Biografie

Este un compozitor de origine germanã care s-a afirmat de mai mult timp la Hollywood gratie talentelor sale muzicale inovatoare. Cu toate acestea, Zimmer a cunoscut pentru prima oarã succesul în lumea muzicii pop ca membru al formatiei The Buggles. Single-ul grupului “Video Killed the Radio Star”, a devenit un hit international si a inaugurat o nouã epocã a divertismentului mondial în calitate de prim videoclip muzical difuzat pe MTV.

Mult mai târziu, Zimmer a pãtruns în lumea muzicii de film datoritã unei colaborãri cu renumitul compozitor Stanley Meyers.

Punctul de cotiturã în cariera sa l-a constituit în 1988 partitura muzicalã la filmul Rain Man pentru regizorul Barry Levinson. Filmul a obtinut premiul Oscar pentru ’Cel mai bun film al anului’ si i-a adus lui Zimmer prima nominalizare la Oscar pentru ’Cea mai bunã coloanã sonorã originalã’.

Triumful sãu l-a constituit în 1994 muzica la filmul Disney, The Lion King (Regele leu). Albumul cu coloana sonorã s-a vândut în peste 15 milioane de exemplare si a obtinut un premiu Oscar pentru ’Cea mai bunã coloanã sonorã originalã’, un premiu Globul de Aur, un premiu American Music, un premiu Tony si douã premii Grammy.

În total, munca lui Zimmer a fost nominalizatã la sapte premii Oscar, inclusiv pentru muzica filmelor The Preacher’s Wife, Crimson Tide (Valul ucigas), As Good As It Gets si Gladiator (Gladiatorul). În 1998, a fost nominalizat la douã premii Oscar: la categoria ’Cea mai bunã coloanã sonorã a unei drame’ pentru The Thin Red Line (La hotarul dintre viatã si moarte) si la categoria ’Cea mai bun coloanã sonorã a unei comedii muzicale’ pentru The Prince of Egypt (Printul Egiptului).

Zimmer continuã sã deschidã noi drumuri în domeniul muzicii de film. Un pionier în utilizarea sintetizatoarelor digitale, a clapelor electronice si a celei mai noi tehnologii computerizate, Zimmer este considerat pãrintele integrãrii muzicii realizate digital în aranjamentele orchestrale traditionale.

În anul 2000, Zimmer a compus muzica pentru patru filme importante: Gladiator - care i-a adus o nominalizare la Oscar si câte un premiu Globul de Aur si Broadcast Film Critics - care a vândut peste 1 milion de albume cu coloana sonorã si a dat nastere unui al doilea album “Gladiator: More Music From The Motion Picture”, scos sub egida casei de discuri Universal/Decca Records, Mission: Impossible 2 (Misiune imposibilã 2), Pearl Harbor (film produs de Jerry Bruckheimer si regizat de Michael Bay) si Hannibal (regia Ridley Scott).

Impreuna cu studioul Dreamworks, Zimmer a compus muzica si pentru alte filme de animatie, cum ar fi Spirit: Stallion of the Cimarron (Spirit: Armasarul Vestului Salbatic), A Shark Tale (Povestea unui rechin) si Madagascar.

Alte filme includ Tears of the Sun (Lacrimi din Soare), The Last Samurai (Ultimul Samurai), King Arthur (Regele Arthur), Batman Begins (Batman: Inceputuri), impreuna cu James Newton Howard, The DaVinci Code (Codul lui DaVinci), Pirates of the Caribbean-Dead's Man Chest (Piratii din Caraibe-Cufarul omului mort), The Holiday (Vacanta) si Pirates of the Caribbean-At world's end (Piratii din Caraibe-La capatul lumii).

In 2010 este din nou nominalizat la Oscar pentru filmul Sherlock Holmes. Tot in acelasi an, compune coloana sonora a blockbuster-ului Inception (Inceputul) regizat de Christopher Nolan.