Biografie

Născută pe data de 4 martie 1959 în orașul multicultural Sighișoara, Eugenia Vodă este unul dintre cei mai apreciați critici de film și realizatori TV din România. A absolvit Institutul de Artă teatrală și cinematografică „I.L. Caragiale”, secția teatrologie-filmologie.

Din anul 2000 realizează emisiunea Profesioniștii difuzată de TVR 1, emisiune care a făcut-o cunoscută marelui public. Aceasta a fost declarată cea mai urmărită emisiune cu profil cultural din România. Emisiunea a fost caracterizată ca având „nerv”, în condițiile în care Eugenia Vodă mizează pe „senzaționalul normalității”.

A mai realizat seria de emisiuni Planeta Cinema și, la România literară, rubrica intitulată „Cronica filmului”. A publicat cărțile „Cinema și nimic altceva”, „Scurte întâlniri” și „Planeta Cinema”.

În calitate de critic de film, a făcut parte din juriile FIPRESCI la festivaluri internaționale de film.

A fost distinsă cu numeroase premii, printre care Premiul Clubului Român de Presă pentru cel mai bun talk show, Premiul criticii pentru cea mai bună emisiune de televiziune, Premiul UCIN pentru critică de film, Premiul „Ion Cantacuzino” al Asociației Criticilor de Film pentru publicistică de cinema.

Eugenia Vodă a fost, de asemenea, asistentă de regie pentru filmul Bună seara, Irina ! (1980). În plan personal, ea a fost căsătorită cu scriitorul, scenaristul Adrian Lustig (1953-2023). Fiul lor, Alexandru Lustig, născut pe 18.01.1986, la București, este de profesie actor, regizor, scenarist.