Biografie

GABRIEL BYRNE (în rolul “The Man”) nu e numai un actor talentat, ci si un inspirat producator si scenarist nominalizat la premiul Oscar. În calitate de actor, si-a facut aparitia în numeroase filme, dintre care “The Man in the Iron Mask” alaturi de Leonardo DiCaprio si în drama “Smilla's Sense of Snow”, cu Julia Ormond. S-a bucurat de aprecierea criticii de film pentru rolul din thriller-ul “The Usual Suspects”. În spatele camerei de filmat, BYRNE a fost producatorul executiv al dramei istorice “In the Name of the Father” care a obtinut mai multe nominalizari la Oscar, inclusiv pentru el Mai Bun Film, si a fost co-scenarist si producator al filmului “Into the West” în care a jucat alaturi de Ellen Barkin. BYRNE si-a început cariera de actor pe scena teatrului în Irlanda, a interpretat roluri la Abbey Theatre si la Royal Court Theatre din Londra.

Si-a facut debutul în cinematografie în filmul “Excalibur” în regia lui John Boorman, a jucat apoi în “Hanna K” în regia lui Costa-Gavra si în filmul englezesc “Defense of the Realm”.

Primul film american în care si-a facut aparitia a fost “Miller's Crossing” în regia fratilor Coen.

A interpretat roluri principale în filme ca: “Cool World”, “A Dangerous Woman”, “Trial by Jury”, “Point of No Return” si “Little Women”.

Cele mai recente proiecte includ: “The End of Violence” în regia lui Wim Wender, “Frankie Starlight” alaturi de Matt Dillon si Anne Parillaud; “Dead Man” în regia lui Jim Jarmusch alaturi de Johnny Depp; si “Polish Wedding” alaturi de Claire Danes.

Pe lînga cinematografie, BYRNE a avut de curînd succes si ca romancier. Prima lui carte, “Pictures in My Head” a devenit imediat un best-seller în Irlanda si s-a bucurat de cronici excelente în Statele Unite.