Biografie

Regizorul, scenaristul si scriitorul Francisc Munteanu s-a nascut in comuna hunedoreana Vetel, la 09 aprilie 1924.

A facut gimnaziul in Timisoara si Orsova. Copil sarac, in anii razboiului a lucrat ca muncitor, ucenic la un pictor, chiar lacatus, pentru a-si castiga existenta in Arad. In 1943 era elev torpilor pe un submarin in Oceanul Atlantic.

Avea talent la scris si la terminarea razboiului a inceput sa publice. Mai intai a publicat in reviste aradene proza scurta. Era prieten cu Titus Popovici si impreuna au strans povestirile si schitele intr-un volum aparut in 1951 si numit ,,Mecanicul si alti oameni de azi’’.

In 1945 il gasim angajat la cinematograful Savoy din Arad. A plecat la Bucuresti si in 1950 se juca pe scena Teatrului National din capitala piesa ,,Sabotaj’’ scrisa de Francisc Munteanu.

A scris romane inspirate din evenimentele petrecute in anii celui de-al doilea razboi mondial si din viata contemporana, carti pentru copii. Dintre nuvelele scrise de Francisc Munteanu: Lenta, Ciocarlia, Hotel Tristete, Cerul incepe la etajul trei, s.a.

Romane publicate: ,,A venit un om’’, ,,Barajul’’, ,,Daca toti copacii ar fi la fel’’, ,,Dincolo de ziduri’’, ,,Patru zile fierbinti’’, ,,Profesorul de muzica’’, Scrisori din Calea Lactee’’, Sonata in re major’’, ,,Strada semaforului’’, ,,Statuile nu rad niciodata’’, etc.

Cu romanul ,,In orasul de pe Mures’’ a obtinut Premiul de stat, in 1955.

Ca scenarist a debutat in 1959: filmul „Valurile Dunarii” (regia Liviu Ciulei) a avut scenariul scris de Francisc Munteanu.Tot el era si regizor secund. Acest film a obtinut Marele Premiu la Festivalul International de la Karlovy Vary( 1961), au urmat ,,Casatorie cu repetitie’’, ,,Buletin de Bucuresti’’, etc.

Apoi a inceput sa regizeze el insusi scenariile, in filme ca ,,La varsta dragostei”, ,,La patru pasi de infinit”, ,,Dincolo de bariera”, ,,Tunelul”, “Cantecele marii”, “Pistruiatul”, “Roscovanul”, “Vara sentimentala” sau ,,Duminica in familie”.

A stiut sa vada in oameni licarirea talentului si este cel care l-a descoperit pe Costel Baloiu, cel care a jucat rolul Pistruiatul.

A fost director general al teatrelor, vicepresedinte al Asociatiei Cineastilor din Romania.
A fost exclus în tinerețe pentru o vreme din Partidul Comunist, împreună cu Titus Popovici, sub învinuirea că ar fi încercat să ”saboteze” un ministru.

A murit la Bucuresti, in 1993.