Biografie

Elizabeth Spriggs (Elizabeth Jean Williams) s-a născut pe 18 septembrie 1929, în Buxton, Derbyshire, Anglia.

A avut o copilărie nefericită și a crescut fără pic de afecțiune, în special din partea tatălui ei, un tip distant, căruia îi plăcea să-i domine pe toți. Era de meserie constructor și fermier.

Elizabeth Spriggs a studiat la Wheately Street, școală de fete din Coventry. A studiat și opera la Royal College of Music. Din păcate, suferind de astm bronșic, nu a putut urma o carieră de cântăreață, cu toate că avea o voce deosebit de frumoasă de mezzo-soprană. După un stagiu de pregătire ca profesoară de dicție și teatru, a obținut un post la Colegiul Tehnic din Coventry.

Ca actriță de teatru s-a remarcat la sfârșitul anilor '60 când a apărut în spectacole apreciate ale Royal Shakespeare Company. A avut roluri importante în piese de William Shakespeare: Doica din Romeo și Julieta, în care rolul Julietei a fost interpretat de Judi Dench, Gertrude din Hamlet, Mistress Ford în Nevestele vesele din Windsor, Beatrice din Mult zgomot pentru nimic.

În 1976 a început să joace la National Theatre, apărând alături de actori celebri în Macbeth (Shakespeare), alături de Albert Finney, Volpone (Ben Johnson), Paul Scoffield.

Mult mai târziu a apărut la televiziune și în filme, de regulă în roluri secundare. În adaptarea BBC a pieselor de Shakespeare Iuliu Cezar a interpretat rolul Calpurniei și în Henric al IV-lea, Partea I și a II-a a interpretat-o pe Mistress Quickly.

A mai jucat în ecranizări ale romanelor lui Dickens-Martin Chuzzlewit - rolul D-nei Gamp și în Colindă de Crăciun, rolul D-nei Riggs. De asemenea a apărut în rolul D-nei Jennings, din Rațiune și simțire (1995) alături de Emma Thompson, precum și în două episoade din serialul Midsommer Murders.

Elizabeth Spriggs a fost căsătorită de trei ori, cu Kenneth Spriggs, cu Marshall Jones și apoi cu Murray Manson, muzician. Are o fiică, Wendy, din prima căsătorie.

Elizabeth Spriggs a murit la 2 iulie 2008, la vârsta de 78 de ani, în Oxford, Oxfordshire.