Biografie

Jeffrey Lynn „Jeff” Goldblum s-a nascut pe data de 22 octombrie 1952 in Pittsburgh, Pensylvania. Este fiul lui Shirley, dj la un post local de radio si al lui Harold Goldblum de meserie doctor. Are o sora Pamela si doi frati mai mari Lee si Rick. Cel din urma a murit la varsta de 23 de ani datorita unei boli de ficat.

Familia sa este de origine evreiasca, bunicul din partea tatalui lui Jeff emigrand din Rusia iar cel din partea mamei din Austria. A urmat cursurile liceului „Taylor Allderdice” din localitatea natala, acelasi liceu la care au fost inscrisi si Rob Marshall si Curtis Martin.

Despre perioada liceului actorul povesteste „am luat note destul de bune in scoala dar am urmat cursurile unui liceu mic, intr-un oras mic in afara orasului Pittsburgh, fara cereri prea mari sau ambitii prea inalte si nu stiu cata importanta are dar nu am fost un pasionat de stiinta. Am fost mai atras de sport, jazz, pictura si actorie, lucruri de genul asta, dar in ultimul timp, avand roluri de intelectuali (profesori, oameni de stiinta) am devenit din ce in ce mai interesat de stiinta. Sunt chiar flatat ca mi se ofera roluri de tipi inteligenti care se prind de diverse lucruri inainte de a-si da seama altii ce se intampla. Lucrul asta e ingrozitor de haios”, spune actorul.

Jeff Goldblum s-a mutat la NewYork City la varsta de 17 ani ca sa devina actor.

A muncit pe scena si a studiat actoria la Neighborhood Playhouse sub indrumarea profesorului de actorie Sanford Meisner. De asemenea este un adevarat cantaret de jazz la pian chiar declarand ca daca nu ar fi fost actor cu siguranta si-ar fi dedicat cariera muzicii. Chiar a activat intr-o formatie de jazz „The mildred snitzer orchestra” alaturi de actorul Peter Weller, cu care a activat in mai multe cluburi de gen din Los Angeles. Si-a facut debutul pe Broadway in productia „The two gentleman of Verona”. Debutul sau in film l-a avut intr-un film al lui Charles Bronson numit Death Wish.

A avut si o scurta aparitie in filmul de televiziune „Colombo: a case of immunity” in 1975. Apoi in 1977, la inceputul carierei sale a putut fi vazut in filmul ”Annie Hall”, unde a avut o singura replica, dar cu o mare incarcatura: „mi-am uitat mantra”.

Pentru cativa ani buni Jeff Goldblum a fost „vocea” mai multor reclame ale produselor U.S.Apple, inclusiv a reclamelor pentru iMac si iBook. De asmenea a fost in spatele coloanei sonore a reclamelor pentru Toyota si Procter&Gamble. Recent a aparut intr-o reclama pe postul irlandez de televiziune intr-o reclama la Loteria nationala.

In filmul „Adam Resurection” Goldblum joaca rolul unui fost clovn de circ ce devine leaderul unui grup al supravietuitorilor Holocaustului dupa cel de al 2-lea razboi mondial. Actorului i-a fost propus rolul lui Adam, personajul principal al filmului, in timpul vizitei sale in Israel in anul 2006.

Goldblum a fost casatorit de 2 ori. Prima data cu Patricia Gaul intre 1980-1986, si a doua oara cu Geena Davis (alaturi de care a jucat in 3 filme: „Transilvania 6-5000”,”Earth girls are easy” si „The fly”) - 1987-1990. Actorul pretinde ca a pastrat o relatie stransa cu fosta sa sotie spunand despre aceasta „este o persoana minunata si o actrita superba”.

De asemenea a fost logodit cu Laura Dern cu care a jucat alaturi in Jurassic Park. Goldblum a fost logodit si cu Catherine Wreford, o dansatoare canadiana, dar si relatia cu aceasta a incetat.

Actorul a fost recompensat în 2018, pentru rolurile sale din filme, cu steaua numărul 6656, amplasată pe Bulevardul Walk of Fame din Hollywood.