Biografie

Elia Kazan (Istanbul, 7.09.1909, New York 29.09.2003), regizor si scriitor din SUA de origine greaca. Pe numele lui grecesc era Elias Kazanjoglou.

Nascut in Constantinopol, in anticul imperiu Otoman (azi Istanbul, Turcia). A fost copilul unui negustor de covoare grec, facand parte din minoritatea de limba greaca si de religie crestin ortodoxa din aceasta tara. Familia sa abandoneaza Turcia pentru a se muta la Berlin cand Elia avea abia doi ani. Dupa o mica escala in capitala germana, care nu a ameliorat situatia economica a familiei, in 1913 familia se instaleaza la New York, unde capul familiei incepe comert cu covoare, cu care a reusit sa se imbogateasca destul de rapid dar criza din 1929 a pus capat prosperitatii.

Urmeaza cursurile din New York City si New Rochelle, New York. Si-a luat licenta la Williams College, Massachusetts, dar cum se simte inclinat sa faca teatru, in 1950 intra la Yale University's School of Drama, Acolo a urmat cursurile de arta dramatica timp de doi ani, cursuri pe care si le-a platit lucrand ca portar in tura de noapte. A pus in scena prima sa piesa in 1931, The Second Man de Samuel N. Behrman si in 1932 a debutat ca actor in Chrysalis, unde juca alaturi de Margaret O'Sullivan si Humphrey Bogart.

S-a inscris de asemeni in Group Theatre, o formatiune unde a invatat arta scenica intr-o maniera inovatoare si experimentala pentru acei ani. Pune in scena printre altele Death of a Salesman de Arthur Miller.

Curand se remarca ca unul din regizorii cei mai inovatori din Group Theatre ceea ce i-a adus in 1943 Premiul Criticii pentru punerea in scena a piesei The Skin on our Teeth, de Thornton Wilder. In 1947 este, alaturi de Cheryl Crawford si Robert Lewis, este unul din fondatorii lui Actor's Studio, magica scoala de formare a actorilor. Aceasta scoala a avut o influenta decisiva in teatrul din SUA.

In 1944 a realizat primul sau lungmetraj: Tree Grows in Brooklyn. I-au urmat Boomerang (1947) si The Sea of Grass (1947) pentru care a obtinut doua premii ale criticii, Gentleman's Agreement (1947), pentru care a obtinut primul sau Oscar, Pinky (1949); Panic in the Streets (1950) si A Streetcar Named Desire (1951). Anii care au urmat au fost cei mai prolifici din intreaga sa cariera; fara a neglija activitatea literara, nici pe cea dramatica, a realizat numeroase filme ajunse celebre: Viva Zapata! (1952); Man on a Tightrope ( 1952); On the Waterfront (1954) pentru care a castigat un Oscar in 1955; East of Eden ( 1955); Baby Doll (1956); Wild River ( 1960); Splendor in the Grass (1961).

Mai tarziu a redus activitatea sa cinematografica (pana cand a abandonat-o definitiv ) pentru a se dedica in intregime productiei literare, pana la sfarsitul vietii. Ultimele sale realizari au fost: America, America (1963), plecand de la o nuvela autobiografica publicata in 1962, The Arrangement(1969), The Visitors (1972) si The Last Tycoon (1976).

Ca autor dramatic de asemenea a obtinut recunoasterea criticii si a publicului. In afara de America, America, a publicat The Assassins (1972); The Understudy (1974); Acts of Love, The Anatolian (1982); si Elia Kazan: a Life (1989), memorii minutioase prin care defileaza numeroase personaje din Hollywood (1978).

A fost casatorit de trei ori. Cu : Molly Day Thacher in 1932, cu care a avut doi baieti si doua fete, cu actrita Barbara Loden in 1967, ambele decedate. In 1982 se casatoreste cu Frances Rudge.

A obtinut o adevarata notorietate dupa marturiile in fata House Un-American Activities Committee (HUAC) in epoca mccarthy-ism-ului si a vanatorii de comunisti. A marturisit impotriva vechilor colegi din partidul comunist,"turnand" printre altii pe Jerome Robbins, Robert Taylor, Sterling Hayden, Leo Townsend, Burl Ives, Budd Schulberg si Lela Rogers (mama lui Ginger Rogers). La primirea Oscarului onorific, multi dintre artisti au refuzat sa-l aplaude si sa se ridice in picioare, aceasta fiind forma lor de protest fata de gestul lui din epoca de trista amintire. Kazan a incercat sa-si justifice gestul in nuvela The Anatolian si in filmul sau America, America.

Regizorul a fost recompensat pentru filmele sale cu o stea în arondismentul 6800, amplasată pe Bulevardul Walk of Fame din Hollywood.