la justa ei valoare, a fost pentru o buna bucata de timp imaginea vinurilor Murfatlar, fara sa primeasca niciun fel de onorariu pentru aceasta reprezentare. .

Deasemenea, Draga Olteanu-Matei a lansat audio-book-ul “Golitatea înconjură, iar foamea dă de-a dreptul”, ce cuprinde rețete în versuri și în proză culese, scrise și povestite de îndrăgita actriță. La evenimentul inaugararii cartii au luat parte nume mari ale teatrului și cinematografiei, prieteni dragi ai actriței, care au ținut să îi fie alături și să deguste din celebrele pârjoale, gătite chiar de Draga. Printre invitați s-au numărat Marin Moraru, Gheorghe Dinică, Rodica Mandache, Ion Lucian, Iurie Darie, însoțit de Anca Pandrea, Mitică Popescu, Monica Davidescu, Sanda Marin, Ion Cojan, Valentin Uritescu, Ileana Stana Ionescu și Mircea Albulescu. Petrecerea s-a prelungit până după miezul nopții, timp în care oaspeții au savurat atât gustările servite, cât și rețetele povestite cu tâlc de Draga.

Este casatorita de multi...multi ani cu dr. Matei despre care si acum afirma, ca cel mai bine se simte:

Acasă cu soțul meu. Obișnuiam să petrecem împreună noi doi toate sărbătorile, nu doar Revelionul. Ne îmbrăcam frumos, puneam muzică bună, ne uitam și la televizor și dădeam calificative unuia sau altuia. Ne simțeam foarte bine acasă atunci, cum ne simțim și acum. Ce preferam? Ce prefer și în ziua de astăzi, muzică bună, clasică, de bună calitate, fie că e vorba despre compozitori români, fie străini. Ce mă deranjează foarte mult sunt textele de proastă calitate și temele alese. Noi ne luptăm foarte mult pentru limba română și mă doare când văd că oamenii noștri maimuțăresc occidentul cu formule de tipul "OK", "cool", etc, fiindcă datoria noastră, a tuturor actorilor români, este să ne apărăm limba.

Este apreciata pentru talentul ei nemaipomenit cu multe premii din care amintesc:

ACIN (pentru Ilustrate cu flori de cîmp și Filip cel bun) - 1975

Ordinul Steaua României în grad de Cavaler,
Premiul TVR și PTWB (Prime Time World Broadcast) pentru Cea mai iubită actriță - 2003

Premiul UNITER pentru întreaga activitate - 2004

Premiul de Excelență al Revistei VIP - 2005

Cetaten de onoare al municipiului Piatra Neamt pe 27 septembrie/2007

Premiul Constantin Tănase (Israel),
Premiul pentru ecranizare pentru copii (Moscova),
Premiul UCR pentru Faimosul Paparazzo, și multe altele...

Actrița a încetat din viață la Spitalul Județean Sfântul Spiridon din Iași, pe data de 18.11.2020, la 87 de ani.