Biografie

Gus Green Van Sant, Jr. s-a nascut la 24 iulie, 1952, este un regizor american, scenarist, fotograf, muzician si scriitor. Locul nasterii sale este in Louisville, Kentucky. Gus este absolbent al liceului "Darien" din Conneticut si a Scolii "The Caitlin Gabel" din Portland, Oregon. Un lucru constant in viata regizorului a fost pictura. Chiar din timpul scolii a inceput sa faca scrurtmetraje autobiografice. Inclinatiile artistice l-au indrumat catre Scoala de Design "Rhode Island" in anul 1970 Van Sant a mers la Los Angeles in 1976. Si-a gasit o slujba ca asistent al regizorului/scenarist Ken Shapiro, cu care a dezvoltat cateva idei, dar nici una nu a luat viata. In 1981, Van Sant a facut "Alice in Hollywood", un film despre o tanara actrita naiva care merge la Hollywood si isi abandoneaza idealurile, dar filmul nu a fost difuzat. Van Sant isi va concentra munca de multe ori pe aceste fiinte ale societatii, incepand cu filmul din 1985, "Mala Noche".

"Mala Noche" a fost facut la doi ani dupa ce Van Sant s-a duc la New York pentru a lucra la o companie de publicitate. A strans 20.000 de dolari, reusind sa finanteze povestea despre o iubire condamnata dintre un homosexual vanzator la un magazin de bauturi alcoolice si un mexican imigrant. Filmat in alb si negru, "Mala Noche" i-a adus succesul regizorului peste noapte, cu denumirea de cel mai bun fFilm Independent, de catre "Los Angeles Times". Succesul filmului a atras atentia celor de la Hollywood si Van Sant a fost cooptat de "Universal", cooperare ce a luat sfarsit cand studioul a refuzat sa isi dea interesul asupra unor idei de proiect ale lui Van Sant, idei ce mai tarziu au devenit "Drugstore Cowboy" si "My own private Udaho".

Van Sant s-a mutat in Portland, Oregon unde a inceput sa dea viata ideilor respinse de "Universal". Cu asistenta companiei producatoare independente "Avenue", regizorul a facut "Drugstore Cowboy" in 1989, un film despre dependentii care jefuiau farmacii pentru a-si satisface poftele.

Exploatarea vietilor a celor de marginalizati, a fost din nou oglindita in urmatorul sau proiect, "My own private Idaho", 1991. Doar datorita succesului "Drugstore Cowboy", lui Van Sant i s-a dat licenta pentru a face filmul "Idaho" (fusese respins de multe ori fiind considerat prea riscant"). Acum "New Line Cinema" i-a dat lumina verde lui Van Sant, ii ramanea doar misiunea de a alege doi tineri actori pentru rolurile principale. Van Sant s-a decis asupra lui River Phoenix si Keanu Reeves in rolurile lui Mike Waters si Scott Favor. Invartindu-se in jurul a doi barbati agitati, filmul este o compilatie despre o iubire neimpartasita si conceptul de familie. Filmul a castigat "Independent Spirit Award" pentru scenariu. Filmul a castigat premiul "River Phoenix" la Festivalul de Film "Venice".

Urmatorul proiect al lui Van Sant a fost in 1993 in adaptarea lui Tom Robbins, "Even Cowgirls Get the Blues", a fost un fiasco si comercial si critic. Cu un buget neobisnuit de mare, 8,6 milioane de dolari, cu o echipa ce includea nume ca Uma Thurman, John Hurt, Keanu Reeves, filmul a fost lucrat si relucrat, dar produsul final a fost o apropiere spectaculoasa de un dezastru semnificativ.
Urmatorul sau proiect din 1995, "To Die For" este o adaptare dupa un roman de comedie neagra scris de Joyce Maynard, cu Nicole Kidman o fata criminal de ambitioasa si cu favoritul lui Van Sant, Matt Dilon in rolul sotului si Joaquin Phoenix.

