Biografie

John Cazale s-a nascut pe 12 august 1935 in Boston, Massachusetts. Desi are doar 5 filme la active, John Cazale este considerat unul dintre marii actori ai anilor ’70, asta pentru ca toate cele 5 filme in care a jucat in aceasta decada sunt considerate capodopere.

Dupa ce a studiat teatru la Universitatea din Boston, John Cazale s-a mutat in New York, a lucrat ca sofer de taxi si ca mesager pentru a-si castiga existenta in timp ce urmarea sa-si faca o cariera in actorie. Punctul culminant al carierei sale a avut loc in culisele Broadway-ului jucand impreuna cu Al Pacino in "The Indian wants the Bronx" in regia lui Israel Horovitz, de asemenea el a aparut si in " Line", o alta productie a lui Horovitz.

In semn de apreciere pentru munca depusa in ambele productii, Cazale a castigat un "Obie Award" pentru Performante Distinse in 1968. Toate aceste reusite l-au adus in atentia lui Francis Ford Copola, acesta distrinuindul in filmul " The Godfather" in rolul lui Fredo, fiul lui Vito Corleone (interpretat de Marlon Brando). Bunul sau prieten Al Pacino a interpretat rolul fratelui sau mai mic, Michael.

Dupa experienta cu filmul "The Godfather", in anul 1974 actorul John Cazale este distrinuit in alte doua filme ale regizorului Francis Ford Copola "The Godfather: Part II (Nasul: Partea II )" si filmul "Conversation " (Conversatia), unde joaca impreuna cu Gene Hackman.

In anul 1975 John Cazale face din nou echipa cu Al Pacino in filmul Dog Day Afternoon, cei doi joaca rolul a doi tipi care vor sa jefuiasca o banca insa totul merge prost pentru ei.

In 1976 Cazale s-a reintors pe scena din New York jucand intr-o productie a lui Shakespeare "Measure for measure" in Central Park, interpretand rolul lui Angelo alaturi de o actrita relativ necunoscuta pe atunci, Meryl Streep. Cei doi s-au indragostit, dar nu a durat mult pana ce relatia lor a fost zguduita de o vesta tragica. Cazale avea cancer osos. In ciuda bolii sale, Cazale a mai facut un ultim film "The deer hunter" (Vanatorul de cerbi) care si acesta a fost o capodopera, acest film fiind considerat astazi unul dintre cele mai bune filme facute vreodata (la fel ca si primele doua parti din "The Godfather"). Regizorul filmului, Michael Cimino, stia despre cancer dar tot l-a folosit in proiect in ciuda obiectiilor studioului. In acest film apare si Meryl Streep, iubita actorului John Cazale, devenita mai apoi o legenda a cinematografiei mondiale.

La scurt timp dupa terminarea filmarilor starea de sanatate a lui Cazale a inceput sa se inrautateasca, si-a petrecut ultimele zile intr-un spital din New York alaturi de Meryl Streep, a murit pe 12 martie 1978. La inmormantare, legendarul actor Al Pacino o spus despre John Cazale urmatoarele: "a fost cel mai generos, cel mai implicat si sensibil actor cu care am lucrat".