Actorul Ion Lucian s-a născut la 22 aprilie 1924, in București.
A absolvit in 1942 Liceul Matei Basarab si Academia Regala de teatru si muzica in 1945. A debutat pe scena Teatrului Național din capitala si a jucat pana in 1945 in in roluri ca Gulita din “Coana Chirița“ de T.Mușatescu după Alecsandri, Poetul Tulipă din “Mioara“ de Camil Petrescu, Simon Bliss din “Familia Bliss” de Noel Coward, Jaques din “Silvette” de V. Eftimiu, Nicolas și Scarciafico din “Prințesa îndepartata” de Ed. Rostand, Tânarul din “O vară la moșie” de Guido Bondi, Magnasco din “Astă seară se joacă fără piesă” de Pirandello, Hlestacov din “Revizorul” de Gogol, Florindo din “Mincinosul” de Goldoni, Mickey din “Fascinație”, etc.
Pana in 1947 a jucat la Teatrul Alhambra in rolul lui Gustl din “Țara surâsului” sau Tony din “Prințesa Circului”, apoi la Teatrul Municipal din Bucuresti, in roluri ca Boby 2 din “Insula” de M. Sebastian, Valentin din “Nu se știe niciodată” de G.B.Shaw, Svadea din “Liubov Iarovaia”, Marinarul șchiop din “Uraganul” de B.Belloțerkovski, Bufonul Tuchstone și Le Beau din “Cum vă place” de W.Shakespeare, Andrei din “Dragoste pentru trei portocale” după C.Gozzi, Tristan din “Căinele gră dinarului”de Lope de Vega. A fost profesor la Academia de Teatru și Film in 1952-1956.
In 1967 era cofondator si director al Teatrului Ion Creanga, unde a regizat spectacole ca “Harap-Alb” după I.Creangă, ’’N-ați văzut dvs. Un tată ?” de Ed.Jurist și I.Mustață, “Cei trei mușchetari” de Alex.Dumas, “Salut voios!”de Jurist și Mustață’’, “Romeo și Janette” de Anouilh, a jucat in zeci de spectacole. A jucat apoi pe scena Teatrului de Comedie in roluri ca “Celebrul 702” de Al. Mirodan, Jean din “Rinocerii” de Eugen Ionesco, Frații Bullinger (rol dublu) din “Swek în al II-lea război de B.Brecht, Fairchild din “Gally Gay“ de B.Brecht, Mr.Jourdain și Harpagon din “Moliere la Comedia”, Reporterul din “Procesul d-lui Caragiale“ de M.Ștefănescu.
In 1990 era fondator si director al Teatrului Excelsior, funcție pe care o deține si azi, din anul 2002 este societar de onoare al Teatrului National, a publicat lucrările “Fantezii pe teme umoristice”, “Stelute de umor”, “Le petit coq”, este membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru al Societații Autorilor și Compozitorilor Dramatici de la Paris.
I-au fost decernate de-a lungul timpului numeroase premii si distincții. Este Ofițer al Legiunii de Onoare – Franța, societar de onoare al Teatrului Național, Cavaler al Ordinului Serviciu credincios in grad de Mare Cavaler.
Maestrul s-a stins din viata pe 31 martie 2012.