Biografie

Elena Dacian s-a născut pe 03 octombrie 1940 în București. Este o balerină, coregrafă și actriță de film română. Este fiica adoptivă a lui Ion Dacian, un celebru interpret român de operetă.

Elena Dacian a absolvit Școala de Coregrafie din București în 1954, apoi a urmat cursurile Școlii de Coregrafie Vaganova din Leningrad(Sankt Petersburg), până în 1960. 

În anul 1963 a obținut Premiul I la Festivalul Tinerilor Soliști de la București.

În 1964 a urmat o specializare în Franța, la Studiourile Franchetti și în același an a obținut Diploma de Onoare la Festivalul Internațional de Balet de la Varna.

În perioada 1960-1990 a fost angajată a Operei Române din București.

În anul 1964 devine solistă, iar începând cu anul 1968, prim-solistă a acestei instituții.

A dansat rolurile principale din marile balete ale repertoriului internațional: Odette/Odille din „Lacul lebedelor” de P.I. Ceaikovski, Aurora și Prințesa Florina din „Frumoasa din pădurea adormită” de P.I. Ceaikovski, rolurile titulare din „Giselle” de A. Adam și „Cenușăreasa” de S. Prokofiev, Prințesa Mașa din „Spărgătorul de nuci” de P.I. Ceaikovski, Svanilda din „Coppelia” de L. Delibes, Julieta din „Romeo și Julieta” de S. Prokofiev, Katarina din „Floarea de piatră” de S. Prokofiev, Maria din „Fântâna din Baccisarai” de B. Asafiev, Silfida din „Chopiniana” de F. Chopin, Balerina din „Petrușka” de I. Stravinski, Frigia din „Spartacus” de A. Haciaturian, Fleur de Lise din „Cocoșatul de la Notre Dame” de C. Debussy.

A interpretat și partituri de dans modern pe muzică de G. Gershwin, L. Bernstein, R. Rodgers și C. Porter.

Între anii 1985 și 1990 a susținut un curs de balet pentru copii la Opera din București.

De-a lungul carierei a susținut turnee în Statele Unite, Germania, Italia, Franța, Bulgaria, Cehia, Cipru, Portugalia, Polonia, Spania, Rusia, Ungaria.

A interpretat roluri în filme: Rândunica din „Micul prinț” (regia A. Miheles), Soția din „Doctor Poenaru” (regia D. Tănase), Domnișoara Aurica din „Felix și Otilia” (regia I. Mihu), Cucly din „Bietul Ioanide” (regia D. Pița) ș.a.

În 2002 i se decernează Ordinul Național „Serviciul Credincios în grad de Cavaler”, iar în 2006 i se acordă „Diploma de excelență” de către Opera Națională București.