Biografie

Edward Harisson Norton s-a nascut la data de 18.08.1969 in orasul american Boston, Massachusetts, dar si-a petrecut cea mai mare parte a copilariei in Columbia, Maryland. Este fiul lui Edward Norton sr., avocat si fost procuror federal sub administratia Jimmy Carter, si al lui Robin Norton, profesoara de limba engleza, decedata la data de 06.03.1997 din cauza unui cancer cerebral. Are doi frati mai tineri, James si Molly.

A fost atras iremediabil de actorie inca de la varsta de 5 ani, atunci cand bona sa Betsy True l-a dus sa vizioneze piesa de teatru " If I were a princess", in care ea detinea un rol secundar. A absolivit prestigioasa Universitate Yale, luandu-si licenta in istorie, dar a urmat si numeroase cursuri de actorie si de limba japoneza. Dupa terminarea facultatii a lucrat o vreme in Japonia, la Osaka, pe post de consultant la Enterprise Foundation, fundatia ale carei baze au fost puse de catre bunicul sau dinspre mama, James Rouse, celebru arhitect si intreprinzator american. Intors in Statele Unite ale Americii s-a stabilit la New York si, pentru a se putea intretine, a lucrat timp de 2 ani ca sufleur, asistent de regie sau chelner. In cele din urma talentul sau a fost descoperit de scriitorul si scenaristul Edward Albee, care l-a cooptat in echipa lui de tineri actori de la Signature Theater Company si l-a distribuit in primul sau rol intr-o piesa de teatru.

La varsta de 27 de ani, Edward Norton isi face debutul fulminant in lumea filmului, rolul lui Aaron Stampler din pelicula "Primal fear" aducandu-i prima nominalizare la Oscar din cariera si castigarea primului Glob de Aur.

Edward Norton detine si o casa de productie intitulata Class 5 films, in colaborare cu fratele sau James Norton, producatorul Bill Migliore si prietenul sau de la Universitatea Yale, scenaristul Stuart Blumberg, cu care a lucrat si la proiectul "Keeping the faith" in urma cu opt ani. Intrucat Class 5 films este impartita in doua divizii separate, una axata pe producerea de filme artistice, iar cealalta pe producerea de filme documentare, Ed Norton s-a preocupat indeaproape si de dezvoltarea celei de-a doua ramuri, fiind el insusi implicat ca producator executiv in cateva documentare de succes.

Astfel, in anul 2004, a realizat filmul documentar "Dirty Work" care a cucerit premiul special al juriului la Festivalul de Film de la Atlanta si care prezinta viata a trei persoane cu meserii indispensabile pentru societate, dar pe care nimeni altcineva nu le-ar face cu placere deoarece pot fi incadrate in categoria de locuri de munca cu grad sporit de rusine.

In anul 2005, Edward Norton a inceput o colaborare fructuoasa cu National Geographic, colaborare din care a rezultat filmul documentar "Strange days on Planet Earth", in patru episoade a cate o ora fiecare, purtand denumirile de "Predators", "Invaders", "Troubled waters" si "The one degree factor". Respectivul documentar, narat si prezentat integral de catre Ed Norton, a fost marele castigator la categoria filmelor documentare pe teme legate de problemele mediului inconjurator, un echivalent al premiilor Oscar pentru filmele artistice.

Productia gazduita de postul TV PBS aduce in atentia populatiei Terrei pericolul pe care il reprezinta incalzirea globala si progresele incontrolabile ale stiintei si tehnicii pentru mediu si pentru viata insasi a tuturor speciilor care vietuiesc pe planeta noastra. Reliefand relatia cauza - efect, documentarul arata cum invazia unor termite provenite din sudul Chinei a distrus putin cate putin - in timp indelungat - solul din orasul american New Orleans, cum barajele construite de oameni pe lacul Guri din Venezuela au determinat invadarea cu apa a unor teritorii altadata acoperite de vegetatie si disparitia sau, din contra, inmultirea necontrolata a anumitor specii de animale in detrimentul altora, cum administrarea de ingrasaminte chimice pentru cresterea porumbului de catre fermieri a avut ca rezultat contaminarea apelor si aparitia unor anomalii la sistemul reproducator al brostelor in sensul ca multe dintre acestea au devenit exemplare hermafrodite, cum o epidemie de astm la copiii din Trinidad si Barbados a fost cauzata de furtunile de nisip din desertul african sau cum fenomenul incalzirii globale cu numai un grad Farenheit in restul Globului s-a manifestat in Alaska si in nord-vestul Canadei printr-o ridicare a temperaturii normale cu 11 grade Farenheit, ceea ce a produs moartea numeroaselor specii de vietati si plante, incapabile sa se adapteze la noile schimbari climatice.

Foarte dedicat proiectelor sale caritabile, Edward Norton organizeaza majoritatea premierelor filmelor lui la Senator Theatre din Baltimore ( regiunea lui natala ) si doneaza incasarile de la aceste evenimente in scopuri nobile precum achizitionarea de aparatura medicala pentru spitalul John Hopkins sau sprijinirea cauzelor puse pe tapet de Grand Canyon Trust, al carui co-fondator este.

Cu toate acestea, proiectul sau de suflet ramane Solar Neighbor, implicandu-se puternic in a convinge o mare corporatie producatoare de panouri pentru captarea energiei soarelui sa doneze cate un panou unei familii cu venituri modeste ori de cate ori el insusi reuseste sa determine o vedeta plina de succes si cu venituri considerabile sa cumpere un asemenea panou solar. Chiar s-a folosit de invitatia pe care a primit-o in emisiunea Larry King Show pentru a-l convinge pe moderator sa achizitioneze un asemenea panou solar.