In 1997, regizorul a primit acceptarea suprema multumita filmului "Good Will Hunting" scrisa de Ben Affleck si Matt Damon care au avut si rolurile principale. Filmul, despre un geniu matematician cu probleme, a fost un succes imens comercial si cu critici extrem de bune. Dupa castigul de 220 de milioane de dolari in intreaga lume, a primit si nominalizari la premiile Academiei, inclusiv pentru cel mai bun regizor, adica Van Sant. A primit Oscarul pentru cel mai bun scenariu, Matt Damon si Ben Affleck dar si pentru cel mai bun actor in rolul secundar, Robin Williams. Van Sant, Ben si Matt s-au auto parodiat in filmul de succes al lui Kevin Smith, "Jay and Silent Bob Strike back".

Succesul filmului "Good Will Hunting" i-a dat oportunitatea lui Alfred Hitchcock sa faca un remake al clasicului "Psycho". Ca opusul reinterpretarii filmului din 1960, Van Sant a optat pentru un film color, cu o distributie tanara. Deciziile lui au intalnit parti egale de curiozitate, scepticism si batjocura de la interiorii dar si exteriorii industriei filmului. Cu Anne Heche, Vince Vaughn si Julianne Moore, "Psycho" nu este nu esec, dar niciun trumf. Dar nici nu a deteriorat numele regizorului, acesta fiind ocupat aproape imediat cu alte proiecte.

In 2000, Van Sant regizeaza "Finding Forrester", o drama despre un liceean din Bronx, interpretat de Rob Brown care devine prieten cu scriitor batran, interpretat de Sean Connery.

Inspirat de un regizor ungar Bela Tarr si de un american John Cassavetes, el s-a retras in desertul din Argentina pentru productia din 2002, "Gerry", o mare improvizatie in care joaca Matt Damon si Casey Affleck, ambele personaje poarta numele de Gerry, merg prin desert discutand de jocuri video, despre roata norocului si nimic in mare parte.

Abordat de HBO si producatoarea Diane Keaton pentru a vizualiza masacrul din 1999 de la liceul "Columbine". Regizorul a ales sa filmeze in orasul sau natal, angajand zeci de tineri actori neantrenati pentru a se purta ca intr-o zi obisnuita de scoala, care se va termina cu o tragedie. Filmul a provocat reactii puternice la Festivalul de Film de la Cannes din 2003, care a aprobat sau a respins decizia lui Van Sant de anu oferi nici un motiv rational pentru tendinta criminala a personajului. Cu o decizie surprinzatoare, juriul de la Cannes i-au acordat premiul Palme D`Or iar Van Sant a primit statueta pentru cel mai bun regizor.

In 2005, Van Sant a realizat Last Days, ca o componenta finala a triologiei sale a mortii (celelalte parti fiind "Gerry" si "Elephant").

In 2006 Van Sant a inceput sa lucreze la "Paranoid Park", bazat pe o carte scrisa de Blake Nelson, despre un adolescent skater care accidental cauzeaza moartea cuiva. Filmul a avut premiera in Europa in februarie 2008.

Cel mai recent film al lui Van Sant este "Milk" o biografie a unui homosexual declarat, Harvey Milk care a fost asasinat in 1978, interpretat de Sean Penn. Filmul a avut critici pro si contra, dar intr-un final a primit opt nominalizari la cea de 81 editie a premiilor Academiei, inclusiv pentru Cel Mai Bun Film, dintre care a castigat doua si anume Cel Mai Bun Actor in rolul principal, pentru Sean Penn dar si premiul pentru Cel Mai Bun Scenariu Original. Van Sant a fost nominalizat la categoria Cel Mai Bun Regizor.

In prezent Van Sant se ocupa de un nou proiect despre povestea a doi indragostiti preocupati de mortalitate, a scos pe piata doua albume muzicale "Gus van Sant" si "18 Songs About Golf", a aparut in rolul sau intr-un episod din "Entourage". El a mai participat ca membru al juriului la "New York City Film Festival", un festival dedicat filmelor pentru copii cu varsta cuprinsa intre 13 si 18 ani.