Biografie

Ion Augustin Ratiu s-a nascut in orasul Turda din judetul Cluj la 06 iunie 1917, facand parte din vechea familie transilvana Ratz de Nagylak, cu atestari documentare inca din anul 1396.
A absolvit in 1938 Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj si in perioada studiilor universitare s-a înscris în organizatia de tineret a Partidului National Taranesc. In 1939 absolvea Scoala de ofiteri de rezerva din Craiova. Din 1940 a lucrat la Legatia romana din Londra. Dupa ce regele Carol al II-lea a abdicat, Ion Ratiu a fost chemat in tara. A refuzat si a cerut azil politic in Anglia, mentinandu-si toata viata cetatenia romana. A studiat stiintele economice la Colegiul St. John din Cambridge si l-a absolvit in 1943 si a ramas in Marea Britanie timp de 50 de ani.
In 1945 s-a casatorit cu Elisabeth Pilkington, fiica unui ofiter britanic si au avut doi fii, Indrei si Nicolae Ratiu. A incercat sa se intoarca in tara in 1946, dupa nasterea primului fiu, dar i s-a recomandat sa ramana in Anglia de catre Iuliu Maniu. Intre 1952 si 1955 a lucrat la BBC, a fost consilier juridic în procesul de la Berna si autoritatile comuniste l-au condamnat în contumacie, retragandu-i cetatenia romana, a lucrat pentru Radio Europa Libera si Vocea Americii.
A fost milionar in Anglia, in 1957 a infiintat compania de expeditii si transporturi maritime J.R. Shipping Co. Ltd., apoi Regent Line, o firma specializata în transporturi maritime intre Europa si S.U.A., a avut afaceri imobiliare.
In 1961 transmitea Organizatiei Natiunilor Unite memoriul organizatiei Appeal for Amnesty, cerand punerea în libertate a detinutilor politici si in 1965 înfiinta Asociatia Culturala a Romanilor din Anglia (ACARDA). In 1984 infiinta Uniunea Mondiala a Romanilor Liberi si era ales la Congresul de la Geneva presedintele acesteia, a fost Membru al organizatiei PEN Club International si al organizatiei PEN Club în exil.
In 1987 a infiintat Fundatia Ion Ratiu la Londra, care continua Fundatia Familiei Ratiu EFORIE si care acorda un premiu pentru fair-play politic Papionul de aur. A facut o donatie in bani Universitatii Georgetown din S.U.A., cu aceasta suma infiintandu-se Catedra de studii romanesti si Biblioteca Ion Ratiu.
S-a intors in Romania in ianuarie 1990 si a contribuit la reorganizarea Partidului National Taranesc, alaturi de Corneliu Coposu. A fost vicepresedinte al acestui partid politic. A candidat la presedintia Romaniei in 1990, din partea Conventiei Democrate, impotriva lui pe Ion Iliescu si Radu Campeanu, a fost deputat de Cluj si Arad, presedinte al Grupului parlamentar P.N.T.-C.D. In 1991 a fondat ziarul Cotidianul la Bucuresti, in 1999 devenea doctor honoris causa al Universitatii din Oradea.
Ion Ratiu a murit la 17 ianuarie 2000 la Londra si a fost inmormantat la Turda.