Biografie

John Gavin Malkovich nascut pe 9 decembrie 1953, este un actor, producator si regizor american nominalizat la premiile Oscar de doua ori. Malkovich s-a nascut in Cristopher, Illinois si a copilarit in Benton, Illinois intr-o casa mare de pe strada South Main. Tatal sau, Daniel Malkovich era ziarist la publicatia "Outdoor Illinois" si un ecologist convins, iar mama sa era proprietara ziarelor "Benton Evening News" si "Outdoor Illinois". In timpul liceului, John a fost foarte implicat in activitati sportive. S-a transferat la Universitatea "Illinois State" de la "Eastern Illinois", unde a stat doar un semestru fiind interesat de ecologie, dupa care si-a schimbat specializarea in arte teatrale.

In 1976, Malkovich devine membru al "Steppenwolf Theatre Company" in Chicago, Illinois. S-a mutat in orasul New York in 1983, aparand in piesa de teatru "True West". A aparut pe Broadway alaturi de Dustin Hoffman in piesa "Death of a Salesman" (1984). Malkovich a castigat un premiu Emmy pentru acest rol, atunci cand a trecut de pe scena pe platourile de televiziune.

Si-a facut debutul in film in "Places of the Heart" (1984), rol pentru care a fost nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun actor intr-un rol secundar, nominalizare pe care a mai primit-o si pentru prestatia din pelicula "In the line of fire" (1993).

Malkovich a fost casatorit cu actrita Glenne Headly din 1982 pana in 1988. Au divortat iar pentru un timp actorul a iesit cu Michelle Pfeiffer, colega de platou din filmul "Dangerous Liaisons". Mai tarziu s-a casatorit cu Nicoletta Peyran, alaturi de care are doi copii. Vorbeste fluent limba franceza si timp de aproape zece ani, Malkovich a locuit si muncit intr-un teatru din sudul Frantei. Din 2003, locuieste in Cambridge, Massachusetts.

Pe data de 4 aprilie 2005, in timpul unui discurs sustinut la Universitatea "Illinois State", Malkovich a primit diploma in teatru, deoarece ca student in anii '70 nu a reusit sa treaca ultimul examen la materia Constitutie americana.