Biografie

Binecunoscuta autoare a seriei de romane "Harry Potter", J. K. Rowling, pe numele sau adevarat Joanne „Jo” Rowling, s-a nascut pe data de 31 iulie 1965 în Yate, Gloucestershire, Anglia.

Pasiunea pentru ramura fantastica a literaturii si-a exprimat-o inca din perioada copilariei prin creatiile sale literare din anii de scoala.

In1990, intimpul unei calatorii cu trenul, un puternic moment de inspiratie isi face loc in viata ei si astfel prinde contur in mintea sa Harry Potter, personajul principal al celor sapte romane.

Autoarea afirma ca nu stie cum si de unde i-a venit aceasta idee. Sustine faptul ca a inceput cu Harry, iar apoi restul personajelor si intamplarile au venit in mod cursiv, tiparele pentru protagonistii cartilor fiind persoane cunoscute: profesori, prieteni, chiar ea insasi in cazul lui Hermione.

La sfarsitul acelui an, mama scriitoarei decedeaza, iar muncala HarryPottero face sa treaca peste acest eveniment nefericit. Totusi aceasta intamplare ii schimba radical modul de a scrie.

In anul 1993, J. K. Rowling a fost diagnosticata cu depresie clinica, fapt ce a facut-o sa se gandeasca la sinucidere. Prin aceasta boala au “iesit la lumina” si Dementorii, acele creaturi din operele sale care absorb sufletul din corpurile oamenilor.

In 1997, primul volum al seriei, Harry Potter si Piatra Filosofala”, este publicat, carte pentru care scriitoarea primeste trei premii, inclusiv mult ravnitul British Book Award pentru Children's Book of the Year.

In 1998, J. K. Rowling publica cea de-a doua carte a sa, “Harry Potter si Camera Secretelor”.

Al treilea roman, “Harry Potter si Prizonierul din Azkaban”, castiga in 1999 premiul Smarties, iar Rowling devine prima persoana care castiga acest premiu de trei ori consecutiv.

“Harry Potter si Pocalul de Foc” este lansat in 2000 si doboara recordurile de vanzari din Regatul Unit si din Statele Unite. Dar de aceasta data, o problema se iveste in calea lui J. K Rowling care marturiseste: „La jumătatea drumului în scrierea cărții a patra, am realizat că era o problemă... Avusesem unele dintre cele mai negre momente cu această carte... Un capitol l-am rescris de 13 ori, deși nimeni care l-a citit nu poate spune care este sau câtă suferința mi-a provocat”.In ciuda acestui lucru, ea a fost declarata autorul anuluila British BookAwards din anul 2000.

Dupa o absenta de trei ani si dupa multe speculatii cum ca scriitoarea si-ar fi epuizat ideile apare “Harry Potter si Ordinul Phoenix”, cea de-a cincea carte a seriei.

“Harry Potter si Printul Semipur” apare in 2005, iar J. K. Rowling declara: „A șasea carte a fost plănuită de ani, dar înainte să încep să o scriu serios am petrecut două luni revizuind planul și asigurându-mă că știam ce fac”. Cartea bate bineinteles toate recordurile si primeste premiul British Book of the Yearla British BookAwards.

Pe data de 11 ianuarie 2007, intr-o cameara a unui hotel din Edinburgh, scriitoarea finalizeaza a saptea si ultima carte, “Harry Potter si Talismanele Mortii”, iar romanul este lansat pe 21 iulie 2007, ajungand cea mai repede vanduta carte din toate timpurile.

In 2008, Rowling primeste diplome de onoare de la patru universitati. Mai este de asemenea onorata si cu Legiunea de onoare din partea președintelui francez Nicolas Sarkozy.

In ceea ce priveste viitorul carierei sale de scriitoare, Joanne Rowling afirma ca la momentul de fata are in vedere mai multe proiecte privind atat copiii cat si adultii.

Romanele din seria Harry Potter:

1. Harry Potter and the Philosopher's Stone / Harry Potter si Piatra Filozofala
2. Harry Potter and the Chamber of Secrets / Harry Potter si Camera Secretelor
3. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban / Harry Potter si Prizonierul din Azkaban
4. Harry Potter and the Goblet of Fire / Harry Potter si Pocalul de Foc
5. Harry Potter and the Order of the Phoenix / Harry Potter si Ordinul Phoenix
6. Harry Potter and the Half-Blood Prince / Harry Potter si Printul Semipur
7. Harry Potter and the Deathly Hallows / Harry Potter si Talismanele Mortii.