Biografie

Francis Ford Coppola s-a nascut pe 7 aprilie 1939 in Detroit, Michigan, SUA. Se hotaraste sa se faca artist in 1957, cand la 18 ani intra la HOFSTRA, la Arta Dramatica unde atrage atentia printr-un montaj foarte personal al piesei “Un tramvai numit dorinta “ (A Streetcar Named Desire, de Tennesse Williams). In 1960 isi ia titlul in Arta teatrala si in acelasi an se inscrie si la UCLA.

In perioada lui 60 va face filme erotice de proasta calitate: Tonight for Sure si The Bellboy and the Playgirls.

Dementia 13 (1963) a fost primul sau film in care a lucrat alaturi de Roger Corman, fiind asistentul acestuia. Pana in 1969 Coppola a avut colaborari ca scenarist - facut adaptari de scenariu - dar cea mai importanta realizare a sa la acel timp a fost filmul Patton pentru care a primit Oscarul pentru cel mai bun scenariu adaptat.

In 1969 pune bazele unei companii independente de film in San Francisco, American Zoetrope, impreuna cu George Lucas. Incep cu THX 1138 (1971), film regizat de Lucas, la care Coppola a fost producator si continua cu un film grandios care va ramane in istoria cinematografiei: The Godfather (1972). Acest film in aduce lui Coppola un oscar pentru scenariu. Filmul va avea o continuare The Godfather: Part II, de asemenea foarte apreciat, motiv pentru care va primi 6 premii Oscar. Continua mai tarziu -in 1990- The Godfather: Part III. Un alt film al lui Coppola care este Apocalypse Now (1979), film premiat la Festivalul de Film de la Cannes.

Rolul din Conversatia va fi unul din cele mai bune roluri pentru Gene Hackman. Conversatia venea dupa Afacerea Watergate. Si este considerat de multi ca “opera magna“ a lui Coppola.

Coppola acum a avut timpul sa scrie adaptarea romanului “Marele Gatsby“ si sa-l ajute pe prietenul sau George Lucas sa-si produca filmul American Graffiti.

Primul film al lui Orson Welles trebuia sa fie adaptarea faimoasei povestiri a lui Joseph Conrad Heart of Darkness, dar acest proiect fu abandonat datorita costurilor sale ridicate. Aproape dupa 40 de ani nu exista un continuator mai bun decat Coppola. Incepe filmarile pe 1 martie 1976 fara sa stie ca abia pe 21 mai 1977 va filma ultimele scene si ca filmul va fi lansat abia in 1979.

In 1982 filmeaza musicalul One from the Heart, care cu un cost mai mare de 20 milioane de dolari face incasari de zece ori mai mici filmul are substanta dar se face vinovat ca aparut intr-o epoca cand pe nimeni nu interesa acest gen de filme. In 1982 trebuie sa termine un film pe care trebuia sa-l faca Wim Wenders, Hammett, pentru ca Wenders singur abia a terminat 30% din film.

Coppola mai face doua filme The Outsiders si Rumble Fish, care se afla printre filmele cele mai apropiate de persomalitatea sa si care au meritul de a fi descoperot noi talente: Tom Cruise, Matt Dillon, Patrick Swayze, Rob Lowe, Emilio Estévez, Chris Penn, Diane Lane, si nepotul sau Nicolas Cage.

Dar esecul ambelor filme il obliga sa se ocupe de un alt film The Cotton Club, fiind convins de producatorul Nasului, Robert Evans. Avand indistributie pe Richard Gere, Diane Lane, Coppola a regizat acest amestec de musical si film politist cu umor si bun gust, dar criticii nu l-au placut. Costurile mai mari decat incasarile, precum si esecul lui One from the Heart, l-au terminat si financiar, dar si artistic. Se presupunea ca s-a terminat cu o cariera atat de stralucitoare.

A aceptat sa faca filme de mana a doua, la comanda, dar in 1986 reuseste sa faca si un film pe gustul sau Peggy Sue Got Married, in care reia tema sa favorita despre temporalitate si atemporalitate. Tot in acelasi an, viata ii da o lovitura puternica, ii moare primul nascut Gio Coppola.

Incercand sa depaseasca dezastrul din viata personala si profesionala, continua sa lucreze. Lucas le intoarce favoarea lui de American Graffiti, dandu-i posibilitatea sa faca Tucker: The Man and His Dream cu Jeff Bridges care s-a transformat in filmul cel mai emblematic pentru Coppola. Acesta a fost filmul pe care Coppola l-a semnat ca Francis Ford, si nu ca Francis Coppola.

Anul urmator a realizat al treilea film «Life without Zoe», din triada realizata impreuna cu prietenii sai Woody Allen si Martin Scorsese, a filmului New York Stories, dar criticii nu s-au sfiit sa comenteze ca filmul sau era cel mai prost din cele trei.

Decis sa scape din criza economica in care se zbatea, Coppola accepta in sfarsit sa mai daca un film despre familia Corleone in schimbul unei sume astronomice si a unei lipse clare de interes. Asa ca in 1990 a fost incheiata trilogia povestirii familiei Michael Corleone, prin Nasul partea III-a. Lipsita de epicul si energia predecesoarelor, aceasta «coda», cum el insusi a numit-o este o poveste crepusculara, care a primit numeroase critici negative, dar cu succes la public Acest film a mai lansat un actor Andy García care a fost nominalizat pentru Oscar. Filmul a avut sapte nominalizari la Oscar, dar nu a castigat nici un premiu, in favoarea unui alt film considerat inferior “Dansand cu lupii “ a lui Kevin Costner.

Imediat a inceput sa lucreze la o adaptare a lui Dracula. Avand si o distributie de exceptie Gary Oldman, Winona Ryder, Anthony Hopkins, Keanu Reeves, Coppola incepu o aventura prin care intentiona sa recupereze o admosfera misterioasa si sumbra. Cu toate ca nu a respectat nici povestirea nici imaginea tipica a vampirului “original” lansata de Bela Lugosi sau Christopher Lee, Bram Stoker's Dracula a fost unul din cele mai mari succese economice pentru Coppola si a luat 3 Oscaruri: costume, machiaj si efecte sonore.

S-a apucat de un proiect “personal” «micul » Jack, interpretat de Robin Williams si care pevestea despre un copil care crestea de 4 ori mai rapid decat un copil normal (reluind vechea tema a timpului). Anul urmator a semnat scenariul (din nou dupa 7 ani ) pentru un film bazat pe adaptarea pocestirii lui John Grisham The Rainmaker. In 1997, Coppola a fundat Zoetrope All-Story, o revista literara care publica mici povestiri SF.

Cele mai recente filme, Youth Without Youth și Tetro au fost primite cu reticenta de critica si public.

Copiii l-au urmat in cariera cinematografica. Sofia Coppola, care la inceput a fost criticata pentru prestatia sa din Nasul III a ajuns azi una din cele mai reputate scenariste si regizoare datorita “ Nevestelor asasine“, Lost in Translation si Maria Antoaneta. Celalat fiu, Roman Coppola, a realizat cateva filme.