Jane Campion, născută ȋn Noua Zeelandă, s-a ȋnscris ȋn 1981 la Australian Film and Television School, știind că un loc ȋn facultate -unde erau admiși puțini studenți- ȋi garanta un loc ȋn cinematografia australiană. Și-a propus să regizeze cȃt mai multe filme ȋn timpul școlii. Ȋn anul următor, la 28 de ani, a filmat „Peel: An Exercise in Discipline” (după un scenariu de Gerard Lee). Conform declarațiilor lui Campion, scurtmetrajul n-a prea fost agreat de profesori; ȋn schimb, a fost premiat la Cannes.
A urmat o serie de scheciuri (scrise tot de Gerard Lee) denumite generic „Passionless Moments”; la fel ca „Peel”, „Passionless Moments” se concentrează asupra unor ȋntȃmplări aproape banale, relatate cu umor mucalit, iar regia lui Campion –stridentă, optȃnd pentru contraste luminoase puternice și lentile deformatoare- transformă scenele cotidiene ȋn imagini bizare. Pȃnă la debutul ȋn lungmetraj cu „Sweetie”, ȋn 1989, Jane Campion ajunsese o tȃnără cineastă intens mediatizată și susținută de critici.
Singura femeie regizor care a castigat vreodata un Palme d'Or, Jane Campion, marturiseste ca femeile sunt prea sensibile pentru a deveni regizori de film si ca nu sunt destul de puternice pentru aceasta lume, scrie NewsIn.
Jane Campion, care a primit premiul Palme d'Or in 1993 pentru ''The Piano'', a declarat ca, desi sistemul sexist al studiourilor de film, care se bazeaza pe barbati, joaca un mare rol in reticenta femeilor de a aborda aceasta lume, propria lor vulnerabilitate la critici reprezinta un factor care le impiedica sa ajunga in aceasta lume.
Potrivit regizoarei de origine neo-zeelandeza, mult mai putine femei decat barbati regizeaza filme, iar dezechilibrul intre genuri este si mai marcant in functiile de conducere din domeniu. Nicio femeie nu a castigat vreodata un Oscar pentru cel mai bun regizor si doar trei au fost nominalizate - Lina Westmuller pentru ''Seven Beauties''in 1976, Campion cu ''The Piano''in 1993 si Sofia Coppola pentru ''Lost in Translation'', in 2003.
Jane Campion a mai regizat, in ultimii 16 ani, doar patru filme, unul dintre ele fiind ''Bright Star'', cu care concureaza laCannes. Justificarea oferita deCampionpentru faptul ca a produs doar patru filme explica, partial, si motivul pentru care atat de putine filme sunt produse de femei - existenta familiei.Jane Campionare o fiica, Alice, in varsta de 15 ani.
A câștigat Globul de aur în 2022, pentru westernul său, The Power of the Dog - 2021, la categoria Cel mai bun film dramatic.