Biografie

Fay Wray, pe numele complet Vina Fay Wray, a fost actriță americană, star de filme mute și sonore, care a trăit din 15.09.1907 până în 08.08.2004. Ea s-a născut în Alberta, Canada și a murit la New York. Tatăl său era fermier. Familia s-a mutat în Arizona, apoi în Utah. După divorțul părinților și decesul unei surori, Fay a plecat la Los Angeles. A urmat Hollywood High School fiind interesată de dramă. A debutat în 1923, în "Gasoline Love". În 1928, a jucat rolul Mitzi în filmul mut "The Wedding March", regizat de Erich Von Stroheim.

În 1933, a obținut rolul vieții ei fiind distribuită de regizorul Merian C. Cooper în rolul Ann Darrow din filmul "King Kong". Peste ani, în 1976, a mai jucat într-un remake al acestei pelicule, dar cu Jessica Lange în rolul titular. În cariera sa, actrița a apărut în 80 de filme, colaborând cu Ronald Colman, Gary Cooper, Cary Grant, William Powell, Spencer Tracy, George Raft, Wallace Beery. În 1989 a publicat biografia "On the Other Hand: A Life Story".

Viața personală a fost marcată de trei căsnicii. Din 1928 până în 1939 a fost căsătorită cu John Monk Saunders, care a scris scenariul pentru filmul "Wings", prima peliculă premiată cu Oscar. El s-a sinucis. În 1942, s-a căsătorit cu scriitorul Robert Riskin, care a scris scenariile filmelor "It Happened One Night" și "Mr. Deeds Goes to Town". El a murit, bolnav, în 1955. Au avut trei copii: fiul, Robert Riskin jr. și două fete: Susan Riskin, fiica lui Saunders, adoptată de Riskin și Victoria Riskin. Al treilea soț al actriței a fost fizicianul Sanford Rothenberg, din 1971 până în 1991. 

Actrița a fost recompensată pentru rolurile ei din filme cu steaua numărul 6349 amplasată pe Bulevardul Walk of Fame din Hollywood.