Biografie

Actriță de film, teatru și televiziune, Ioana Flora a debutat într-unul dintre rolurile principale din Marfa și banii (regia: Cristi Puiu), alături de Dragoș Bucur și Alexandru Papadopol, primul lungmetraj din cinematografia românească actuală selectat de Festivalul Internațional de Film de la Cannes, în 2001, în cadrul prestigiosului program Quinzaine des Réalisateurs.

Mai târziu, Ioana avea să primească unul dintre cele mai apreciate premii ale industriei internaționale de film: Premiul pentru Cea mai bună actriță, la Festivalul de la Salonic, pentru rolul din Pescuit sportiv (regia: Adrian Sitaru, 2007).

A urmat Periferic (2009), în regia lui Bogdan George Apetri, lungmetraj care a fost selectat și premiat la cele mai importante festivaluri internaționale. Ioana primește Premiul Gopo pentru Cea mai bună actriță într-un rol secundar și Premiul Pro Cinema, în 2012.

Mai târziu joacă unul dintre rolurile principale în Domestic-ul lui Adrian Sitaru, film lansat în cinematografe în 2012.

Flora interpretează personajul principal feminin în co-producția olandezo-română A Long Story, film lansat în 2013 la Festivalul de Film Olandez de la Utrecht. Pentru acest rol, Ioana primește Premiul pentru Cea mai bună actriță la Festivalul internațional de film de la Aubagne (2014).

În 2014, Ioana joacă în Déjà Vu, în regia lui Dan Chișu, un rol foarte dificil, care îi aduce Premiul UCIN pentru Cea mai bună interpretare feminină.

Ioana Flora este unul dintre cei 20 de actori selecționați în 2012 la Berlinale, la Talent Actors Stage, din peste 4300 de candidați.

Anul acesta va apărea pe marile ecrane în trei producții: Un etaj mai jos, în regia lui Radu Muntean, film ce face parte din Selecția oficială Cannes 2015 – Un Certain Regard, urmat de lungmetrajul de debut al lui Andrei Cohn, Acasă la tata, peliculă ce a deschis Festivalul Filmului European de anul acesta, și Scor Alb, un scurtmetraj independent în regia lui Marius Olteanu, care a fost prezentat în premieră internațională în Competiția Festivalului de film de la Busan.

În teatru, Ioana Flora a debutat la Piatra Neamț, în regia lui Vlad Mugur și a jucat în teatre de stat, independente sau în spații neconvenționale pentru piese de teatru din București și din țară.

Premii:

2007 - Premiul pentru Cea mai bună actriță, la Festivalul de la Salonic, pentru rolul din “Pescuit sportiv” (regia: Adrian Sitaru, 2007)

2011 - Premiul GOPO pentru Cea mai bună actriță într-un rol secundar, pentru rolul din Periferic (regia: Bogdan George Apetri, 2009)

2011 - Premiul Pro Cinema

2014 - Premiul UCIN pentru Cea mai bună interpretare feminină pentru rolul din Déjà Vu (regia: Dan Chișu, 2013)

2014 - Premiul pentru Cea mai bună actriță la Festivalul internațional de film de la Aubagne, pentru A long Story (2014, regia Jorien van Nes)

Ioan Flora, tatăl Ioanei, a fost unul dintre poeții importanti ai literaturii române de astăzi. Autor al multor cărți remarcate și premiate, atât în Serbia, la Pancevo, cât mai ales dupa ce a venit în România, în anii '90, Ioan Flora a încetat din viață la 3 februarie 2005, în modul cel mai tragic, neașteptat. Se spune că ultimul său volum antum pare unul premonitoriu: se numește "Dejun sub iarbă", o parafrază ironică a titlului celebrului tablou al lui Renoir, "Dejun pe iarbă".