Biografie

Pe numele de botez Gerald Siller, actorul s-a nascut pe 8 iunie 1927 in New York si s-a facut cunoscut mai ales in anii ’60 cand impreuna cu sotia sa Anne Meara au format o excelenta “familie a comediei” ce aparea in cadrul unor show-uri TV (de 36 de ori) cea mai notabila prezenta fiind in “ Toast of the Town” . Cateva decade mai tarziu , cariera sa a fost revitalizată în rolul tatalui isteric si ragusit al lui George Constanza in sitcomul clasic "Seinfeld" (1990).

Născut in New York , Stiller a fost, la început, student la Universitatea din Syracuse si deși de-a lungul carierei a jucat mai degrabă roluri de persoane needucate , a primit un “Bachelor of Science” în retorica si drama înainte de a a-si face debutul in 1951 pe scena alaturi de Burgess Meredith in "Silver Whistle". În timp ce era un membru al trupei de improvizatie “Compass Players” (mai târziu, compania a evoluat în bine-cunoscuta trupa “Second City”), el a întâlnit-o pe Anne. S-au căsătorit în 1954 și au început s-a faca un tur national dand un nou sens notiunii de “cuplu de comedie”. După mai bine de un deceniu de faima ca si cuplu, cei doi au hotarat sa isi faca si o cariera individuala . Stiller a aparut pe Broadway in show-uri ca "Hurlyburly," "The Ritz" (mai tarziu avea sa-si recreze roulul si in film), "The Golden Apple," "Three Men on a Horse," "What's Wrong with This Picture," si "The Three Sisters," si a si aparut impreuna cu with Kevin Kline si Blythe Danner in rolul “Dogberry” in "Much Ado About Nothing" dupa William Shakespeare in 1988. Nu a ocolit nici musical-urile, interpretand rolurile “Launce” in “ Two Gentelmen of Verona” si respectiv “ Nathan Detroit” in “ Guys and Dolls”. Deși s-a menținut in televiziune in anii ’70 in show-uri ca "Paul Lynde Show" (1972) si "Joe andi Sons" (1975), a avut niste ani mai grei pana ce impreuna cu Anne s-au au reunit pentru un posibil sitcom "Stiller & Meara ". Apoi fost opt sezoane Frank Costanza și caracterul sau exceptional a renascut. Nominalizat in 1997 pentru un premiu Emmy și castigatorul in 1998 al unui premiu American Comedy Award, Stiller s-a reintors la sitcomuri cu "The King of Queens" (1998), in rolul irascibilului Arthur Spooner.

De asemenea, el avea sa apara într-o serie de filme de succes impreuna cu fiul sau , Ben Stiller, in comedii ca “Heavy Weights” (1995) și “Zoolander” (2001). Fiica sa, Amy Stiller, este de asemenea, o actriță promitatoare. El și Anne au scris, produs si interpretat impreuna o serie de reclame adio ce au fost si premiate (Blue Nun Wine, United Van Lines și Banca Amalgamated, printre altele). In 2000 Jerry Stiller a scos si o autobiografie intitulata “Married to Loughter” (casatoriti pentru a rade).

Actorul a fost recompensat cu o stea pentru rolurile sale, situată la poziția 7018, pe Bulevardul Walk of Fame de la Hollywood.

Actorul a încetat din viață la data de 11.05.2020, la 92 de ani.