Biografie

Javier Bardem (Javier Ángel Encinas Bardem) s-a nascut pe 1 martie 1969, in Las Palmas Gran Canarias (Insulele Canare, Spania). Mama lui este Pilar Bardem, o actrita respectabila care a lucrat continuu de la mijlocul anilor '60 pana in ziua de astazi iar unchiul sau a fost Juan Antonio Bardem, unul din cei mai apreciati regizori din Spania. Filmul Death of a Cyclist a castigat premiul criticilor la Cannes. Multi alti membrii ai familiei Bardem sunt actori renumiti, inclusiv bunicul sau Rafael Bardem si bunica Matilde Munoz Sampedro. Tatal lui este Carlos Encinas, om de afaceri implicat in mediul inconjurator, dar care s-a despartit de mama lui destul de curand dupa nasterea lui Javier.

Javier avea patru ani cand mama sa i-a obtinut un rol minor in miniseriile spaniole El Picasso. În tinerete, Bardem a studiat pictura la scoala de Arte Escuela de Arte Y Officios in timp ce interpreta roluri mici la televizor. La inceputul anilor 1990 regizorul spaniol Bigas Luna i-a oferit un rol in The Ages of Lulu cand cariera lui in actorie incepuse sa prinda contur.

Dupa un mic rol in filmul lui Pedro Almodovar, High Heels, Bardem si-a creat un nume in 1992 cu un rol principal in filmul Jamon, Jamon. Bardem a fost nominalizat pentru "Cel mai bun actor" la Festivalul de Film de la San Sebastian si a castigat alte premii pentru interpretarea sa.

Lucrarile sale includ debutul regizorial al lui John Malkovich The Dancer Upstairs, Mondays in the Sun in regia lui Fernando Leon de Aranoa, care a fost numit cel mai bun film la Festivalul de Film de la San Sebastian, Collateral in regia lui MichaelMann, Goya's Ghost alaturi de Natalie Portman si Love in the time of Cholera.

In 2008, Javier a fost premiat cu Montecito Award la Festivalul de Film de la Santa Barbara.

Javier Bardem este primul spaniol care a fost nominalizat la Premiile Academiei pentru "Cel mai bun actor", onoare ce i s-a cuvenit pentru interpretarea sa a poetului cubanez si rezidentului Reinaldo Arenas in Before Night Falls, in regia lui Julian Schnabel. A mai fost declarat "Cel mai bun actor" la Festivalul de Film de la Venetia pentru rolul acesta, care i-a adus si premiul pentru "Cel mai bun actor" acordat de Societatea Nationala a Criticilor de Film, Independent Spirit Award si National Board of Review, cat si nominalizarea la Globurile de Aur pentru "Cel mai bun actor". Javier a primit un total de sapte nominalizari si patru premii la Premiile Goya, care este echivalentul spaniol al Oscarului.

Recent, Javier a jucat in filmul aclamat de critici No Country For Old Men, regizat de Joel si Ethan Coen. Pentru rolul sau Anton Chigurh, Bardem a castigat un Oscar pentru "Cel mai bun actor" intr-un rol secundar, Globul de Aur, Screen Actors Guild si New York Film Critics Award. Filmul a castigat un Oscar pentru cea mai buna imagine, la fel si fratii Coen pentru cel mai bun regizor. Distributia, care ii cuprinde pe Tommy Lee Jones, Josh Brolin si Woody Harrelson a castigat Screen Actors Guild pentru cea mai buna echipa, cat si National Board of Review Award.

In 2004 a castigat iar premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Venetia (un singur actor a mai castigat premiul pentru cel mai bun actor de doua ori la Venetia) pentru interpretarea din filmul lui Alejandro Amenabar, The Sea Inside. Pentru rolul acesta, a mai castigat un premiu Goya si a primit o nominalizare la Globul de Aur.

Din 2007 Javier a inceput o relatie cu Penelope Cruz. Cei doi s-au casatorit in iulie 2010 in Bahamas. Pe 22 ianuarie 2011 s-a nascut primul copil al celebrului cuplu, un baiat.

Javier Bardem a fost recompensat cu o stea pentru filmele sale, situată în partea de sud, aria 6800, pe Bulevardul Walk of Fame din Hollywood.