Biografie

Ion Hobana a fost scriitor, ziarist, editor, secretar al Uniunii Scriitorilor. În ultimii ani a condus secția de literatură pentru copii și tineret a Asociației Scriitorilor din București, fiind și membru în Consiliul USR. S-a nascut la 25 ianuarie 1931, in Sannicolaul Mare, jud Timis. Numele lui real era Aurelian Mantarosie. Ion Hobana a copilãrit, împreunã cu pãrintii sãi în Bârlad, tatãl sãu, Ion Mantarosie fiind magistrat. În 1949 a absolvit Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu” din localitate. Scriitorul este tatãl cunoscutului comentator sportiv de la TVR, Sorin Hobana.

La începuturile carierei sale a publicat cărți pentru copii, ilustrate nu o dată și de Burschi Gruder cu care era prieten. A publicat cinci volume de versuri, printre care Centru înaintaș (1954), Caleidoscop (1958) și Orar de vacanță (1962) și romanul Sfârșitul vacanței (1960), înainte de a se consacra, cu precădere, SF-ului. Putem menționa ca a debutat in science-fiction in 1955, în revista Știință și Tehnică, cu povestirea Glasul mării. Va publica mai târziu, în Colecția de povestiri științifico- fantastice și mai târziu, în cărți astfel: nuvela Ultimul văl (1957), volumele de povestiri Oameni și stele (1963), Un fel de spațiu (1988) și Timp pentru dragoste (2009, Editura Bastion), versiunea teatrală a Omului invizibil, după H.G. Wells (1974), pusă în scenă la București (1974), Brașov (1976) și Iași (2008).
La sfârșitul anului 2009, când se afla în plin lucru la o nouă carte, Ion Hobana a fost diagnosticat cu o boală necruțătoare, cu șanse de viață între 6 și 9 luni. A reușit să reziste și să dea gata pentru tipar, în noiembrie, ultima sa lucrare antumă, "Peste o sută și o mie de ani". A avut satisfacția de a o vedea apărută, ba chiar a trimis câteva exemplare cu autograf prietenilor apropiați. Imediat după ce a sărbătorit împlinirea a 80 de ani, starea sa s-a înrăutățit brusc. A plecat dintre noi la 22 februarie 2011.