Biografie

Joel T. Schumacher este un regizor, scenarist și producător de film american. Se naște pe data de 29 august 1939 la New York, în familia lui Marian și Francis Schumacher. Mama era o suedeză de origine evreeiască, iar tatăl era un baptist, din Knoxville, Tennessee, care a murit pe când Joel avea patru ani.

Schumacher a studiat la Parsons New School for Design și The Fashion Institute of Technology din New York, două colegii celebre pentru influența asupra industriei modellingului și industriei vestimentare. După prima lucrare în industria modei, realizează că adevărata sa vocație este cinematografia, așa că se mută în Los Angeles, unde își începe cariera în lumea filmului ca și designer de costume pentru diverse filme, printre care Sleeper și, între timp, își ia Masteratul în Arte Frumoase la Universitatea California din Los Angeles.

În 1976, scrie scenariul pentru filmul Car Wash. Producția cu buget redus nu a fost primită foarte călduros de către critici și a trecut aproape neobservată, dar o dată cu trecerea timpului a devenit un film cult.

El de asemenea a scris și scenariul pentru The Wiz (1978), adaptarea pisei de teatru cu același nume.

Debutul regizoral îl face în 1981, cu The Incredible Shrinking Woman (Cea mai mică femeie din lume), cu Lily Tomlin în rolul principal. În anii următori mai regizează câteva filme pentru adolescenți, iar la începutul anilor '90 ecranizează două romane de John Grisham, The Client (Clientul) în 1994 și A Time To Kill (Vremea răzbunării) în 1996.

Joel Schumacher intră în centrul atenției o dată cu Batman Forever (1995), cu Val Kilmer în rolul principal. Filmul se dovedește un mare succes de box-office, în ciuda părerilor împărțite ale criticilor.

Mai târziu continuă seria cu Batman & Robin (1997) cu George Clooney în rolul lui Batman și cu alte nume mari ca Arnold Schwarzenegger, Chris O'Donell, Uma Thurman și Alicia Silverstone. Filmul a fost un eșec, fiind puternic criticat de către critici, care l-au numit un "dezastru" și fiind cel mai puțin profitabil film din seria Batman. Insuccesul peliculei i-a determinat pe șefii studiorilor Warner Bros. să anuleze următorul film al seriei - Batman Triumphant, următorul film al francizei apărând doar peste 8 ani, Batman Begins de Christopher Nolan.

Batman & Robin i-a afectat considerabil imaginea lui Schumacher, forțându-l să lucreze pentru câțiva ani cu proiecte de mâna a doua.

Schumacher își spală oarecum renumele cu Tigerland (2000), o dramă despre perioada războului din Vietnam cu Colin Farell în rolul principal, pe atunci un tânăr actor. Filmul a fost numit de critici drept unul dinte cele mai bune filme despre "era Vietnam".

Dar adevărata revenire în forță are loc în 2002, când apar două producții semnate Joel Schumacher: Bad Company (Dublura) cu Anthony Hopkins și Phone Booth (Cabina telefonică) cu Colin Farell și Forest Whitaker.

În 2004, apare The Phantom of the Opera (Fantoma de la Operă), adaptarea musicalului cu același nume. Filmul obține reacții variate, fiind puternic criticat de către Andrew Lloyd Webber, creatorul muzicalului original, pentru castingul nereușit și deciziile neinspirate ale regizorului. Cu toate acestea, The Pantom of the Opera este nominalizat la 3 premii Oscar și 3 Globuri de Aur.

După 2004, singurul film notabil regizat de Schumacher este Number 23 (2007), un thriller psihologic cu Jim Carrey în rolul principal. Cu toate că nu a fost bine primit de critica de specialitate, Number 23 s-a dovedit un succes de box-office, câștigând peste 77 de milioane de dolari din încasări globale.

Următorul proiect al regizorului se numește Trespass, cu Nicole Kidman în rolul principal. Data lansării este programată pentru sfârșitul anului 2011.

Joel T. Schumacher este un gay declarat. De altfel, a fost puternic criticat în 1997, odată cu apariția lui Batman & Robin, pentru desele iluzii cu tentă homosexuală din film.

Regizorul a încetat din viață de cancer, la data de 22.06.2020.