Biografie

Este actorul nu prea inalt, blond, care reda in modul cel mai desavarsit tipul de caracter mandru, patrician, plin de cinism și cruzime, facand parte dintr-o clasa superioara. Se naste la 13 aprilie 1937 in Chelsea, Edward Charles Morrice Fox, intr-o mare familie de actori de teatru din Londra ; Edward, calcand pe urmele fratelui său mai mic James, va avea performante inca de copil pe scena.

Asadar el este fiul lui Robin Fox, ce era un agent de teatru, și al Angelei Muriel Darita Worthington,actriță și scriitoare. Este fratele mai mare al actorului James Fox și al producătorului de film Robert Fox. Este, de asemenea, frate dinspre tata al lui Daniel Chatto și, prin urmare, frate drept si cu Lady Sarah Chatto. Fox și tatăl lui Daniel Chatto, Thomas Chatto, au jucat impreuna în filmul de groază (1966) The Frozen Dead.

Bunicul din partea mamei a fost dramaturgul Frederick Lonsdale. Fox este, de asemenea, nepotul marelui industriaș Samson Fox. Este unchiul actorului Laurence Fox. El a fost educat la Harrow și a servit ca locotenent în Guards Coldstream. A absolvit Royal Academy of Dramatic Art si este membru asociat RADA. Fox a fost căsătorit de două ori, cu actrița Tracy Reed (1958-1961) și cu Joanna David, din iulie 2004 pana in prezent, după o relație de lungă durată.

El are o fiica din prima casatorie, Lucy, vicontesă Gormanston, și doi copii din actuala casatorie, actrita Emilia Fox si Freddie Fox. In 2003 a primit Order of the British Empire.

Locuieste in Bayswater, Londra. Debutul lui Fox pe scena teatrului s-a produs în 1958, iar prima sa apariție intr-un film în 1962, The Loneliness of the Long Distance Runner, apoi jucand in SF-ul The Mind Benders (1963). La sfârșitul anilor 1960 și începutul anilor 1970 el se impune cu roluri importante in filmul britanic, cum ar fi Oh! What a Lovely War (1969), Battle of Britain (1969) și The Go-Between (1970), unde Fox apare ca logodnicul lui Julie Christie, în productia lui Joseph Losey The Go-Between (1973).

Aici Fox castiga criticii de partea sa și apoi reuseste sa isi imprime imaginea in memoria spectatorului ca fiind un asasin amenințător în filmul lui Fred Zinnemann, The Day of the Jackal (1973). De atunci încoace, el a fost mult mai căutat, apare apoi în filme precum A Bridge Too Far (1977), ca Brian Horrocks - un rol pe care l-a citat ca un fiind un favorit cu caracter personal.

De asemenea, el a jucat în Force 10 From Navarone (1978), cu Robert Shaw si Harrison Ford, The Duellists (1977); Soldier of Orange (1979); The Shooting Party (1984). În 1982 in filmul Gandhi, Fox a portretizat pe generalul de brigada controversat Reginald Dyer, responsabil pentru masacrul de la Amritsar din India. Apoi a apărut ca și M în neoficialul James Bond din 1983 in Never Say Never Again, cu Laurence Olivier în Bounty (1984) și in 1985 in Wild Geese II.

Fox a avut apariții sporadice pe micul ecran, notabile in acest sens fiind rolul Ducelui de Windsor in Edward and Mrs. Simpson (1978) și recrearea atmosferei specifice londoneze ce da caracterul filmului Quartermaine's Terms (1987). Intorcandu-se in rolul principale, el atrage critica de partea sa alaturi de Vanessa Redgrave si Uma Thurman ca o parte dintr-un triunghi romantic in drama A Month by the Lake (1995). Recent, Fox a apărut în The Importance of Being Earnest (2002), Nicolas Nickleby (2002) și Stage Beauty (2004).

El și-a consolidat reputația sa, cu apariții regulate pe scenă, în West End din Londra. El a primit aclamatii speciale pentru interpretarea piesei lui T.S.Eliot,Four Quartets la importante festivaluri din tara și din străinătate unde a fost acompaniat de muzica lui Johann Sebastian Bach interpretata de Christine Croshaw. Pentru 2009 pregateste un film pentru TV dupa un script al Agathei Christie « The secret of chimneys « unde joaca rolul lordului Caterham.

Edward Fox, pe numele complet Edward Charles Morice Fox, a primit titlul de Ofițer al Ordinului Imperiului Britanic /OBE, în 2003. Actor activ de film, televiziune și teatru, din 1958, Fox și-a făcut debutul în teatru în 1958, iar prima sa apariție în film a fost ca figurant în The Loneliness of the Long Distance Runner (1962). A mai avut un rol de ospătar în The Sporting Life (1963). De-a lungul anilor 1960, a lucrat mai ales pe scenă, inclusiv în rolul lui Hamlet. A mai jucat în filme, precum: Battle of Britain (1969), Oh ! What a Lovely War (1969), The Go-Between (1971, a câștigat un premiu BAFTA pentru rol secundar), A Bridge Too Far (1977, a câștigat premiul pentru cel mai bun actor secundar la Premiile Academiei Britanice de Film). În 1990, a fost concurent la Cluedo, înfruntându-se cu colega sa, actrița Joanna David. În 2010, Fox a interpretat un one-man show, An Evening with Anthony Trollope. În 2013, a interpretat în rolul lui Winston Churchill în The Audience. În 2017 a apărut în serialul Taboo. În 2018, a apărut alături de fiul său, Freddie Fox, într-o adaptare a lui Oscar Wilde, Un soț ideal. În plan personal, din 1958 până la divorțul din 1961, Fox a fost căsătorit cu actrița Tracy Reed, cu care are o fiică, Lucy Arabella (născută în 1960), care a devenit vicontesa Gormanston în urma căsătoriei cu Nicholas Preston, vicontele Gormanston. În 1971, a început o relație cu actrița Joanna David; s-au căsătorit în iulie 2004. Au doi copii împreună, actrița Emilia Fox (născută în 1974) și actorul Frederick /Freddie Fox (născut în 1989). Are doi nepoți de la fiicele sale: Harry Grenfell din căsătoria lui Lucy cu David Grenfell și Rose Gilley din relația Emiliei cu actorul Jeremy Gilley. Fox are reședințe în Londra și Wareham, Dorset. El a fost un lider al Partidului Independenței Regatului Unit. În 2002, Fox s-a alăturat Countryside March pentru a sprijini drepturile de vânătoare în Marea Britanie. El a susținut restaurarea sălii regale, Harrogate, finanțată de străbunicul său, Samson Fox. În 2010, Fox și-a oferit sprijinul unei campanii locale pentru a preveni construirea unui supermarket în apropierea casei sale din Dorset, invocând impactul pe care l-ar avea asupra întreprinderilor mici și independente din zonă. Fox a susținut, de asemenea, campania de succes „Leave” înaintea Referendumului pentru părăsirea Uniunii Europene.