×
Utilizator
×
Biografie

Gael García Bernal (născut pe 30 noiembrie 1978), este un actor și director de film de origine mexicană. Și-a început cariera din copilărie, colaborând cu părinții la diverse piese de teatru. La 14 ani, a apărut în mai multe filme de scurtmetraj, printre care și "De tripas, corazón" (1996), care a fost nominalizat la premiul Oscar, la categoria “Cel mai bun film de scurt-metraj”.

La inceputul carierei, García Bernal a jucat în piese de teatru comerciale, bazate pe scene lacrimogene și scenarii ușurele. Apoi a părăsit televiziunea din Mexic pentru a merge să studieze actoria la Central School of Speech and Drama din Londra, devenind astfel primul mexican acceptat vreodată la această școală. Gael descrie perioada petrecută la Londra drept “o perioadă care i-a format viața”. Nu s-a gândit niciodată că actoria va fi pentru el mai mult decât un hobby, până în momentul în care a fost contactat de Alejandro Gonzáles Iñárritu, care i-a oferit un rol în "Amores Perros", primul său film care l-a plasat în atenția producătorilor de la Hollywood. La scurtă vreme i-a fost oferit un rol în "Y tu mamá también", alături de bunul său prieten din copilărie, Diego Luna, și un altul în "El crimen del Padre Amaro" (Păcatele părintelui Amaro).

A continuat și munca în teatru. În 2005 a colaborat opera "Bodas de Sangre" (Nunta însângerată), scrisă de Federico García Lorca, ce a fost jucată la Teatrul Almeida din Londra.

García Bernal a interpretat rolul revoluționarului Che Guevara de două ori; prima dată în 2002, în mini-seria de televiziune "Fidel", și a doua oară, în 2004, în "Diarios de motocicleta", adaptarea unui jurnal ținut de Ernesto Che Guevara pe când avea 23 de ani, in care a descris călătoriile sale prin America de Sud. Gael García Bernal a lucrat pentru directori de film celebri, printre care: Pedro Almodóvar, Walter Salles, Alfonso Cuarón, Alejandro Gonzáles Iñárritu și Michael Gondry. A început apoi să accepte și roluri în limba engleză, printre care: "The Science of Sleep" (Știința somnului), "Babel" și "The King" (Regele), pentru care a primit numeroase critici pozitive.

A fost nominalizat la Premiile BAFTA pentru "Cea mai bună interpretare a unui actor în rol principal" pentru "Diarios de una motocilceta", și în 2006, a fost nominalizat la Orange Rising Star, premiu ce recompensează noile talente apărute în industria filmului.

A fost director de film pentru "Déficit", lansat în 2007. În 2008 a făcut parte din distribuția filmului "Blindness" (Alb orbitor), o adaptare a nuvelei cu același nume scrisă de José Saramago, despre o epidemie de orbire cu care se confruntă societatea.