Biografie

Dustin Lee Hoffman s-a nascut pe 8 august 1937, in Los Angeles, California. A studiat la Pasadena Playhouse, unde s-a imprietenit cu un alt student, Gene Hackman, inainte de a se muta in New York pentru a-si urma cariera in teatru si televiziune. In 1961 si-a facut debutul pe Broadway in piesa A Cook For Mr. General. Debutul impresionant in film al lui Hoffman a ramas interpretarea lui Benjamin Braddock, studentul care este sedus de personajul lui Anne Bancroft, Mrs. Robinson in succesul lui Mike Nichols - The Graduate / Absolventul (1967). Pentru acest rol, tanarul de 29 de ani Hoffman primeste o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun actor.

Cea de-a doua nominalizare avea s-o primeasca dupa doi ani, pentru interpretarea lui Ratso Rizzo din Midnight Cowboy (1969). In thriller-ul controversat al regizorului Sam Peckinpah, Straw Dogs(1971), el a interpretat un matematician care era nevoit sa-si apere sotia si pe el insusi atunci cand violenta izbucneste in micutul oras in care locuiesc. O alta interpretare de exceptie a sa a fost a comicului Lenny Bruce in filmul biografic din 1974, Lenny. Acest rol i-a adus lui Hoffman cea de-a treia nominalizare la Oscar pentru cel mai bun actor. In 1976, Hoffman a jucat alaturi de Robert Redford, in All the President’s Men, un film despre celebrul scandal Watergate. Hoffman pleaca in sfarsit acasa cu mult ravnita statueta Oscar pentru cel mai bun actor in 1979 pentru filmul Kramer vs. Kramer / Kramer contra Kramer. In acesta, el interpreta rolul unui tata care trebuie sa aiba grija de fiul sau dupa ce sotia lui hotaraste sa se desparta de el.

In Tootsie (1982), Hoffman a dezvaluit o alta latura a talentului sau, jucand un actor care se deghizeaza în femeie pentru a primi un rol intr-un serial. Pentru acest senzational rol, el primeste o noua nominalizare la Oscar. Dupa esecul finaniciar si de critica al comediei Ishtar (1987), Hoffman apare in alt film care a devenit un reper al carierei sale - drama regizatã de Barry Levinson Rain Man (1988), alaturi de Tom Cruise. Hoffman a castigat cu acest rol cel de-al doilea Premiu Oscar pentru cel mai bun actor. Personajul sau din acest film, un barbat care sufera de autism, a devenit unul dintre cele mai cunoscute personaje din istoria filmului. Desi este cunoscut ca unul dintre cei mai mari actori ai Americii, filmele lui Hoffman din anii ’90 nu au fost niste succese extraordinare, unele chiar dimpotriva. Incasarile lor au variat, iar spectatorii nu au fost prea incantati de ele. Printre acestea, Dick Tracy (1990 – regizat de Warren Beatty), Billy Bathgate (1991), Hook (1991 regizat de Steven Spielberg) si Hero / Erou din intamplare (1992). O data cu premiera succesului Outbreak / Alerta (1995), Hoffman isi recastiga fanii si revine in primele locuri ale box-office-ului. Colaboreaza din nou cu regizorul premiatului Rain Man, Barry Levinson, pentru alte trei filme care au succes: drama Sleepers (1996), Wag the Dog / Inscenarea (1997), un thriller politic provocator (pentru acest rol, Hoffman a mai primit o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun actor) si thrillerul SF Sphere /Sfera (1998). Drama Mad City / Orasul nebun (1997), regizata de Costa-Gavras, este un alt succes.

In 2003, el primeste cronici bune pentru drama Confidence / Tras pe sfoara, cat si pentru comedia I Love Huckabee’s. Tot in 2003, joaca pentru prima data intr-un film alaturi de prietenul sau de-o viata, Gene Hackman, in impresionantul thriller juridic Runaway Jury / Juriul. 2004 ni-l aduce in prim-plan in 3 comedii: Meet the Fockers / Doi cuscri de cosmar (continuarea succesului Meet the Parents / Un socru de cosmar), Lemony Snicket: O serie de evenimente nefericite si o alta comedie - Racing Stripes, unde isi imprumuta vocea personajului Tucker. In 2005 si in 2006 il vom putea vedea în Car Wars, Parfume: A Story of Murderer si in drama The Berkeley Connection.

Dustin Hoffman a fost căsătorit cu Anne Byrne în 1969, a adoptat-o pe Karina, fiica din altă căsătorie a acesteia, și au avut-o pe Jenna, născută în 1970. După zece ani, în 1980, au divorțat. Apoi actorul s-a căsătorit cu Lisa Gottsegen; au patru copii: Jacob Edward, Rebecca Lillian, Maxwell Geoffrey, Alexandra Lydia. Actorul a fost diagnosticat cu cancer în 2013.