Biografie

Edward John "Ed" Speleers, nascut pe data de 7 Aprilie 1988, este un actor de origine britanica. Este cunoscut publicului datorita rolului sau de debut, din Eragon. De asemenea el a mai aparut si in revista Attitude, ca model. Speleers s-a nascut la spitalul St. Richard, din Chichester, West Sussex.

Ed este singur la parinti. Parintii sai sunt despartiti, iar dupa divort, mama lui Ed s-a intors in Spania. Tatal sau este consultant financiar. La varsta de 7 ani, a urmat cursurile scolii Dorset din Bury, oras care este situat langa Arundel. A terminat liceul la Eastbourne, unde era un elev premiant. Speleers are doua tatuaje; unul pe partea stanga a taliei, si celalalt, o stea cu 5 colturi, care ii intruchipeaza pe cei mai buni 5 prieteni ai sai, pe antebratul drept.

De-a lungul adolescentei, el a lucrat ca model si a cantat in trupa Storm Models. Inainte de a aparea in Eragon, Speleers a jucat in piese de teatru din cadrul scolii cum ar fi Peter Pan, Richard III sau Hamlet. In timpul liceului, el a scris o piesa de teatru impreuna cu prietenul sau Rob Curran, piesa pe care au numit-o Retribution.

Subiectul piesei se invartea in jurul pedofiliei si a abuzului copiilor. Speleers a jucat de asemenea in scurtmetrajul Metropolis, scris de Charlie Bleakley. A participat la auditiile pentru rolul lui Peter Pevensie, din filmul The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe, dar pentru acest rol a fost ales pana la urma William Moseley.

La auditiile pentru Eragon insa, a fost ales el, chiar daca mai participasera pentru acest rol 180 mii de persoane. In 2008 a aparut in serialul TV Echo Beach. In 2009 s-a alaturat companiei Firefly. In cadrul companiei el va fi producator si actor. Primul proiect cu aceasta compania este filmul Skin.