Biografie

Jim Broadbent s-a nascut pe 24 mai 1949 in Lincoln. Tatal sau, Roy, confectiona mobila, iar mama, Dee, era casnica si sculpta. Ambii parinti erau dramaturgi amatori si membri fondatori ai Lindesy Rural Players, trupa care s-a desprins din Holton PLayers, un grup de actorie format in perioada celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Roy moare cand Jim era mic, dar apuca sa-si vada fiul pe scena, avand in vedere ca debutul acestuia are loc cand Jim avea doar patru ani. Actorul este acum presedintele onorific al Lindsey Rural Players. Primii ani de scoala i-a facut la o scoala de quakeri, in Reading, si, intrucat a fost exmatriculat pentru bautura, se muta la scoala de arte. Sta aici doar un an, inainte ca dorinta lui de a juca sa se manifeste puternic, reusind sa castige un loc la Academia Londoneza de Muzica si Arta Dramatica, pe care a absolvit-o in 1972. Din cauza ca nu gasea roluri, s-a inscris la Agentia de Modeling Ugly, sperand sa gaseasca ceva macar in lumea publicitatii. Dar nici asta nu a mers - "Poate ca nu eram indeajuns de urat", spunea el mai tarziu.

Prima lui slujba in domeniu a fost ca asistent al managerului de scena la Teatrul in aer liber din Regent Park. De aici a avansat la teatrul regional, intarindu-si increderea in sine si ascutindu-si abilitatile. 1976 e anul in care succesul ii surade. Are debutul pe scena jucand 12 personaje diferite in SF-ul de 12 ore al lui Ken Campbell - Illuminatus. Tot acum incepe asocierea in cariera cu actorul Patrick Barlow. Impreuna formeaza Teatrul National Brent de doi oameni, unde jucau piese reduse - Revolution, The Messiah, The Complete Guide to Sex. Asa Jim a invatat sa-si controleze expresia fetei, miscarile, precum si cronometrarea comica. Illuminatus a fost cel care i-a creat o serie de legaturi ce l-au ajutat in cariera. Dar desi avea o cariera extraordinara in teatru, in film debutul a fost mai lent. A inceput cu drama apocaliptica The Shout, unde s-a dezbracat, apoi a aparut in rolul unui soldat german in The Passage, precum si in The Dogs of War.

A aparut apoi in filmul „punk” „Breaking Glass” si in „Time Bandits” unde a colaborat cu Terry Gilliam. Urmatorul film a fost drama privind o conspiratie a computerelor, „Bird of Prey”. Apoi a mai aparut in cateva filme si seriale pentru televiziune, unde si-a facut noi relatii printre tinerii regizori, cum ar fi Mike Newell sau Stephen Frears. In 1982 apare intr-un film de scurtmetraj alaturi de Rowan Atkinson, scris de Richard Curtis. Apare in „The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy” in acelasi an, apoi se foloseste de experienta ca actor de comedie la Teatrul National din Bent, aparand in cateva comedii pentru televiziune. Apoi joaca in cateva filme alaturi de nume mari – „The Hit” al lui Frear, apoi „The Insurence Man”, alaturi de Daniel Day Lewis, si primul lui rol mare, in „The Good Father” alaturi de magnificul Anthony Hopkins.

In 1987 avea sa se insoare cu Anastasia Lewis, un designer vestimentar, si sa devina tatal vitreg al celor doi copii ai acesteia, Tom si Paul. Isi continua ascensiunea in cariera, aparand in “Erik The Viking” si “Life is Sweet”. Apoi apare in “Enchanted April”, unde o regasim pe Miranda Richardson, cea alaturi de care apare mai apoi in filmul de succes “The Crying Game”. Acum Jim era deja recunoscut ca un mare actor in roluri secundare, dar stia sa fie umil si sa se retraga din fata starurilor de prim rang.

Urmatorul film este cel al lui Woody Allen, “Bullets Over Broadway”, apoi a fost ducele de Buckingham in filmul lui Ian McKellen, “Richard III”, apoi in “Rough Magic”, alaturi de Russell Crowe si Bridget Fonda. In afara de repetate aparitii in seriale si filme facute pentru micul ecran, apare in filme pentru marele ecran care ii scot din ce in ce mai mult in evidenta talentul actoricesc – “Wide-Eyed and Legless”, “The Secret Agent”, apoi “The Borrowers”, urmatorul “The Avengers”, apoi il joaca pe Mr. Boo in “The Voice”.

Urmeaza “Topsy-Turvy” al lui Mike Leigh, film care ii aduce in sfarsit un premiu – cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Venetia. In 2001 apare in comedia “Bridget Jones’s Diary”, alaturi de multe staruri precum Renee Zellweger, Hugh Grant, piesa fiind scrisa de vechiul sau colaborator, Richard Curtis. Faptul ca oameni care muncisera cu el in trecut continuau sa lucreze cu el confirma inca o data potentialul acestui actor. Dupa o aparitie in “Moulin Rouge”, urmatorul film al lui este “Iris”, unde colaboreaza cu Hugh Bonneville, care a mai jucat cu el in 1996. Acest rol ii aduce un Glob de Aur, precum si o nominalizare la premiile BAFTA si la Oscar, statueta castigata cu aceasta ocazie. Rolul din Iris i-a adus lui Jim multe premii si mai multe nominalizari, reusind astfel sa primeasca recunoasterea talentului sau.

Lucreaza la productia HBO “The Gathering Storm”, alaturi de Albert Finney si Vanessa Redgrave, fiind nominalizat la Globul de Aur si la Emmy pentru acest rol. Apoi isi imprumuta vocea pentru “The King’s Beard” Apare mai apoi in “Gangs of New York”, alaturi de Daniel Day Lewis si Leonardo DiCaprio. Face naveta pe cele doua maluri ale Atlanticului aparand in productii americane si britanice, iar in 2002-2003 mai apare in “Nicholas Nickleby” si “Bright Young Things”. Apoi aparea in productia TV “And Starring Pancho Villa As Himself” alaturi de Antonio Banderas. In 2004 trece iar la un film de desene animate, “Tooth”, mai apoi aparand in “Around the World in 80 Days”. Urmatorul film i-o aducea ca partenera de platou pe Reese Witherspoon, in “Vanity Fair” al Mirei Nair. Apoi colaboreaza din nou cu Mike Leigh la “Vera Drake” si joaca si in continuarea “Bridget Jones’s Diary: The Edge of Reason”. Primeste o alta nominalizare la premiile Grammy pentru “Winnie the Pooh”.

In 2005 isi imprumuta vocea pentru productia de desene animate “Robots” si pentru “Valiant”, intercaland aceste doua productii cu filmul “Art School Confidential”, regizat de Terry Zwigoff, ijn care joaca alaturi de John Malkovich si de Angelica Houston. Apare in “The Chronicles of Narnia: The Lion, The Witch And The Wardrobe”.

Viitorul se pare ca ii va aduce acestui modest actor alte roluri mari, mai ales ca el va trata fiecare succes din cariera lui cu una dintre figurile pe care numai el este in stare sa le faca.