Biografie

John Marwood Cleese s-a nascut pe 27 octombrie 1939, Weston-super-Mare, Somerset si este un comic și actor britanic, câștigător al premiului Emmy.

Este cel mai bine cunoscut ca membru fondator al grupului comic Monty Python, și ca scenarist și actor în popularul serial de comedie Fawlty Towers. S-a înscris în trupa de actori amatori „Footlights”, în timp ce studia Dreptul la Downing College, Cambridge.

Acolo l-a întâlnit pe viitorul său partener de scriere, Graham Chapman. Pe măsură ce reputația de comic a lui Cleese creștea, a primit o ofertă de la BBC Radio, care îl dorea ca scriitor, și Cleese a lucrat acolo la câteva emisiuni, cel mai notabil la sketchuri pentru The Dick Emery Show.

După Cambridge Circus, Cleese a decis să rămână în America, interpretând diverse roluri, inclusiv în muzicalul Half a Sixpence, și în această perioadă l-a întâlnit pe viitorul Piton Terry Gilliam și pe viitoarea sa soție, actrița americană Connie Booth, cu care Cleese s-a căsătorit pe 20 februarie 1968.

În 1971, Booth a născut o fetiță, botezată Cynthia Cleese, singurul lor copil. După ce Booth a decedat în 1978, Cleese a mai fost căsătorit de două ori: cu Barbara Trentham (1981–1990) și cu Alyce Faye Eichelberger (1992–2008).Cleese a fost unul din scenariști, precum și actori, ai Footlights Revue din 1963, A Clump of Plinthscarare s-a bucurat de atât de mult succes în cadrul Edinburgh Fringe Festival, încât numele i-a fost schimbat în „Cambridge Circus”.