Biografie

Ioan Gruffudd s-a nascut pe 6 octrombrie 1973 in Cardiff, Tara Galilor. Este fiul lui Peter si al lui Gillian, profesori. Are un frate cu doi ani mai mic, Alun, si o sora cu sapte ani mai mica, Siwan. Limba sa materna este galeza. Si-a facut debutul pe ecrane la varsta de 13 ani, in serialul galez "Pobol y Cwm" ("People of the Valley").

La varsta de 18 ani a obtinut un loc la Academia Regala de Arta Dramatica (RADA), pe care a absolvit-o in 1995. La scurt timp dupa aceasta a obtinut un rol in "Poldark" (1996), serial popular in Marea Britanie. Celebritatea i-au adus-o rolurile din "Wilde" (1997), un film despre viata scriitorului Oscar Wilde, si din "Titanic" (1997).

Stie sa cante la oboi si a facut parte din orchestra South Glamorgan Youth. A invatat limba ebraica pentru rolul sau din "Solomon and Gaenor" (1999). Din anul 2004 locuieste in Los Angeles. Prenumele sau se pronunta la fel ca romanescul "Ioan", iar numele de familie, ca englezescul "Griffith". Cel mai bun prieten al lui este actorul Matthew Rhys, de asemenea galez.

În privința vieții personale, acest actor este căsătorit din 2007 și în prezent cu Alice Evans. Ei au doi copii: Elsie Marigold și Ella Betsi Janet.